ChatGPT körüli felhajtás folytatódik és csatlakozik hozzá az új barátunk Google Bard. 

ChatGPT

Természetes nyelvfeldolgozó eszköz, amelyet mesterséges intelligencia technológiája vezérel, és lehetővé teszi, hogy emberszerű beszélgetéseket folytassunk a chatbottal. A nyelvi modell válaszolhat a kérdésekre, és segíthet e-mailek, esszék és kódok írásában.

Google Bard

A Bard a Google kísérleti, társalgási, mesterséges intelligencia csevegőszolgáltatása. A ChatGPT-hez hasonlóan működik, azzal a legnagyobb különbséggel, hogy a Google szolgáltatása az internetről fogja lekérni az információkat.

A Google LaMDA-ja párbeszédre, az OpenAI GPT-je szöveges funkciókra készült

Alapszinten mindkét chatbot természetes nyelvi feldolgozást használ, ami azt jelenti, hogy a felhasználók beírnak egy kérdést vagy feladatot, és a chatbotok emberhez hasonló választ generálnak.

Van azonban egy kulcsfontosságú különbség, ami az adatforrásokban és a modellekben rejlik, amelyekre képezték őket.

Google Bard a Google nyelvi modelljét a párbeszédes alkalmazásokhoz – LaMDA, Language Mode for Dialogue Application – használja, és az internetről származó valós idejű, aktuális kutatásokon alapuló válaszokat tud adni.

ChatGPT ezzel szemben a Generative Pre-training Transformer 3 (GPT-3) modelljét használja (vagy a GPT-4-et, attól függően, hogy milyen verziót használsz), amely 2021 év előtti adatokon van betanítva. 

Míg a GPT sokféle szöveget képes megérteni és létrehozni többféle célra, a LaMDA-t kifejezetten arra tervezték, hogy természetesebb és nyitottabb beszélgetéseket folytasson az emberekkel.

Dióhéjban, a LaMDA válaszai (állítólag) rendkívül hitelesek, és olyan módon utánozzák az emberi beszédet, hogy azt nem lehet megkülönböztetni egy valódi embertől. 

Kinek van hozzáférése ezekhez az AI eszközökhöz?  

Mint említettük, a ChatGPT minden felhasználó számára ingyenes. A ChatGPT Plus számlázása 20 USD/hó, ami tartalmazza a csúcsidőben való hozzáférést, a gyorsabb válaszidőt, az új funkciókhoz való elsőbbségi hozzáférést és a GPT-4 használatát.

Google Bard jelenleg csak korlátozott bétatesztelők számára érhető el, és nem érhető el a szélesebb nyilvánosság számára.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lehet tesztelni. 

Vagyis számunkra még nem elérhető, viszont páran már hozzáfértek és voltak olyan kedvesek, hogy megosztották a világgal a tapasztalataikat. Mi úgy döntöttünk, hogy összeszedjük ezeket az érdekességeket.

A ChatGPT nagy mennyiségű szöveget tud írni, de a Bard tud meríteni az internetről

A felhasználók kérdéseket tehetnek fel Bardnak számos témában, például receptekkel, partitervezési tippekkel vagy történelmi eseményekkel kapcsolatban – akárcsak most a ChatGPT-nek.

A fő különbség az, hogy a Bard az internetről merítheti válaszait, és valós idejű adatokat gyűjt be, míg ChatGPT még mindig meg van győződve arról, hogy 2021-et írunk

Íme egy példa: Bard képes volt összefoglalni egy könyvet, amely 2023-ban jelent meg. 

Google Bard válasza
ChatGPT válasza

Ez azt jelenti, hogy Bard (állítólag) pontosabb és naprakészebb információkat fog felszínre hozni, amikor az aktuális eseményekről és kutatásokról van szó. Bár egy közelmúltbeli hiba már veszélyeztette a hitelességét… 

Ezzel szemben a ChatGPT jobb a szöveges funkciókban, mint például cikkek, e-mailek írása, vagy tartalommarketing-ötletek generálása. Viszont nem is tökéletes. Lehet, hogy kissé homályos, és általános válaszokat ad (még akkor is, ha megkérjük, hogy ne tegye).

A Bard jobb felhasználói élményt kínál

Nem csak szebben néz ki – a formázott szöveggel, amely sokkal könnyebben beolvasható, mint a ChatGPT vaskos szövege –, de szerkesztheti is a kérdéseit, miután feltette őket, és megtekintheti az általa előkészített több választ is.

A Bard minden kérdésre több verziót hoz létre (úgynevezett „piszkozatokat”), így a felhasználók kiválaszthatják a legjobb választ. 

A ChatGPT csak egy választ ad a kérdésekre.

A Bard a Google Keresés egyszerűsített változata lesz, míg a ChatGPT a Binghez fog tartozni

A Google már utalt rá, hogy a Bard beépül a Google Keresésbe. Ez azt jelenti, hogy az MI leegyszerűsíti az összetett témákat, és az információkat könnyen emészthető formában adja vissza. 

Microsoft ezzel szemben már integrálta az OpenAI módosított GPT-4 modelljének egyes részeit a Bingbe. Így a felhasználók számára a ChatGPT-szerű élményt kínál a keresősáv.

Ez azonban még mindig meglehetősen korlátozott – és a felhasználóknak csatlakozniuk kell egy várólistához a teljes élmény érdekében.

Bard vs. ChatGPT: Melyik a jobb?

A kettő megítélésekor fontos megjegyezni, hogy mind a ChatGPT, mind a Google Bard tervezésénél az apró különbségeket tartották szem előtt: a ChatGPT jobban tud szöveget generálni és összefoglalni, míg a Google Bard jobban tud releváns információkat feltenni a kérdésekre és aktuálisabb tudás bázissal rendelkezik. 

Mindazonáltal mindkét eszköz korai szakaszában van, és csak az idő fogja eldönteni, hogy melyik teljesít jobban a másiknál.

Források:

https://zapier.com/blog/chatgpt-vs-bard/ 
https://www.mlyearning.org/countries-google-bard-available-in/ 
https://www.zdnet.com/article/what-is-google-bard-heres-everything-you-need-to-know/

Szabó Lili
Lili
Élvezem az életem és alkotok ✨