“A franchise működési elve ugyanaz, mint a vírusé: ami az egyik helyen megél, megél máshol is. Csinálni kell egy megfelelően virulens üzleti tervet, gyűrűs mappává szintetizálni – ez a lény DNS-e –, befecskendezni egy forgalmas sztráda melletti táptalajba, lehetőleg kanyarodósáv közelébe. Aztán a tenyészet nőni kezd, míg neki nem ütközik a telekhatárnak.”
[Neal Stephenson – Snow Crash]

Az internet jövője

Az internet jövőjével kapcsolatos fejlesztések egy régi trükkön alapulnak: a FOMO-n. (“Fear of missing out”. Magyarul: félelem attól, hogy kimaradunk valamiből, vagy lemaradunk. Erről már írtam korábban.)
Megint valami új kezdődik az interneten. Úgy tűnik, mindenki nagyon izgatott emiatt. Kíváncsi vagy te is… (Csatlakozni kéne a TikTok-hoz?) Vagy talán félsz, aggódsz?… (Még nem túl késő kriptovalutát vásárolni?) Mindenki tart attól, hogy lemarad valamiről. (Te is.)

Ha már itt tartunk, hallottál a metaverzumról? Mégha nem is merültél el Mark Zuckerberg tavaly novemberi, 81 perces, az emberi interakció jövőjével foglalkozó videójában, amely a Facebook Meta névre váltásában csúcsosodott ki, idén már az üstököd is tele lehet a témával. Sokan írtak róla, sokszor nem is nagyon vágták, hogy pontosan mi is ez. (Én is csak most gugliztam ki az infókat, mert valamiről írnom kell, amíg a Meta Quest aksija töltődik…)
Akármi is ez, az a fontos, hogy eljön. (Ezt állítják.)

A „Metaverse” kifejezést Neal Stephenson találta ki 1992-es, „Snow Crash” című regényében (a cyberpunk irodalom egyik legfontosabb alkotásában), és a közelmúltban olyan széles körű és változatos használatba került, hogy valami nem konkrétabbat jelent, mint a jövőt. Ki akarna lemaradni erről?

“A metaverzum a társadalmi kapcsolat következő evolúciója. Cégünk víziója a metaverzum életre keltése, ezért megváltoztatjuk nevünket, hogy tükrözze a jövő iránti elkötelezettségünket.”
[Meta – Marketing rizsa]

A metaverzum társadalmi lesz

A metaverzum 3D-s terei lehetővé teszik a szocializációt, tanulást, együttműködést és játékot olyan módon, amely meghaladja azt, amit el tudunk képzelni. Hallgasd meg Mark Zuckerberget, aki megosztja elképzelését a metaverzum életre keltésével kapcsolatban.

Új technológiákat fejlesztenek, amelyek segítenek az embereknek kapcsolatba lépni és felfedezni a metaverzumban:

Metahumán

A Metaverzum csak egy lesz a sok virtuális világ közül

Az olyan technológiai óriások, mint a Microsoft és a Meta, a virtuális világokkal való interakcióhoz kapcsolódó technológia kiépítésén dolgoznak, de nem ők az egyedüliek. Sok más nagyvállalat, köztük az Nvidia, a Unity, a Roblox és még a Snap is (valamint számos kisebb vállalat és startup) építi az infrastruktúrát, hogy jobb virtuális világokat hozzon létre, amelyek utánozzák fizikai életünket.

A “Ready Player One” című filmben látott egységes virtuális világ ötlete még mindig nagyrészt lehetetlen. Ez azért van így, mert egy ilyen világ megköveteli a vállalatoktól, hogy olyan módon működjenek együtt, ami egyszerűen számukra nem jövedelmező. Fortnite-nak valószínűleg nincs sok motivációja arra, hogy portált adjon a játékosoknak, hogy egyenesen a World of Warcraft -ba vagy a Roblox dedósai közé ugorhassanak.

Ez a tény némileg eltérő terminológiát eredményezhet. Ha sok cég metaverzumnak nevezi a saját platformját, akkor e meghatározás szerint a VR koncertalkalmazásoktól a videojátékokig bármi metaverzumnak számít… Tehát akkor a különféle metaverzumok gyűjteményét „metaverzumok multiverzumának ” nevezhetjük… (ehh, majd csak kialakul)

Milyen most a metaverzum?

A Facebook márkaváltása óta eltelt hónapokban a „metaverzum” koncepciója hatékony eszközként szolgált a régi technológia újracsomagolására, az új technológia előnyeinek hypeolására és a spekulatív befektetők képzeletének megragadására. Mindez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy hatalmas paradigmaváltás küszöbén állunk… Mi lett a 3D-s tévékkel? Merre szállnak az Amazon szállító drónjai? Volt egyszer egy Google Glass? A technológia történetének szekrénye tele van sikertelen befektetések csontvázaival.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs semmi klassz a láthatáron. Az olyan VR headsetek, mint a Quest 2, olcsóbbak mint valaha, és végre függetlenek a drága asztali vagy konzolos berendezésektől. A videojátékok és más virtuális világok megépítése és tervezése is egyre egyszerűbb.

A technológiai ipar fejlődése nagymértékben függ a futurizmustól. Az okostelefon eladása okés, de a jövő eladása sokkal jövedelmezőbb. A valóságban megtörténhet, hogy egy-egy metaverzum nem több egy-egy klassz VR-játéknál, vagy egy-egy digitális avatarnál a Zoom-hívásokban, de többnyire csak olyasvalami, amit még mindig internetnek hívunk.

Az már nyilvánvaló, hogy egy ilyen virtuális világ tudományos-fantasztikus vonzereje ellenállhatatlan…
Snow Crash, Mátrix, Ready Player One – ezekben a fikciókban a metaverzumokat általában menekülésként képzelik el a disztópikus valóságok elől, amelyek túlságosan szörnyűek ahhoz, hogy elviseljük. Merem remélni, hogy még nem tartunk ott.

Meta tag

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)