Branding és márka, az elválaszthatatlan páros

A márka egy azon szavak közül, melyeket már olyan gyakran hallunk, hogy a valódi jelentése kérdésesnek tűnhet. Mit is jelent maga a márka fogalma? Mindannyian tudjuk, hogy a branding olyasvalami, amit a vállalkozásunk érdekében kell végeznünk, de mit takar ez igazából? A cikkben elolvashatod a legfontosabb lépéseket, melyek a brandinghez tartoznak.

Elsősorban három fontos, cégedet érintő kérdésre kell választ adnod, hogy a későbbi lépésekben logikusan és előreláthatóan tudj fejlődni. Próbáld meg tehát meghatározni a válaszokat az alábbi kérdésekre:

  1. Mit gondolok, ki vagyok?
  2. Mit gondolnak az ügyfelek rólam, ki vagyok?
  3. Mivé szeretnék válni?

Ha tökéletesen tudod a választ mindhárom kérdésre, természetesen nagyon jó úton haladsz a saját márkád építésébe nmár most. Amennyiben viszont nehézséget okozott a válaszadás, olvass tovább!

Tisztázzuk, mi is maga a márka…

A márka lényege az, amit a fogyasztók tudnak rólad. A márka az imidzseden, a termékeiden és a megítéléseden alapszik. Továbbá attól is függ, hogyan néz ki a márkád.

Milyen betűtípust és dizájnt használsz? Milyen érzést váltanak ki a fogyasztókból ezek a márkák és nem utolsó sorban, milyen történetet mesélsz el általuk? A történeteddel az emberek vajon tudnak-e azonosulni, vagy részesei-e egyáltalán a sztorinak? Milyen termékeket kínálsz? Minőségieket? Kényelmeseket? Egyedieket? De mégis ezek miben különböznek a többitől? Mit mondanak rólad az emberek? Ha valaki már az ügyfélkörödbe tartozik, ő hogyan vélekedik rólad?

Egy befutott márka kommunikál és azonnal érthető. Egy fejlődő márka segít megérteni, kivel áll kapcsolatban a fogyasztó, és mire van szükség a sikeres együttműködéshez és a kölcsönös elégedettséghez. A rosszul kifejlesztett márka ezzel szemben nem kapcsolódik a vásárlóihoz, nem összefüggő, hiányzik belőle a konkrét definíció. A márkaépítés többnyire testetlen, mindenekelőtt a cég filozófiai irányultságában és a fogyasztók gondolatában létezik. Mégis a márka hoz a valóéletben eredményeket:

  • A jó márka segít vásárláskor az ügyfeleknek a döntéshozatalban
  • A jó márka megmondja a vásárlóknak, mit érnek el a termék megvételével
  • A minőségi márka biztonságérzetet nyújt az embereknek
  • A jó márka bizalmi kapcsolatot épít ki, mely a tisztességen, a hitelességen és a valódi egyetértésen alapszik

A jó márka kifogástalan gyártmányokra, pontos és figyelemfelkeltő marketingre, valamint a vásárlók gondolataira és azok viselkedésére épül. A márkaépítés úgy működik, mint egy lépcsőzetes rendszer, mely a céget abban is tereli, mit kellene és mit nem szabadna tennie. A jó márka tehát nem csupán a piacon való megkülönböztetés szempontjából hasznos, de neked, mint cégtulajdonosnak a döntéshozatalában is mutatja az irányt.

Mi a márkakultúra?

A kultúra az értékek, a hit, a történet és a gondolatok összessége. Minden márkának meg van a maga kultúrája. A márkával összefüggésben a kultúra azt jelenti, amit az emberek tudnak arról világról, melyben a termékeid vagy a szolgáltatásaid léteznek. Ez úgymond paraméterek gyűjteménye, ami abból a szempontból határozza meg a vásárlók elvárásait, ki vagy és hogyan illeszkedik a márkád az ő életükbe.
Képzeld el, hogy egy kávézó tulajdonosa vagy. Sok, nagyjából egyforma kávézó létezik. A legjobb kávézók azonban a munkába járók számára egy kicsivel többet kínálnak, mint egy csésze kávé. Az összetartozás érzetét keltik, mely szerint ez egy olyan hely, ahol a vendégek összegyűlhetnek és a napi rituáléjukat elvégezhetik, ezzel is kellemesebbé téve a napjaikat. Ha hasonló kultúrát alakítasz ki, az emberek saját magukat fogják behatárolni olyan személytípusként, amely kizárólag a te kávézódat látogatja.

A legegyszerűbb módja, hogy ezt a bizonyos kultúrát kialakítsd, hangsúlyozni a vonzódásod e specifikus szubkultúrához. A márkád autentikus személyiséggel kell, hogy rendelkezzen – mely egy bizonyos embercsoporttal összhangban rezonál…. és mindezt a legnagyobb természetességgel teszi. Ebben fogtok hasonlítani egymáshoz a vendégeiddel.
Most már tudod, mi mindent jelent a márka, már csak a sajátod definiálására van szükség. Ha bármi nem lett volna világos, várjuk kérdéseid, ha pedig még többet szeretnél tudni, olvasd el a következő cikket is: Márka és branding – hogyan álljunk neki?

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?