Ma a piacon egyre szorosabb a verseny, mivel egyre több a vállalat, ezért meg kell küzdeni az ügyfelekért. Ennek érdekében fontos ismerni a célpiacot, és a fogyasztóink preferenciáit. Ahhoz, hogy mindezt átlássuk, és ne csak vaktában vágjunk bele a vállalkozásba, érdemes piackutatást végeznünk.

A piackutatással információkat gyűjthetünk a célpiacról és az ügyfelekről, vagy segít felmérni egy termék sikerességét, vagy gyengeségét. 

A piackutatás több dologba is betekintést nyújt, és egy elég hosszadalmas folyamat. Érdemes lehet egyszerre kisebb részekre összpontosítani, attól függően, hogy melyik adat számunkra a legfontosabb.

Miért kell?

Mert a piackutatás értékes információval szolgálhat az ügyfelekről és a célpiacról. Olyan tudást érhetünk el, melynek segítségével meghatározhatjuk, hogy mire van szüksége az ügyfeleknek, ezáltal olyan terméket vagy szolgáltatást tervezhetünk, ami megfelel az igényeiknek. Megismerhetjük a versenytársakat is, és így egyszerűbb lesz megfelelő stratégiát kidolgozni.

Fjtái

Elsődleges (Primer)

Az adatok elsődleges forrásból származnak, tehát a kutatást saját  magunknak végezzük. Így mindig hiteles és friss adatokat kapunk. Manapság már az adatok begyűjtése is sokkal egyszerűbb, hiszen a technológia fejlődésével egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre.

A primer kutatás néhány ismertebb módszere:

  • Kérdőíves megkérdezés
  • Fókusz csoportos megkérdezés
  • Interview
  • Saját analitikai adatok feldolgozás

Másodlagos (sekunder) piackutatás

Másodlagos forrásból származó információk, tehát valaki más gyűjtötte össze, és publikálta. Ezeknek az adatoknak a megszerzése általában sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint az elsődleges piackutatásnál. Kevesebb erőforrásra lesz szükségünk, ha nyilvánosan elérhető adatokat dolgozunk fel. Hátránya, hogy adatok nem biztos, hogy mindig hiteles forrásból származnak.

A szekunder kutatás néhány ismertebb módszere:

  • Állami szervezetek, például a KSH adatbázisainak használata
  • Piackutató cégek által gyűjtött adatok használata
  • Publikált tartalmak adatainak használata

Kvantitatív

Kvantitatív módszerek közé azok a módszerek tartoznak, amelyek mérhetőek, tehát  eredményeképp mennyiségekkel meghatározható adatokat kapunk. Olyan adatokat gyűjtenek, amelyek aztán számszerűsíthetők. A kvantitatív piackutatást általában olyan kérdőívekkel végzik, amelyek zárt kérdéseket tartalmaznak, tehát a válaszok már meg vannak adva. Minél több résztvevővel végzik a kutatást, annál pontosabb eredményt kapnak.

Kvalitatív

Kvalitatív kutatás során olyan tényezőket figyelünk, mint a tapasztalatok, vélemények, tehát a kevésbé konkrétan megfogalmazható dolgokat. Amelyeket nem lehet számokkal kifejezni. Az adatokat általában párbeszédes formában gyűjtik, nyitott kérdések segítségével.

Piackutatás típusai

Interjú – Mélyinterjú

A kérdező személyes párbeszéd során teszi fel a kérdéseket a résztvevőknek, így egy természetes beszélgetést kapunk, ahol esetleg még több információt is szerezhetünk, mint eredetileg terveztük. 

Korábban ez a felmérési módszer csak személyesen valósulhatott meg, és a válaszok rögzítésére tollat és papírt használtak, de ma már akár virtuális is tarthatunk megbeszélést, vagy a rögzítésre használhatunk mobiltelefont is.

Fókuszcsoportos interjú

Ha az a célod, hogy jobb képet kapj a vevőid gondolkodásáról, működéséről, gondolkodásáról, véleményéről, akkor ez a módszer tökéletesen megfelel a célra. Minőségi adatokat szerezhetünk.

A fókuszcsoportos beszélgetésnél egy gondosan kiválasztott kis csoporttal (általában 5-10 személy) beszélgetünk. A beszélgetés témája előre meg van határozva, így képet kaphatunk a termékeink/szolgáltatásunk népszerűségéről, arról, hogy esetleg min kellene változtatni.

Online kérdőív

Napjainkban kezdenek egyre népszerűbbé válni az online kérdőívek, melyek napjaink piackutatásának klasszikus adatgyűjtési módszerei közé tartoznak. Népszerűségük abban rejlik, hogy a legtöbb kérdőív akár mobiltelefonról is könnyen kitölthető. Egy online kérdőívet szinte bárki elkészíthet gyorsan és egyszerűen, nem igényel nagy számítástechnikai ismereteket. A kérdőívet aztán elhelyezhetjük akár egy weboldalon, megoszthatjuk a közösségi hálókon, de kiküldhetjük e-mailben is.

Telefonos interjú

Ma már kevésbé használt piackutatási felmérés. Egyik legnagyobb előnye, hogy helyből végezhetjük, nem kell utazni. A telefonos interjú során felmérhetjük az ügyfelek elégedettségét, a vásárlási szokásaikat, vagy akár azt is, hogy mennyire ismerik a márkánkat.

Márkaismertségi felmérés

A márkaismertségre vonatkozó kutatás arról tájékoztat, hogy a célközönség mit tud, és mit ismer fel a márkáról. A márkaismertség kialakítása értékes a cég és a termékek marketingje és reklámozása során, különösen a vállalkozás korai szakaszában.

Hogyan?

Probléma felvetése

Mielőtt bármi másnak nekifognánk a piackutatással kapcsolatban, üljünk le, és gondoljuk át, hogy mire keressük a megoldást, milyen kérdésekre szeretnénk választ kapni. 

Módszer meghatározása

Miután megvan a probléma, a módszer következik. Melyik módszer lesz a legalkalmasabb arra, hogy megoldást találjunk. Használhatunk egyszerre akár több módszert, minél több adattal dolgozunk, annál pontosabb eredményt kapunk. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy melyik módszer mennyi időt fog igényelni, vagy mennyi felkészülés szükséges.

Adatgyűjtés

Ha már megvan a probléma, és a módszer, akkor jöhet az adatgyűjtés. Az adatgyűjtés módszere attól függ, hogy melyik piackutatási módszert választottuk.

Vásárlói személyiség

Határozzunk meg vásárlói személyiséget, hogy egyszerűbb legyen megérteni, a lehetséges ügyfeleink döntéseit. A vásárlói személy kialakításáról bővebben ITT olvashattok.

Bianka Sillik
Bianka