A Facebook és társai behálózták mindennapjainkat. Korunk társadalmának új szocializációs közegévé váltak.
Újszerű közösségi élet ez, ami jelen van mindenütt, végezhető bárhonnan: a parkban (vagy munkahelyen) ülve (Facebook), a fürdőszobában a tükör előtt (Instagram)…

Természetesen a cicás videókon, az alkoholizmust népszerűsítő mémeken, és a csücsörítve pózolós ‘iphone reklámokon’ kívül sok egyéb más hasznos funkciót is elláthatnak ezek az oldalak, alkalmazások…
Minden korszerű üzleti vállalkozás számára elengedhetetlen, hogy marketing tervében ott legyen egy átfogó közösségi média stratégia. Kijelenthetjük, hogy a KKV-k számára ezek a platformok a legolcsóbb és leghatékonyabb marketingeszközök.

De honnan jöttek ezek a közösségi hálózatok, és mikor?
Íme egy rövid összefoglaló a ‘social media’ evolúciójáról a Simplify360 infografikája alapján.

 


 

I. Kezdetben vala…

1978: Bulletin Board System (BBS)

Az 1970-es évek végén Randy Suess és Ward Christensen egy olyan informatikai rendszert fejlesztett ki, ami egy adott kör számára elérhetően biztosítja az üzenetek váltását, illetve az adatcserét. A BBS-ek népszerűsége a 90-es évek végére az internet elterjedése miatt jócskán lecsökkent.

1980: Compuserve

A Compuserve nevéhez fűződik az első magán e-mail címek bevezetése, az első valós idejű online chatek létrehozása, egy adatátviteli protokoll megalkotása és a fórumokhoz, médiákhoz, archívumokhoz és online boltokhoz való első hozzáférések biztosítása, még a World Wide Web szabványosítása előtt. 2009-ben küldte az ‘örök adatmezőkre’ az AOL a klasszikus Compuserve-t, hogy aztán 2011-ben feltámadhasson internetes portál formájában.

 


 

II. A középkor

 

1995: Classmates

A jelenleg is működő Classmates.com oldalt Randy Conrads alapította. Célja a régi osztálytársakkal való kapcsolatfelvétel segítése.

1996/97: ICQ és az AOL Messenger

icq-logo              AOL

Csevegő, azonnali üzenetküldő programok, amik fontos mérföldkövek napjaink közösségi oldalaihoz, chat alkalmazásaihoz vezető úton.

Jelenleg az AOL Instant Messenger (AIM) elérhető az AOL.mail oldalakra való bejelentkezéssel, kliens program nélkül.

Az ICQ neve egy szójáték, az angol „I seek you” (’kereslek’) kifejezésből származik. 2010-ben a Digital Sky Technologies 187 millió dollárért megvette az AOL-től. Napjainkban pofás kis dizájnjával videochat alkalmazásként próbál kitűnni számtalan versenysársa közül.

1980_ICQ_AOL

 

<egy kis kitérő>

1997: TeveClub

A magyar Tétova Teve Club 1997-ben alakult. Fénykorában 200 ezer virtuális tevének adott otthont 50 ezer felhasználóval.
Volt neked is tevéd? Nekem volt. Nevére már nem emlékszem… Vajon hibernáltam utolsó kijelentkezésem előtt?

teveclub

A TeveClub.hu máig működik átlagban napi háromezer látogatóval.

</kitérő vége>

1999: Blogger

A „weblog” kifejezést John Barger alkotta meg 1997 decemberében, Peter Merholz pedig 1999-ben lerövidítette „blog”-ra. Evan Williams és Meg Hourihan Pyra Labs nevű vállalata megjelentette a Bloggert amit a Google 2003-ban felvásárolt.

 


Zárás

És el is érkeztünk az első rész végéhez, amely főként a fiatalabb korosztály számára inkább viccesnek, mint hasznosnak tűnhet, de gondoljunk csak bele, mi lenne ma velünk, ha anno nem fejlesztették volna le az első „azonnali üzenetküldő programot”…

Megemlítettünk olyan közösségi média eszközt, amelyet te is használtál, vagy esetleg még ma is használsz?
Nekem (bevallom) a felsoroltak közül csak a TeveClub volt meg.
következő részben folytatjuk napjaink social media történelmének legfontosabb alapköveivel, addig is tekintsétek meg a fentebb már említett infografikát a Simplify360-tól.

 


 A közösségi média evolúciója – infografika
(forrás: Simplify360)

 

SM-Infographics

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)