“A közösségi média algoritmusai bizonyos szempontból csak kiaknázzák azt a hajlamunkat, hogy a saját politikai véleményünk megerősítésére vágyunk, bezárva minket egy olyan, visszhangzó kamrába, amelyben csak a saját véleményünket halljuk. Gyakorlatilag olyan véleményklímát hoz létre körülöttünk, amilyenben élni szeretnénk: ahol azok a témák foglalkoztatnak másokat is, mint minket, és az emberek többsége azt gondolja a dolgokról, mint amit mi.”
[Krekó Péter]

A bejegyzés elolvasása előtt ajánlom figyelmedbe a téma első részét, amely arról szól, “Hogyan működik a Facebook algoritmus 2022-ben”. Bizonyára már magad is rájöttél, az algoritmus megértése elengedhetetlen a vállalkozásod népszerűsítésében. Az alábbiakban kapsz 7 tippet a Facebook algoritmus sikeres használatához.

1. Értsd meg, mit szeretne látni a közönséged!

A Facebook a tartalmas és informatív posztokat részesíti előnyben. Mit jelent ez pontosan?

Tartalmas

Amikor az algoritmus a hírfolyamod tartalmát rangsorolja aszerint, hogy az egyes bejegyzések mennyire érdemesek valakinek a figyelmére, számos paramétert számításba véve (például azt, hogy milyen szoros kapcsolat fűzi hozzád vagy az oldaladhoz) méri az olvasással, illetve videó nézéssel töltött időt. Néhány univerzálisabb paramétert is figyelembe vesz, mint például a bejegyzéssel kapcsolatos általános aktivitást (kedvelések, hozzászólások és megosztások számát).
Az elérni kívánt célközönség megértésére kell összpontosítanod, hogy számukra tartalmas posztokat hozz létre.

Informatív

A hírfolyam egyik alapelve, hogy a megjelenő tartalom informatív legyen, ugyanis az emberek akkor értékelnek egy bejegyzést, ha az információt hordoz. Az, ami valakinek informatív vagy érdekes, különbözhet attól, amit más informatívnak vagy érdekesnek gondol – lehet ez egy aktuális eseményhez kapcsolódó bejegyzés, egy hírességről szóló sztori, valamilyen helyi hír vagy éppen egy recept is. A Facebook folyamatosan dolgozik azon, hogy az egyes emberek számára leginkább informatív történeteket beazonosítsa, és így ezeket feljebb rangsorolhassa feed-jükben. Ezért törekedj olyan tartalmak létrehozására, amelyeket a célközönséged újszerűnek, érdekesnek és informatívnak talál.

WOW!!!

2. Pontos és hiteles tartalmat hozz létre!

A Facebook-on az emberek a pontosságot és az eredeti tartalmakat kedvelik. Az algoritmus igyekszik megérteni, hogy a felhasználók milyen bejegyzéseket minősítenek eredetinek és hitelesnek, majd ezeket a tartalmakat rangsorolja előre a folyamukban. Ebből kifolyólag célja azt is felismerni, hogy milyen tartalmakat ítélnek félrevezetőnek, szenzációhajhásznak vagy kéretlennek. Oda kell figyelned arra, hogy a megosztott tartalom pontos és hiteles legyen. Hogyan? Valahogy így:

Írj egyértelmű címeket!

Győződj meg arról, hogy a címsor egyértelműen leírja, mit találnak a felhasználók a bejegyzésben. Természetesen lehet kreatív, de ne használj clickbait-es vagy félrevezető címeket.

Légy őszinte!

Mondd az igazat! Ne kelts szenzációt, ne túlozz vagy hazudj! Ha ezt nem tartod be, nem fog szeretni a közönséged, az algoritmus pedig nem lesz a barátod (nagyon nem).

Ezeket pedig mindenképp kerüld el:

  • Olyan webhelyekre mutató hivatkozások, amelyek hozzáadott érték nélkül használnak kimásolt vagy ellopott tartalmat
  • Olyan tartalom, amely nem teljesen tiltott, de valószínűleg annak kellene lennie
  • Félretájékoztatás és álhírek
  • Politikai gyűlöletkeltés
  • Félrevezető egészségügyi információk és veszélyes „gyógymódok”
  • Deepfake vagy manipulált, ill. nem jogtiszta képek, videók stb.


3. Ne manipuláld az algoritmust!*

De várjunk csak! Ez a bejegyzés nem arról szól, hogyan lehet manipulálni az algoritmust? Nem, ez a bejegyzés az algoritmus működésének megismeréséről szól, így megtudhatod, mit tart értékesnek a Facebook a felhasználói számára.

A Facebook ezt mondja: “Az oldalnak ne legyen a célja kijátszani a hírfolyam algoritmusát annak érdekében, hogy ezzel a tisztességesen megérdemeltnél nagyobb célközönséget érjen el. Tisztában vagyunk vele, hogy a Facebookon előfordul félretájékoztatás, ezért ezt nagyon komolyan vesszük. Az álhírek ártanak a közösségünknek, aláássák a bizalmat és a tájékozottságot a világban.”

Lényegében, ha az előző tippben leírtakat nem tartod be, az manipulációnak minősül.
Dolgozz az algoritmussal, ne ellene!

A fenti állításba természetesen bele lehet kötni:
*Ne manipulálj! [Ezt mondja a Facebook. Néhány ex-alkalmazottja azonban érdekes dolgokról tálalt ki a manipulációval kapcsolatban…
A Guardian oknyomozó cikkében egy olyan kiskaput mutatott be a Facebook-on, amelynek lényege, hogy az egyes politikai szereplők mesterségesen magasabb elérést generálnak a közösségi oldalon. A Facebook vonakodik megbüntetni nagyhatalmú politikusokat, és még ha meg is teszi azt, akkor is jóval elnézőbb velük mint kellene.
The Wall Street Journal The Facebook Files című riport sorozatában többek közt szó esik arról, hogy a Facebook a politikai szereplőket, a hírességeket különleges bánásmódban részesíti platformján.]

Ne manipulálj

4. Lépj interakcióba a közönségeddel!

Az algoritmus előnyben részesíti az olyan oldalak bejegyzéseit, amelyekkel a felhasználó korábban interakciót folytatott.

Ha valakik időt szánnak arra, hogy megjegyzést írjanak a bejegyzésedhez, tiszteld meg őket válaszoddal. Így valószínűbb, hogy a jövőben is kommentálni fognak, az algoritmus pedig egyre előnyösebb rangsorolással mutatja nekik posztjaidat. A trollokat hagyd figyelmen kívül, idővel elhallgatnak.

Sedacur forte…

5. Vedd rá a közönséged, hogy egymással is interakcióba lépjenek!

Az algoritmus olyan tartalmat értékel, amelyet az emberek meg akarnak osztani és meg akarnak beszélni barátaikkal.

Tegyél fel kérdést!

Jó, ha felteszel valódi kérdést, kikéred rajongóid véleményét, amely kedvelésekhez vagy megosztásokhoz vezethet. Ne csak lájkot vagy megosztást kérj! Azt az algoritmus bünteti.
Az olyan tartalmakat, amelyek alatt nem csak különálló kommentek, hanem párbeszédek alakulnak ki, az algoritmus előszeretettel kapja fel.

Légy aktív a Facebook csoportokban!

A Facebook csoport létrehozása nagyszerű módja a rajongók bevonásának. A csoporton belüli interakciók márkahűséget teremthetnek, és fokozott elköteleződéshez vezethetnek a Facebook oldaladon.

Közvetíts élőben!

Az élő videóknak még nagyobb elérésük lehet mint a videós bejegyzéseknek, hiszen a rajongók és követők valós idejű tartalmat kapnak, közvetlenül kommunikálhatnak egymással, érezhetik a kapcsolatot.

Hirdess versenyeket!

Meglepetés! Az emberek szeretik az ingyenes dolgokat. Az ajándékok és a versenyek nagyszerű módja annak, hogy felkeltsd a felhasználók figyelmét.
Mielőtt elkezdesz díjakat kiosztani, feltétlenül ismerkedj meg a Facebook erre (is) vonatkozó szabályzatával.6. Hozd ki a legtöbbet a Facebook történetekből!

A tekercsek (reels) és a történetek (stories) a fő hírfolyam algoritmusától külön világban élnek. A hírfolyam tetején lévő lapokon jelennek meg (minden más tartalom felett), és egy Facebook algoritmus-megkerülési stratégiát kínálnak.

2022 februárjában a Facebook kiterjesztette a Reels szolgáltatást a kezdeti egyesült államokbeli bevezetésről az egész világra. A Facebook azt állítja , hogy a Facebook-on és az Instagram-on eltöltött idő fele videónézéssel telik, és a Reels messze a leggyorsabban növekvő tartalom formátumuk.

7. Használd a saját szószólóidat!

Vállalkozásod dolgozói (talán) szívesen osztják meg tartalmaidat, és mindezt hitelesen teszik. Ők azok, akik segítségével nem csak a márkaismertséged növelhető, de új közönséget is elérhetsz.

Osszad ezt is, köszi!

Osztom, vazze!

Osszad ezt is, köszi! Végezetül…
Ha tanácstalan vagy, milyen úton indulj el a digitális világban, vagy nem tudod, jó irányba haladsz-e, keress meg minket. Átbeszéljük, hol tartasz jelenleg, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, milyen eszközök és megoldások lehetnek a segítségedre.

Tesszük, amihez értünk, hogy te is azzal foglalkozhass, amihez értesz! Fordulj hozzánk bizalommal, keresd kollégáinkat a sales@wado.sk email címen!

Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)