Egy jó vállalati blog elősegíti a potenciális ügyfelek vonzását és érdeklődését, ezáltal növeli a márkaismertséget, növeli a webhely célzott forgalmát, növeli a konverziók számát, vagy javítja a webhely rangsorolását a keresési eredmények között. És mi a legfontosabb? Nagyszerű értékesítési lehetőséget is teremt. Ha sikeres üzleti blogot szeretnél létrehozni, az alábbi kérdésekre kell válaszolnod.

Mit szeretnél elérni a bloggal?

Az erre a kérdésre adott válaszok segítségével meghatározhatod a blog fő célját. A blog célja elsősorban az olvasók oktatása, nem pedig a vállalkozás reklámozása. De hogyan lehet ezt összeegyeztetni, ha az üzleti célod az értékesítés és a nyereség elérése? Csak emlékezni kell arra, hogy a vásárlási folyamat értékesítés előtti szakaszában lévő embereket célozd meg. Új termék vásárlása előtt az ügyfeleid tájékozódnak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak, és csak ezután döntik el, hogy melyik opció a legmegfelelőbb számukra, és egyáltalán folytatni akarják-e az adott vásárlási folyamatot.

Ezért a céges blogírás célja az ügyfelek oktatása kell, hogy legyen. Erre azért van szükség, hogy helyesen tudják eldönteni, melyik termék a legmegfelelőbb számukra. A hiteles információforrásoknak köszönhetően az ügyfelek jobban megbízhatnak márkádban, termékeidben vagy szolgáltatásaidban .

Ki a célközönséged?

Vállalati blog készítésekor ne felejtsd el, hogy az ügyfeleid számára írod, nem pedig magadnak. Ezért a lehető legjobban fel kell mérned, hogy kik az ügyfeleid. Ebben segíthet a Google Analytics elemző eszköz is, amelyben megtudhatod például, hogy a közönséged több nőből vagy férfiból áll-e, mennyi a vásárlóid életkora, de azt is, hogy melyik országból vagy városból nézték meg a weboldalad. Ezen információk alapján pedig beállíthatod a cikkek stílusát.

Azt is ki kell deríteni, hogy az ügyfeleid mire keresnek az interneten. Ennek megválaszolásához tedd fel magadnak a kérdést:

  • Milyen problémát old meg a terméked vagy szolgáltatásod?
  • Milyen egyéb információk segíthetnek ügyfeleidnek megoldani ezt a problémát?
  • Miről írnak a legjobb versenytársaid a blogjukban?
  • Miben különbözöl a versenytársaktól? 
  • Milyen egyéb kérdéseik vagy céljaik lehetnek az ügyfeleknek, amikor a vállalkozásodat keresik?

Miről kell írni?

Miután azonosítottad, ki a közönséged, és milyen problémát próbálnak megoldani, sokkal könnyebb lesz eldönteni, miről írj. Íme néhány javaslat a téma kiválasztásához, ha nincs ötleted:

  • Válaszolj az ügyfelek kérdéseire. Ezeket megtudhatod akár a közösségi oldalakon keresztül is, a bejegyzéseken, vagy felméréseken keresztül, vagy akár abból, hogy ügyfeleid mit keresnek az interneten, vagy milyen kérdésekkel fordulnak hozzád.
  • Hasonlíts össze két vagy több terméket vagy szolgáltatást.
  • Adj az ügyfeleknek a termékek vagy szolgáltatások használatára vonatkozó utasításokat.
  • Készíts esettanulmányt vagy referenciát valakiről, akinek lehetősége volt kipróbálni a termékeket és szolgáltatásokat. Ismertesd a benyomásait, megfigyeléseit és ajánlásait.
  • Cikk listaként. A számok általában felkeltik a figyelmet. Példa a cikk címére: 10+1 ok, amiért szükséged van egy weboldalra 2023-ban (is)!; Ingyen letölthető videók: a 10 legjobb weboldal.
  • Írj cikket egy eseményről, amin részt vettél. Ez lehet például különféle kiállítás vagy előadás.
  • Mutass be egy új terméket vagy szolgáltatást.
  • Ismertesd vállalkozásod, vagy termékeid történetét.
  • Végezz kulcsszókutatást, és keress olyan kérdéseket vagy kulcsszavakat, amelyeket az ügyfelek keresnek a böngészőben.

Milyen legyen a cikkek hossza?

Az 1500 szavasnál hosszabb blogcikkek háromszor nagyobb valószínűséggel teljesítenek erősebben, mint az 500 szónál rövidebb cikkek. Kevesebb mint 500 szóval valószínűleg nem fog tudni mélyrehatóan válaszolni ügyfelei kérdéseire. Ezért fontos észben tartani, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség, és jobb, ha havonta egy minőségi és mélyreható cikket biztosítunk vásárlóinkak, mint több rövid cikkben, amelyekben nem tud hozzáadott értéket nyújtani az ügyfeleknek.

Milyen legyen a cikkek felépítése?

A blogcikkek az egyik legjobb módja annak, hogy javítsd a webhelyed Google-keresési rangsorát. Ezért cikkíráskor fontos odafigyelni a SEO paraméterek helyes beállítására és a cikk szerkezetére. Mint minden írást, a blogcikket is 4 részre oszthatjuk, nevezetesen a címre, a bevezetésre, a szövegtörzsre és a befejezésre.

Cím

A címnek tartalmaznia kell egy vagy két releváns kulcsszót, és meg kell ragadnia az olvasók figyelmét. A SEO paraméterek szempontjából fontos, hogy a cím tömören leírja, hogy az adott cikk miről szól.

Bevezetés

A cikk elején érdemes röviden elmagyarázni az olvasóknak, hogy miről szól a cikk. Kezdheted például egy idézettel, egy bekezdésben emondhatod a téma fontosságát, vagy feltehetsz egy kérdést az olvasóknak, esetleg mutathatsz statisztikai adatokat.

Szövegtörzs

Mielőtt hozzákezdenél a cikk szövegének megírásához, nézz utána a cikk témájának, gondold át, hogy milyen alfejezeteket szeretnél beletenni, vagy írd össze a megválaszolni kívánt kérdéseket. Számos stratégia létezik egy cikk elkészítésére, az olvasók bevonására. Használhatsz felsorolásos listákat, érdekes képeket, grafikákat, képeket vagy grafikonokat az információk érdekesebb bemutatásához. Szintén célszerű a szövegeket alcímekre osztani, amelyeknek hierarchikus szerkezetűnek kell lenniük. 

Tipp:Ha a Wordben használod a címsor stílusokat („Alcím, Címsor 2, Címsor 3), akkor az előkészített szöveget a weboldalra másolva, a legtöbb modern CMS-szerkesztő automatikusan felismeri a címsorokat, és megfelelően címkézi őket.

SEO szempontból hasznos, ha egyes alcímek kulcsszavakat tartalmaznak, de sokkal fontosabb, hogy az olvasók számára érthetőek legyenek és világosan leírják a témát. A cikk SEO-jának megerősítése érdekében érdemes belső relinkinget is alkalmazni a webhelyen belül, azaz például konkrét termékekre vagy szolgáltatásokra mutató linkeket.

Befejezés

A cikk végén legyen a téma összefoglalása, valamint egy világos és érthető cselekvésre való felhívás. A cikk elolvasása után ajánlhatod az olvasónak, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást tekintsen meg, hogyan léphet kapcsolatba veled, vagy kérd meg, hogy ossza meg a cikket a közösségi hálózatokon.

Elkészült a cikk?

Ha úgy érzed, hogy elkészültél a cikkel, akkor érdemes még egyszer átnézni a következő kérdések alapján:

Megfelelő a cikk nyelvtana és stílusa? 

Van valami a cikkben, amit esetleg el kell távolítani?

Hiányzik valami fontos ebből a témából? – Ha igen, akkor vagy add hozzá, vagy linkelj egy másik cikkre, amely további részleteket tartalmaz, vagy feljegyezheted egy másik cikk témájaként is.

Illik a cím a tartalomhoz?

Szerkessz mindent, amit módosítani kell, de akár meg is kérhetsz valakit, hogy tekintse át a cikket. A cikk ellenőrzése után felrakhatod a weboldalra, de ne felejtsd el kitölteni a fontos SEO paramétereket se. Ezek a képek címe, metaleírás és alternatív szövege. A cím paraméternek az  vonatkoznia kell adott aloldalra, és ajánlott hossza legfeljebb 65 karakter lehet. A meta leírás paraméter ajánlott hossza 120-158 karakter, a szövegnek tartalmaznia kell diakritikus jeleket és releváns kulcsszavakat is. A képek SEO paramétere az alt text paraméter, amelynek tartalmaznia kell a kép leírását. Az alternatív szöveg paraméter maximális hossza 80-125 karakter, tartalmazhat diakritikus karaktereket, és tartalmaznia kell egy releváns kulcsszót is. 

Hogyan juttassam el a cikket az olvasókhoz?

A cikk megírása, áttekintése és közzététele megtörtént. Mi a következő? Népszerűsítsd a cikket. A SEO működése az, hogy egy külső hivatkozás a blog egy oldalára segít a webhely egészében. Az információkban gazdag és a látogatók számára hasznos oldalakat sokkal nagyobb valószínűséggel osztják meg, és jobban kedvelik, mint a termékoldalakat. Hosszú távon a hasznos tartalom létrehozása a blogon az egyik legjobb tartalommarketing stratégia is.

Egy sikeres üzleti blog létrehozása időt és erőfeszítést igényel, de ha olyan blogot írsz, amely valóban hozzáadott értéket ad ügyfeleid számára, az jelentősen növeli az eladásokat és javítja a márkát. Koncentrálj a minőségi és hasznos tartalom létrehozására, és összpontosíts arra, amire ügyfeleidnek szüksége van. A céges blog írása nagy előnyökkel járhat a céged számára, és végső soron hozzájárulhat a magasabb profithoz.

Források:

Bianka Sillik
Bianka