Mi is a tartalommarketing?

Tartalommarketing – manapság rendkívül sokat hallani ezt a kifejezést. De mit is takar valójában? Egyszerű szövegírást? Poszt alkotást?

Ha nagyon szakszerűek szeretnénk lenni, akkor valahogy így hangzana a válasz: A tartalommarketing egy marketing stratégia, amellyel a márka keresletet és érdeklődést vív ki, a tartalom megalkotása (vagy megosztása) során kialakított kapcsolatot megőrzi a fogyasztókkal, mindez pedig értéket teremt és kielégíti a fogyasztói érdeklődést.

A tartalommarketing éppen ezért a potenciális vásárlókat hivatott megszólítani, akik így a marketing tölcsér tetejére kerülnek. Természetesen nem muszáj mindannyiuknak valódi vásárlóvá is válniuk. Gyakran megesik, hogy azon emberek által  építhetünk kapcsolatokat, akik hozzánk kerülnek, és ők terjesztik tovább a tartalmunkat.

Hogy viszonyuljunk a közönségünkhöz

A content marketing nem csak a blogolás szinonimája, vagy a posztok írása a Facebookon. Arra való, hogy segítsen egy cég növekedésében, hiszen túlmutat a közösségi háló valamennyi blogbejegyzésénél. A tartalommarketing stratégiailag úgy van összeállítva, hogy hozzájáruljon a látogatottság növeléséhez a weboldalakon, emelje a közösségi hálón fent lévő oldalak nézettségét, és gyarapítsa a hírlevélre feliratkozók számát, ami által fokozatosan az eladás növekedéséhez is hozzájárul.

De mégis hogyan?A fogyasztói magatartás megváltozásával a vállalkozások alkalmazkodni kényszerültek. Most már más módszerekkel is meg kell győznünk az embereket, mint például olyan tartalommal, amely számukra értéket képvisel. Az inbound marketing eszközök terjedelme természetesen jóval szélesebb skálán mozog, ám most maradjunk a tartalommarketing témakörénél. Arról van szó, hogy átléptünk a push (nyomó) marketing érájából a pull (húzó) marketing szakaszába, ami már nem akar mindenáron rákényszeríteni a fogyasztóra valamit, hanem épp a fogyasztónál éri el, hogy azt akarja, amit kínálunk. Az inbound marketing azonban szofisztikáltabb technikákat követel meg, mint a tartalom marketing. Logikátlannak tűnik valamilyen tartalom, információ, tanács vagy bármi ajánlása, méghozzá ingyen? Tartalommarketing esetén épp az ilyen “ingyenes” tartalmakat vesszük idővel megtérülő befektetéseknek. Ha jól csináljuk, ezzel egy olyan, a már említett konverziós tölcsért alakíthatunk ki, mely által az emberek megtalálják cégünket és potenciális vásárlókká válhatnak.

Miért szükséges a tartalommarketing?

A tartalommarketingnek hála képesek vagyunk erős és lojális közönséget kiépíteni. Nem utolsó sorban pedig a felhasználók is könnyebben találnak ránk. A content marketing folyton folyvást arra ösztönöz, hogy a közönség számára értékes tartalmat nyújtsunk. Minél több cikket vagy bejegyzést teszünk közzé, annál több kulcsszót használunk természetesen, amivel képesek leszünk elérni a látogatottság növekedését, javítani az átkattintás mértékét, mindez pedig jót tesz a SEO-nak.

Hogy gyártsunk jó tartalmat?

A tartalom megalkotásánál azonban fontos megérteni, hogy a felhasználó számára bizonyos értéket, változatosságot és mennyiséget kell kínálnunk, és persze maga amit kínálunk, az sem utolsó szempont. Nem elég csak írni a termékről, helyette alkossunk történetet, melyben a főhős maga a vásárló.

Muszáj megmutatni, hogy a termék vagy szolgáltatás pozitívan befolyásolja az ő életüket. A tartalom változatossága nem csak a feldolgozott témát érinti, de annak közvetítését is. Nem elég csak egy szöveges posztot közzétenni, ugyanúgy gazdagítani kell képekkel, videókkal vagy hanganyagokkal!

Tegyük hozzá, hogy a képes tartalom 94%-al több látogatót eredményez. A vizuális tartalom pedig a Facebookon 65%-al magasabb elköteleződéshez vezet. Olykor úgyszintén szükséges a bejegyzések hangvételét is megváltoztatni, például időközönként vicces tartalmakat sem árt megosztani.

Végül pedig felmerül a mennyiség kérdése. Megfelelő lehet egy-egy tartalom megosztása napi rendszerességgel is, de csak abban az esetben, ha betartjuk a bejegyzéseknél a kiemelten említett jelzőket, miszerint a poszt változatos és értékes lesz a publikum számára.


Maradj mozgásban!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tartalommarketing állandó munkát jelent, nem pedig egyszeri alkalmat. Épp ugyanúgy, ahogy az a marketing többi ágazatánál is így van. Ez azt jelenti, hogy nem megoldás egyszer alkotni értékes tartalmat nagyobb mennyiségben és várni az eredményeket. Ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki belőle, konkrétan meg kell határozni, hogy ez a marketing típus hogyan illeszkedik a teljes marketing tervezetbe ,és hogy is kell pontosan elvégezni ezt a munkafajtát.

Biztosan megfordult már a fejedben a kérdés, hogyan mérhető a siker. Sokan azt gondolják, hogy a tartalommarketing esetében végülis nem lehet kideríteni, hoz-e egyáltalán bármilyen hasznot: 22% content marketing dolgozó nem tudja, hogy mérjék a ROI-t, míg további 35% nem biztos benne, hogyan is kell helyesen mérni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lehetséges. A nehézséget az jelenti, hogy maga a tartalom nem ad el semmit, nem szolgál közvetlenül e célra. E tevékenységet tágabb szemszögből kell szemlélni. Át kell gondolni, hogyan működik egy konverziós tölcsér ilyen tartalmak esetében, és hogyan vezet vásárláshoz. A konverzió számításánál figyelembe kell venni a megjelenítések számát az oldalon, valamint az adott tartalom megosztását egyaránt.

Úgy véljük, a tartalommarketinggel foglalkozni manapság elengedhetetlen egy vállalkozás növekedésének érdekében. Éppen ezért ha egy mód van rá, vesd bele magad a közösségi hálók világába és ezáltal tegyél egy fontos lépést a cégedért. Ha azonban úgy gondolod, szükséged van e téren segítségre, bátran fordulj hozzánk!
https://www.wado.sk/

Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?