Tervezőként nekem sem könnyű, de ügyfélként neked is el kell fogadnod, hogy egy weboldal sajnos nem egy életre szól. A digitális világban nehéz tartani a lépést a folyamatos változásokkal, újabb és újabb trendekkel, melyekről nem is tudjuk előre, meddig maradnak divatosak.

Ha arra gondolsz, mennyi idő, energia és pénz volt anno a weboldalad elkészíttetése, érthető, hogy vonakodva vágnál bele ismét. Ez egy meghatározó döntés, természetesen komolyan át kell gondolnod, hogy valóban szükséged van-e rá.

Hadd segítsünk! A következő 6 pont kicsit közelebb visz majd a megoldáshoz.

1. Ha mobilon megnyitod, akkor csak egy összekicsinyített verzióját látod a teljes weboldaladnak

Rossz, nagyon rossz ómen…

Több mint 10 éve kezdett fontos lenni a felhasználóknak és a cégeknek, hogy egy honlap reszponzív legyen. Jó ideje pedig már szinte minden weboldal azt állítja, mobilbarát, pedig ez nem csak annyit jelent, hogy van egy külön telefonos nézete az oldalnak. A hangsúly az optimalizáláson van. A felhasználók szempontjából és a Google szempontjából egyaránt törődni kell vele. Nem is fogom bizonygatni, hogy miért fontos a mai világban, szerintem elég, ha felnézel a telefonodból egy pillanatra, és meglátod, hogy mindenki más is a mobilját bújja.

A mobilbarát weboldal minden kijelzőn könnyedén használható, és optimalizált. (referencia: Anitkine Kvety)

2. Ha weboldalad design-ja egyszerűen elavult.

Összefügg az előző ponttal. Sok kisméretű kép, apróbetűs, sűrű szövegtömbök, továbbá jellemzően egyszerre túl sok kicsi színfolt zavarja a szemet. Mindenféle divathoz hasonlóan a vizuális trendek is jönnek-mennek, valamilyen formában vissza-visszatérnek. Ennek ellenére nem javaslom, hogy megvárd, míg a 2010-es évek webdesign stílusa újra menő lesz.

Elsősorban a kijelzők fejlődésével változott a honlapok kialakítása is. Egyre nagyobb hangsúlyt lehetett fektetni a képekre, hiszen lett, ami szépen megjelenítse őket. A látogatók mára már hozzászoktak a görgetéshez, képnézegetéshez és a kevés olvasáshoz. Régebben sokkal több információt láttunk egyszerre, ma már kifejezetten vezetik a weboldalak a szemünket és a figyelmünket. Egészen máshogy érdemes ma online bemutatkoznod, mint ahogy mondjuk 8-10 éve volt célszerű.

3. Amikor már a konkurenciáidnak is korszerű oldaluk van

Ez a pont elég egyértelmű és nagyon jó vészjelző, nem is kell túlmagyarázni. Ha pedig azt látod, hogy a tiédhez hasonlóan idejétmúlt webes felület jellemzi őket, akkor meg pont azért érdemes először neked felvenned a mai ritmust. A versenytársaidat nem lekoppintani kell, hanem túlszárnyalni, ugye.

4. Nem követi az aktuális UX trendeket

Ahogy feljebb említettem, a mai szemnek már egy 7-8 éves weboldalon is kényelmetlen kiigazodnia.

Sok szakember dolgozik azon, hogy a felhasználók a lehető legegyszerűbben képesek legyenek egy online felületen navigálni. Évről évre finomítják a már bevált megoldásokat, hogy még egyértelműbb, még elérhetőbb legyen a cél a látogatónak. Így alakítják a UX (felhasználói élmény) trendeket, így szabják különböző eszközökre. A látogató pedig nagyon könnyen adaptálódik, ha valami az ő kényelmét szolgálja. És nemcsak alkalmazkodik, hanem – ami a lényeg – megszokja.

Nos, ennek fényében érdemes újra átnézned a menüdet, esetleg ha több is van, akkor főleg. Emlékezz vissza, hogy mikor is gondoltad át webes szakértőddel utoljára, hogy egy idegen netes barangoló pontosan miért és hogyan fog tőled árajánlatot kérni.

5. Új funkciókra lenne szükséged

Ha weboldalad olyan régi, hogy már nem lehet bővíteni hasznos újításokkal, mint pl. blogfelülettel, kapcsolatfelvételi lehetőségekkel (chat, social media…) vagy egyéb modulokkal, netán az egykori webesed felszívódott, akkor érdemes komolyan fontolóra venned a teljes redesign-t. Persze ha technikailag meg is lehetne oldani a tuningolást, gondolj kérlek a stílusbeli kérdésekre is. Pl. furcsa benyomást keltene egy modern megjelenésű blog oldal vagy egy korszerű landing oldal, melyekről aztán véletlenül odatéved az eredeti, régi stílusú honlapodra a látogató.

6. Nincs összhangban weboldalad megjelenése a céged kialakított tekintélyével

Madarat tolláról, céget weboldaláról. Tartja ez a bölcs, ősi mondás… Könnyen előfordulhat, hogy míg vállalkozásod szépen fejlődött, és időközben kiépítettél egy bizonyos szintű presztízst, weboldalad még mindig a 6 évvel ezelőtti, kezdeti fázisban lévő arcodat tükrözi az odatévedőknek. Megtévesztő. Ne feledd, hogy a céged által nyújtott ügyfélélménynek szerves része a honlapod is! A vállalati brand-ről nem is beszélve. Amennyiben a profizmusod szeretnéd éreztetni, az összes felületeden egységben kell lennie a vizuális megjelenésednek a kommunikációd stílusával és a termékeid minőségével.

Minden céges anyag összhangban van az arculattal (referencia: 3 Folyó Völgye)

Mi tévő légy, ha beigazolódni látszik az eddigi megérzés: “Új weboldal kell, nincs mese!”

Igen, sok munka lesz, viszont már okosabb vagy, mégsem nulláról kell építkezned. Rendelkezel már tartalmakkal, fotókkal, esetleg cikkekkel is, sőt talán van egy bevált színvilágod is. Lehet, hogy már tudod, mire kell a fő hangsúlyt helyezni az új oldalon, és mi az, amit akár fel sem kell tüntetni.

Mindenesetre körültekintő tervezést igényel a te részedről is. A legfontosabb, hogy meghatározd az újratervezés, illetve az új oldal konkrét, jó esetben mérhető céljait. Pl. csökkenteni szeretnéd a visszafordulási arányt, esetleg feliratkozókat gyűjtenél, stb.

Amennyiben elhatároztad magad, nem is kell tovább keresgélned a megfelelő ügynökséget, hiszen mi rendelkezésedre állunk. Egy árajánlathoz elegendő csupán kitöltened ezt a brief-et.

Árajánlat kérés előtt kíváncsiskodnál, hogy nálunk mit takar pontosan egy weboldal készítés? Itt részletes információkat találsz, mielőtt belevágnál. Sok sikert kívánunk!

Réka Scheich
Graphic designer