Milyen csatornákat használhatsz márkaépítés közben?

Branding

A branding különböző csatornákon keresztül zajlik, melyek segítségével megszólíthatod az ügyfeleidet. Ha fizikai üzletet működtetsz, éttermet, vagy egyéb helyet a valóéletben, ezek a helyszínek egyúttal főcsatornának is minősülnek a fogyasztók eléréséhez. E fizikai felületen a lehető legkevesebb nehezítő körülmény vagy akadály gördülhet közétek, így hatékonyan működhet a kommunikáció a márkáddal. De mi van akkor, ha nincs kézzel fogható eladótered? Ilyenkor kerülnek a képbe más csatornák, mint a weboldal vagy a közösségi média.

Kommunikációs csatornák

A weboldal egy ideális hely arra, hogy megismertesd a márkád az emberekkel. Egy hely, ahol átadhatod az üzeneted arról, amit képviselsz, sőt, közvetítheted az attitűdöd és az olyan esztétikai és egyéb elemeket, melyek a márkáddal szorosan összefüggenek. Egyszóval mindez tükrözi a márkád jellemét. A weboldalad vizuális dizájnjának úgyszintén az identitásodat és esztétikai viszonyulásodat kell mutatnia. Ezen felül pedig a webes felületek funkciói közt lehetőséget kell teremtened az ügyfelek számára, hogy a márkáddal valamilyen módon kommunikálni tudjanak.

A képgaléria, a menü, a tudnivalók, a “rólunk” rész, a blog – ezek mindegyike külön alkalmat kínál arra, hogy a márkádról pozitív asszociáció alakuljon ki a fogyasztók gondolataiban. A mai világban ugyebár a potenciális megrendelők gyakran találkoznak újabb és újabb márkákkal a szociális hálón. A közösségi média egy óriási lehetőséget ad, hogy nagy mennyiségű fogyasztót szólíthass meg. Az üzleti oldalak és profilok lehetővé teszik a társaságok számára, hogy az ügyfeleikkel és a nyilvánossággal kommunikáljanak, mégpedig oly módon, hogy az a vállalkozást rendkívüli módon előrelendítse. Léteznek persze korlátok, muszáj tisztában lenned azzal, mit várhatsz el egy szociális médián belüli kommunikációtól, hiszen a kommunikáció ezeken a mediális felületeken keresztül nagyjából egyoldalú. Ez a csatorna mindenekelőtt inkább a márka ismertségének emelésében és az ezzel kapcsolatos információk terjesztésében alkalmazható kitűnően.
A márka építésére a közösségi médiában a célzott reklám nyújtja a legjobb lehetőséget, de ugyanezen a csatornán keresztül mutathatod meg a márkád mibenlétét is, akár csak a saját kultúrád.

Content – tartalom

A tartalom mindaz, amit az online közönség számára létrehozol, amely emeli a márka elismertségét és asszociációkat idéz elő a fogyasztóközösség gondolataiban. Az online tartalom kialakítása lehetőséget teremt, hogy a márkád követését olyan szórakoztató vagy informatív élményekben helyezd el, melyek a potenciális vásárlók felé irányulnak.

A szociális média előnye abban rejlik, hogy segítségével összekapcsolódhatsz egy nagyobb mennyiségű potenciális fogyasztóközösséggel. Éppen ezért megfelelő tartalmat kell kialakítanod, amely oly módon tükrözi a cégedet, hogy az emberek azt észre is vegyék.

Experience – tapasztalat

Az eddig említett paraméterek nagy része az alapján lett kialakítva, mint az egész elbeszélés egy-egy kis részlete. Ezeket közvetítheted a fogyasztó felé, így informálva őket a márkádról, és hogy te magad ki is vagy. Ám létezik a márkának egy olyan döntő része is, melynek kevesebb közös alkotóeleme van veled, és elsősorban inkább a megrendelőkhöz kapcsolódik. Itt keletkezik tehát a kérdés, mit is jelent valójában a te ügyfelednek lenni? Muszáj az embereknek választ adnod, melyben elmagyarázod, miért jó nekik, ha a te termékeid vagy szolgáltatásaid használják, milyen pluszt kínálsz általuk? Például: ha a Wado s.r.o. szolgáltatásai közül rendelsz

….biztos lehetsz a marketinged sikerében.

….megkönnyíted a munkát a reklámokkal.

….eredeti és egyedülálló weboldalad lesz.

Reméljük, hogy a rövid áttekintésünk választ adott a kérdéseidre. Ha szívesen megérdeklődnél még néhány dolgot, ne habozz és nyugodtan keress fel minket! De ha esetleg úgy gondolod, a teendők nem is olyan egyszerűek, mint ahogy képzelted, ránk is bízhatod a feladatot. Itt pedig megnézheted az igazi okot, miért elengedhetetlen helyes brandinggel rendelkezni: Márkaérték – a jó branding eredménye

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?