Egy e-shop készítésének kezdeti fázisában valószínűleg bele se gondolunk abba, hogy milyen nevet fogunk majd adni a termékeknek. Nem mindegy ugyanis a névválasztás, ha szeretnénk megfelelni a célközönségnek, és a Google algoritmusnak is.

A termékek elnevezése hatással van arra, hogy a vásárlók milyen könnyen találják meg  a terméket, de a keresési teljesítményre is kihatnak.

Miért van szükség minél nagyobb figyelmet szentelni a névválasztásnak? Mert a célközönséged ezen a néven fog megismerkedni a termékeddel, ezért érdemes a márkádhoz megfelelő nevet adni.

A névválasztásnál érdemes figyelembe venni:

  • Könnyen megjegyezhető – A termékek elnevezésénél figyelembe kell venni, hogy a célközönségnek könnyen rögzüljön a név. Ez persze nem megoldható minden területen, de ha megoldható, akkor egy kreatív elnevezéssel sokszor nagyobb sikert érhetünk el.
  • Könnyen kiejthető – ha valamilyen egyedi nevet adunk a terméknek, akkor figyeljünk arra, hogy olyan legyen a név, ami könnyen kiejthető. Nem valami előnyös,ha  a vásárló lát egy terméket, ami megtetszik neki, de nem fogja tudni a barátainak ajánlani, mert nem tudja kimondani.
  • Könnyen érthető
  • Nemzetközileg is megfelelő – amennyiben a termékedet nem csak egy országon belül, az adott nyelven szeretnéd értékesíteni, figyelj arra, hogy a termék neve más nemzetek nyelvére lefordítva se legyen értelmezhetetlen.
  • Informatív – szerepeljen benne a márkanév és a termékünk tulajdonságok (szín, méret, anyag, stílus paraméterek)
  • Stílus – a nyelvhasználatot igazítsuk a célközönségünkhöz (szlengek, címkék)
  • Egyediség – ne adjunk olyan nevet, mint a konkurencia. Ha olyan nevet adunk, akkor könnyen lehet, hogy valahol a rangsorolás végén fogunk kikötni.

Mit ne csináljunk: 

  • csupa nagybetű a névben – HA MINDENT CSUPA NAGYBETŰVEL írunk, az egyenlő a kiabálással. Ez elég elrettentő lehet a vásárlók számára. Nem mellékes, hogy Google shopping se szereti túlzottan.
  • túl sok/helytelen írásjel – “!!! *NŐI*RUHA* !!!” – Nem tűnünk tőle hitelesnek, a potenciális vásárlók azt hihetik, hogy valamilyen átverés.
  • szöszmötölő szavak (új, izgi, hiteles) – A termék nevében ha lehet, akkor inkább kerüljük ezeket a szavakat, és tényleg olyan nevet adjunk a terméknek, ami hasznos információkat tartalmaz.

Vannak a névben olyan pontok, amire a vásárlók hamarabb felfigyelnek. A terméktől függ, hogy valamilyen kreatív nevet célszerű kitalálni, vagy inkább a termék fontosabb tulajdonságait érdemes beleírni. Ha még nem rendelkezünk nagy ismeretséggel, akkor célszerű lehet a kreatív neveket kerülni, és inkább leíró jellegű nevet adni a terméknek. A műszaki berendezések esetében megadhatjuk a méreteket; ruhák esetében: szín, méret, anyag; játékoknál: megfelelő kor; bútoroknál: anyag, méret, szín.

Nem mindegy a sorrend. Ha megvan, hogy mit szeretnénk beleírni a címbe, azután el kell döntenünk, hogy mi fog az elejére kerülni, mi a végére. Elsődleges és másodlagos információk. Ha általánosan szeretnénk venni, akkor a következő szempont szerint írhatnánk: márka + modell + kulcsjellemzők. Abban az esetben ha a márka nem kulcsfontosságú, vagy egyértelmű a vásárlók számára, akkor azt érdemes kihagyni és az attribútumokra/a termék működésére összpontosítani.

Forrás: alza.hu

+1 tipp: amennyiben termékeink megjelennek a különböző árösszehasonlító oldalakon is (Heuréka, Árukereső), akkor nézzük meg milyen elnevezést használ ugyanazon márkájú és típusú termékre a konkurenciánk. Az árösszehasonlító oldalak robotjai az elnevezések alapján is csoportosítja az adott terméket kínáló eshopokat. Fontos, hogy a mi kínálatunk is ott jelenjen meg, ahol többi üzlet ajánlata, és ne egyedül árválkodjunk egy fura elnevezésű termék alatt.

Bianka Sillik
Bianka