Lehet most felteszed azt a kérdést, tényleg fontos-e, hogy milyen a weboldaladon található copywrite. Vajon tényleg befolyásolja az üzlet menetét és működését? Ezennel eláruljuk, hogy igen!

Képzeld el, hogy találsz egy oldalt, tele szuper dolgokkal… Éppen azt, amit kerestél, de hiába áhítozol a termékinformációk, vagy a szolgáltatás leírása után, semmi valóban hasznosat nem találsz. Valószínűleg egy ponton “sarkon fordulsz” és elmész. Most képzeld el, hogy mindenki, aki az oldaladra látogat, hasonlóan tesz! Ezzel nagymértékű potenciális vásárlót veszíthetsz el. Nem akarod, igaz? Olvass tovább, és tudd meg mi a helyes copywrite titka.

Fontos a struktúra

A legfontosabb információk elsőbbséget élveznek!

A webdesign szempontjából ez annyit takar, hogy az akciós elemeket előtérbe kell helyezni, de ilyen például a bejelentkezési felület is. Az oldal landing részében a Te ajánlatodnak kell a legfontosabbnak lennie és az elsődleges információkat tartalmaznia kell. A copywrite esetén ez annyit takar, hogy elsőként a legfontosabb információkat tüntesd fel! Az emberek tudni szeretnék, miért hasznos számukra a terméked/szolgáltatásod, még mielőtt a részletes funkciókat elolvasnák.

Címkék és feliratok

A feliratok rendkívül fontos feladatot látnak el. Ha az ember az oldaladra érkezik, az első dolog, amit meglát, a címfelirat lesz. Ez alapján dönti el, hogy jó helyen jár-e. Ha a címfelirat a saját weboldaladnak vagy landing oldaladnak megfelelően van kialakítva, az ajánlatod szolgálhat kiemelt címnek is. Az összes többi aloldalnál biztosítsd, hogy a cím világosan azonosítsa, miről szól az oldal és mit találhatnak rajta az idelátogatók.

Az átláthatóság elengedhetetlen!

Az emberek nagyon elfoglaltak és nincs sem idejük, sem energiájuk, de még csak nem is érdekli őket szóról szóra az oldalad tartalma. Könnyítsd hát meg számukra a keresést azzal, hogy a főbb pontokat kiemeled! A tartalom helyes kialakítása, mely könnyedén áttekinthetővé tehető, nagyban a formázástól függ.

Íme néhány tipp:

  • készíts bekezdéseket,
  • használj feliratokat,
  • emeld ki vastagon szedett betűkkel a fontosabb dolgokat,
  • használj macskakörmöket.

Ügyelj a SEO-ra!

Egyik professzionális weboldalt sem szabadna túlzsúfolni kulcsszavakkal, a tartalom kialakításánál azonban észben kell tartani a jól bevált SEO-menetet. Fókuszálj a formulációk felhasználására, melyek az üzeneted a lehető legjobban célba juttatják, és ha lehet, használd ki az alkalmat a tartalom optimalizációra – SEO.

Íme néhány hely, ahova érdemes belefoglalni a kulcsszavakat:

  • címfelirat,
  • feliratozás,
  • első bekezdés,
  • természetesen szétosztva a szövegben,
  • képaláírás,
  • meta leírás.

Használj vizuális elemeket is!

A copywrite vizuális elemekkel történő kitöltése a látogatók számára több előnnyel is jár. A kutatások azt mutatják, hogy ha a content képet is tartalmaz, az emberek akár az információk 65%-át is megjegyzik még 3 nap után is, szemben azzal a 10%-kal, ahol a tartalom kép nélkül áll. Ahogy egyre dominánsabbá válik a weben a vizuális tartalom, az emberek mindezt elvárják a webes felületed meglátogatása során is. A felhasználók, akik eljutnak a weboldaladra, nem szeretnének csupa szöveggel szembesülni – vizuális elemekre vágynak, melyek egyúttal segítenek megérteni a tartalmat.

Az írás stílusa

Mérd fel a közönséget!

Ha szeretnél olyan szöveget írni a weboldaladra, mely hatékonyan kommunikál a látogatókkal, mérlegelni kell a tudatosságot, a szükségleteket és a közönség elvárásait. Számot kell vetni róla, milyen szférában mozogsz és milyen korcsoport számára adod át az információkat!

Úgy írj, ahogy beszélsz!

A copywrite olyan, akár egy virtuális eladó és az ügyfélszolgálat képviselője. Persze a weboldal felkeresése nem összehasonlítható egy képviselővel történő személyes beszélgetéssel. Minden tőled telhetőt meg kell tenned azért, hogy hasonló élményt nyújts, mintha élőben beszélgetnél a vásárlóval. Épp ezért kerüld a termékleírás-jelleget, mely erőltetetten eladásra ösztönöz! Úgy írj, mintha valakivel szemtől szembe beszélgetnél! Próbáld meg a szöveget leírni, aztán valakinek hangosan felolvasni!

Változatos mondatok

Ne ismételgesd a szavakat egy mondaton belül, inkább igyekezz a lehető legváltozatosabban fogamazni! Használj szinonimákat és váltogasd a mondatok struktúráját, különben a copywrite amatőrnek tűnhet.

Rossz:

A cégünk Komáromban található. Cégünk különféle megoldásokat kínál digitális területen. Cégünkben az Ön kéréseiről szuper csapat gondoskodik.

Jó:

Komáromi cég vagyunk, mely képes a legjobb megoldásokat kínálni digitális területen. Ha biztosra akar menni, hogy a kérése úgy lesz teljesítve, ahogy elképzelte, bízza magát valódi profikból álló csapatunkra!

Légy profi!

Ha azt akarod, hogy a követőid lássák az értékeidet és figyelmet szenteljenek a szövegednek, úgy kell írnod, mint egy szakember! Használj tekintélyt parancsoló tónust és az állításodat mutasd be tényként! Például, ne használd, hogy “Úgy gondoljuk, a mi termékünk azért a legjobb, mert…”, nyugodtan írd le, hogy “A mi termékünk a legjobb, mert…” Légy magabiztos és ébressz bizalmat a terméked szolgáltatásod iránt! Ha nem így teszel, nem várhatod el ezt a látogatóktól sem.

Storytelling

Megesik, hogy az oldal szövegezése nem elég feltűnő, vagy úgy tűnhet, hogy erőszakosan akar eladást generálni. A történetmesélés viszont egy olyan mód, amivel elkerülheted mindkét említett problémát. Mesélj el egy történetet, mely felkelti az olvasók érdeklődését és egyúttal minden szükséges információt közvetít a szolgáltatásról/termékről!

Még ezen pontok elolvasása után is az az érzésed, hogy a copywrite a weboldaladon mindent tartalmaz, ami képes az érdeklődést felcsigázni? Akkor együtt örülünk veled! Ha azonban úgy érzed, szükséged van új szövegekre, mert a mostaniak nem az igaziak, próbáld meg frissíteni őket a felsorolt tanácsaink alapján. Ha pedig esetleg nem elegendő az a pár tipp, amit cikkünkben összegyűjtöttünk, és magadtól nem tudod, hogyan tovább, bátran fordulj hozzánk és mi kihozzuk szövegeidből a maximumot.?

https://www.wado.sk/hu/

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?