Ez a karácsony más lesz. A koronavírus jelentős mértékben befolyásolja a mindennapi életünk. Ezáltal a vásárlási szokásokat is. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az online vásárlások száma jelentősen növekszik/ növekedni fog. Neked, az online térben is értékesítő vállalkozónak erre fel kell készülnöd. Bizonyára már van a fejedben egy to-do lista a feladatokat illetően. Mi írtunk pár tippet, amire lehet, hogy még nem gondoltál, pedig kéne!

Rendben, még mielőtt elolvasnád a 8 (+1) tippet, gyorsan nézzük meg a statisztikákat. A fenti grafika második eleme szerint az elmúlt három évben az online vásárlások száma 13 százalékponttal növekedett. (A koronavírus-időszak ebbe még nincs beleszámolva) tehát, érdemes az offline vásárlási lehetőségeken kívül az online felé is nézni. Ez az adat kifejezetten az online térben történő vásárlást személteti, DE ne feledd: sokan online csak nézelődnek és offline vásárolnak. Ez elsősorban azért is lehet, mivel az emberek még mindig jobban bíznak a fizikailag is megfogható vásárlásban (ezt ábrázolja az első grafika). Végezetül a személyes kedvenc statisztikánk: az emberek többsége november és december előtt többet költ.

(!Vigyázz, kis ,,csalás’’ van itt!) Ennek mi lehet az oka: ilyen időszakban még nem az impulzusvásárlások a hangsúlyosak, tehát az emberek célzottan akár drágább dolgokat is vesznek a legfontosabb személyeknek (innen jött ki az átlagos 100 euró – apró statisztikai ,,csalás’’). A karácsonyhoz közeledve megnő az olcsóbb termékek eladása (impulzusvásárlók végett). Tehát ez azt jelenti, hogy a drágább termékekre most jobban kell koncentrálnod, az olcsóbbakra később. 

És itt vége a számoknak: lépjünk a tettek mezejére

A bázis, ahonnan indítsd a marketing stratégiát:

0. pont: Mik a céljaim?


Vizsgáld meg, mik azok a célok, amelyeket el szeretnél érni. Választani célokat (lehetőleg számokkal kifejezhetőket), és azok eléréséhez igazítani a karácsonyi tervet. HIBA, ha az apróbb sikereket is céloknak értelmezzük. A cél egy konkrétan mérhető, kifejezhető dolog, mely apróbb sikerekből és bukásokból épül fel.

1.)Ki a te célközönséged?:

Ne mindenkit szólíts meg, ne az egész világ legyen a vásárlód, hanem egy szegmentált piacod legyen. Az online tartalmaktól kezdve a termékig: annak reklámozd (és olyan csatornán- pl.: Facebook, YouTube, Emailek stb.), aki számodra releváns. Ez miért lesz számodra segítség? A jól megválasztott célközönség spórolást jelent, mivel már eleve  azokat az embereket szólítod meg, akiket érdekelhet a terméked.

2.)Ne a terméket, hanem a megoldást add el:

A legsikeresebb vállalatok arra összpontosítanak, hogy bemutassák, hogyan javítják termékeik a felhasználó életminőségét. A megoldás kínálás két pontban gyökerezik: ne a terméked generáljon problémát, hanem az oldja meg (vagy mutassa meg az embereknek, hogy mi a problémájuk), másrészt: önmagában nem a terméked lesz értékes, hanem az, amit általa tudsz adni a fogyasztónak. Például a mikrohullámú sütő azt jelenti, hogy nem kell a levest egy fazékba tenni és felmelegíteni; időt takarítunk meg. Ez szinte minden terméknél működik. Például az apukádnak utolsó pillanatban megvett zokni milyen problémát old meg? Nos; nem kell neki megvenni.

3.)A szállítás, mint csali termék:

A kiszállítás olyan ösztönzés, amelyre sokan számítanak 2020-ban, különösen az ünnepi időszakban. De előfordulhat, hogy módosítania kell az árképzést a postaköltsége végett. Ne aggódj. Ezt az enyhe drágulást ügyfelek gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor meglátják az „ ingyenes szállítás” szavakat. Fontos tehát, hogy elkezdj ingyenes expressz postai küldést kínálni . 

Miért? A last-minute vásárlók hajlandók vásárolni tőled, mivel tudják, hogy a nagy nap előtt megszerezhetik a terméket. A karácsonnyal kapcsolatban nem lehet elégszer hangsúlyozni: Időhöz kötött, nem lehet a terméket későn szállítani, és bizony lesz olyan, aki az utolsó utáni percben fog tőled vásárolni.

4.) Karácsonyi katalógus: 

A lenyűgöző képek, a jól kidolgozott fotók és a minőségi dizájn nagyszerű módja annak, hogy minden terméket bemutass. Interaktív ünnepi katalógus ugyanúgy forgalmazható, mint bármely más tartalom – a közösségi médiában, egy blogban és egy link a fő webhely navigációs menüjében! Légy kreatív (ez nagyon fontos), nyűgözd le az embereket, hogy ne csak olvassák, de lássák is, hogy a te termékeid a legjobbak. A külcsín sokkal fontosabb, mint ahogy a vállalkozók nagy része gondolja.

Nincs elég időd elolvasni a cikket ? Nézzd meg az összefogaló videót!

5.)Hogyan jöjjön vissza több ember az oldalamra? Remarketing

Esélyes, hogy a remarketinget működés közben láttad, még akkor is, ha nem tudod, mi is ez pontosan.Ha valaha láttál online hirdetést egy olyan termékről, amelyre már  rákerestél, az a remarketing. És bár kissé hátborzongató, hogy egyes márkák így „a fejedbe kerülhetnek”, a lényeg az, hogy ezeket a hirdetéseket nagyon sokan nézik meg és aránylag olcsók is. A remarketing az email marketingben is működik pl.: mikor egy online vásárlás során a kosárban hagyunk termékeket, és erről mailt kapunk. Akár a karácsonyi katalógus is lehet remarketing.

6.) Szegmentált Email marketing:

Miután tisztáztuk a szegmentálás fontosságát, beszéljünk a marketing mostoha gyermekéről: az email marketingről. Karácsonykor a már meglévő levelezési listát célszerű használni (nem újat építeni). A mailek lényege ekkor, hogy tudasd: benne vagy a karácsonyi sprintben. Például lehet küldeni: kedvezményeket, kuponokat, információt a szállításról, esetleg elküldeni a karácsonyi katalógust. Az email marketingre mostoha gyermekeként hivatkoztam, ennek nagyon egyszerű az oka: sokan elavultnak tartják, de a számok azt mutatják, hogy ezen csatorna is teljes értékű tagja a marketing csatornáknak. Az internetezők 94%-ka olvas maileket – ez több, mint a közösségi médiát használók száma. Másrész nézzük logikusan: a médiában akarva-akaratlanul találkozunk hirdetésekkel, de ha feliratkozunk egy levelezőlistára, az – vélhetően valós – érdeklődésről tanúskodik.

7.)Impulzusvásárlás kihasználása:

Az ünnepi időszakban elért árbevétel nagy része kétségkívül az lesz, hogy valaki másnak vásárol ajándékot. És valószínű, hogy ez a személy nem csak egy embernek vásárol ajándékot. Például helyezd el egy „mások hasonlót vásároltak” vagy „tetszhet” elemet az oldaladon, miután valaki betett egy terméket a kosarába. Például:  Ha cipőt árul, érdemes egy zoknit javasolni a fogyasztónak. 

Most nagyon figyelj! A szegmentálás, remarketing, impulzusvásárlás együttes használata sok pénzt spórol meg neked. A karácsonyi marketing nem lesz drága, ha okosan csinálod.

8.) Fontos napok

Ha szerinted a karácsonyi időszakban egyetlen nagyon fontos dátum van (december 24) tévedsz! Az ünnepi időszak több fontos eseményből tevődik össze. A cél az, hogy a lehető legtöbb vásárlás legyen az ünnep előtt és után is! Nézünk pár vízválasztót:

November 29. Black friday: Az utóbbi években már Európában is egyre divatosabb lett az ún. fekete péntek. Sokan ilyenkor veszik meg a karácsonyi ajándékok jelentős részét, mivel az emberek szeretnek akciósan vásárolni, illetve már érzik a karácsony közeledtét. Marketinges szemmel nézve ezt a trendet érdemes neked is kihasználni.  

December 2. Cyber monday: A black friday utolsó négy napjának kezdete. Ekkor már az emberek nagy része online vásárolnak. Jellemző erre az időszakra a nagyobb forgalom növekedés.

December 14. szállítás: Akár akciósan, akár ingyenesen, de a szállítás kulcsfontosságú lehet. Olykor az emberek, ha két online elérhető termék közül kell választaniuk azt választják, ahol olcsóbb a kiszállítás.

December 23. ajándékkártyák: Minél közelebb vagyunk az ünnephez, annál inkább nagyobb a valószínűsége az impulzus vásárlásoknak. Az utolsó pillanatban történő vásárlást célszerű ajándékkártyával megoldani, mivel így egyrészt meg lehet spórolni a kiszállítást, illetve biztosítjuk magunknak, hogy a meglévő készletet el tudjuk adni.

December 26. kuponok: Karácsony után az emberekben még benne van a vásárlási láz, néhányuknak nem sikerült beszerezni a megfelelő ajándékot. Ekkor jössz te a képbe, és adsz kuponokat. Ők olcsóbban tudják megvenni a termékeid, te pedig biztos lehetsz benne, hogy az ajándékozás után is lesz forgalmad. Ne feledd: a karácsonyi eladási roham nem december 24-én ér véget, jóval tovább is eltart, neked a feladatod kihasználni ezt a helyzetet.

Vedd észre kérlek, hogy a fenti pontok kéz a kézben járnak egymással. Ha együttesen alkalmazod őket, időt, energiát és pénzt is spórolhatsz. Mit mondhatnék még így a végére?


Áh igen: Boldog karácsonyt kívánunk és soha ne hagyjon el benneteket a remény! 🙂

Olívia Lukács
Olívia Lukács
social media manager
Imádok az online marketing útvesztőiben bolyongani, új megoldásokat és trendeket kipróbálni, elmerülni a Google Analytics adatokban ... emellett pedig a Corvinus Egyetemen bővítem marketing tudásomat.