A “TikTok – Gondolatolvasó robot a jövőből” c. bejegyzésben már olvashattál a közösségi oldalról, amely jobban ismer, mint a saját anyád.

Felmerül a kérdés: “Egyáltalán szüksége van a vállalkozásodnak, hogy a TikTok-on legyen?”
A rövid válasz erre a kérdésre: „igen”. Olvass tovább egy részletesebb válaszért, amelyből leszűrheted, hogy a TikTok megfelelő-e számodra. Láthatsz példákat olyan cégekre is, amelyek nagy közönségre találtak ezen az egyedülálló platformon.

Kérdések, amelyeket fel kell tenned magadnak, mielőtt csatlakoznál a TikTok-hoz

Valószínűleg már többféle közösségi média fiókot is kezelsz. Folyamatosan bukkannak fel újak, szóval mi olyan különleges a TikTok-ban? Valójában elég sok, de erre később kitérek. Először is vess egy pillantást az alábbi kérdésekre, hogy eldönthesd, érdemes-e kipróbálni a TikTok marketinget.

1. A közönségem tiktokozik?

[Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ez csak a tizenkét évesek játszótere.] Kutatás céljából hozz létre egy személyes fiókot. Csekkold le, hogy kik aktívak az ágazatodban. Nézd meg, hogyan és mire használják a TikTok-ot.

2. Tudok-e értéket biztosítani a közönségemnek?

Miután megállapítottad, hogy a közönség jelen van, ki kell(ene) találnod, hogy tudsz-e adni nekik valamit, ami érdekelheti őket. A TikTok nem olyan, mint a többi platform – nem lesz sikeres, ha vállalati hangvételű. Gondold át, hogy melyik tartalom működik a legjobban a TikTok-on, és hogy ezt képes vagy-e biztosítani.

3. Megéri az idő- és erőforrás-befektetés?

Függetlenül attól, hogy mit tesz közzé, vagy ki a felelős a közzétételért, ennek költsége van – idő, pénz és egyéb erőforrások tekintetében.
A TikTok felhasználók előnyben részesítik az egyszerű, alacsony költségvetésű tartalmakat, de ettől még nem kevés befektetésre lesz szükséged az okos és lebilincselő videók elkészítéséhez.
Fontold meg, milyen erőforrásokat igényel a csatornád, és megvan-e a házon belüli tehetség és elkötelezettség.

4. Megtehetek olyan dolgokat a TikTok-on, amelyeket a meglévő csatornáimon nem?

A TikTok lehetőséget nyújt arra, hogy valami újat tégy, máshogy kommunikálj (mint eddig). De azt is kérdezd meg magadtól, hogy valami új értékes lenne-e a vállalkozásod számára.

5. A TikTok és az általa nyújtott lehetőségek összhangban vannak a közösségi média céljaimmal?

A social stratégiádnak középpontjában az elérni kívánt céljaidnak kell állniuk, és a közösségi hálózatokra vonatkozó döntéseidnek ezeket kell szolgálniuk.
Talán hallottad már, hogy a TikTok elképesztő az organikus elérésekben. De ez még nem minden. Ez egy nagyszerű csatorna a vevői út mérlegelési szakaszának támogatására, a konverziók növelésére és a vásárlói hűség kialakítására.



A TikTok lehetőség

A social marketingesek számára a TikTok-ot egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni. Ez volt 2021 legtöbbet letöltött alkalmazása 656 millió letöltéssel (több mint 100 millióval több, mint legközelebbi riválisa, az Instagram), így a letöltések száma meghaladja a 2 milliárdot világszerte.

A közhiedelemmel ellentétben a TikTok nem csak a Z generáció számára készült, ami azt jelenti, hogy a marketingesek más korcsoportokat is elérhetnek ezen a platformon. Példa: a 35 és 54 év közötti TikTok felhasználók száma évről évre megháromszorozódott.

Óriási lehetőség kínálkozik a TikTok-on a vállalkozások számára. Az alkalmazáson belüli vásárlás elindításával ez még fontosabbá vált azon cégek számára, amelyek közvetlenül szeretnének kapcsolatba lépni az ügyfelekkel – a tiktokkerek 70%-a azt állítja, hogy új, életstílusuknak megfelelő termékeket és márkákat fedeztek fel a platformon.

A TikTok remek teret biztosít a márka bizalom és hűség kialakításához:

  • A TikTok felhasználók 2,4-szer nagyobb valószínűséggel hoznak létre bejegyzést és címkéznek meg egy brandet a termék megvásárlása után, mint más közösségi oldalak felhasználói
  • A TikTok felhasználók 93%-a tett valamit, miután megnézett egy TikTok-videót
  • A TikTok felhasználók 38%-a azt mondta, hogy egy brandet hitelesnek érez, amikor az tanít is neki valamit

Magyar és szlovák TikTok céges példák

A No.1 magyar vonatkozású, üzleti TikTok profil jelenleg a Mobilfox-hoz tartozik. Ez a cég igazán jól megfogta a csatorna adta lehetőségeket. Drop-tesztek, iPhone-hackek és az utca emberének bevonása teszi hitelessé és kimondottan szórakoztatóvá csatornát.

Mobilfox

@mobilfox_official Reply to @k.csoni15 NEKED mi a legdurvább szakítós / megcsalós sztorid? ??? #fyp #foryou #nekedbee ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

VibeHighers

Az energiaital-márka a sport köré építette a csatornáját. Kondis, focis, futós és street workoutos tippek, fun fact-ek és edukatív tartalmak színesítik a profilt.

ALDI Magyarország

Több mint 53 ezer követő mellett van 646 000 lájkjuk, és sok videójuk több százezres nézettségnél jár már.

Néhány népszerű videójuk:

@aldi.magyarorszag @Marics Peti itt van a fagyiszezon! ???? #úristen #grandessa #aldi #aldimagyarország ♬ Úristen – valmar

Természetesen táncolnak is:

@aldi.magyarorszag Újabb ALDI nyílik!?? Vajon hol lehetünk? ? #foryou #fypage #aldimagyarország ♬ original sound – PadCom Fam.

SPAR Magyarország

Na, de a nyomában van a SPAR Magyarország is. Szintén ötletes videóik vannak, a felhasználók is imádják az anyagaikat.

@sparmagyarorszag Együtt táncolunk. Jössz? ☺ #foryou #sparmagyarorszag #trend #dancetrend ♬ original sound – SPANKY YNVS

Kaufland Szlovákia

Egy igazi szlovák TikTok sikertörténet (a cikk írásakor) több mint 62 ezer követővel és 1,2 millió lájkkal.

@kauflandslovensko Tak diky mami ? #kauflandslovensko #kaufland #letsgo #sampripokladni ♬ original sound – /\
@kauflandslovensko they see me rollin…? #kaufland #kauflandslovensko #nakupy #mineralka ♬ original sound – mixikimo

Egy helyi üzlet talán nehezebben fog érvényesülni a platformon. Egy webáruház, vagy olyan üzlet, ami több városban is jelen van, jobban tudja majd használni az alkalmazás adta üzleti lehetőségeket. A lokalizáció még hiányos a Tiktok-on, vagy éppen a videók megfelelő kereshetősége. Ebben a Youtube sokkal jobb, vagy másik oldalon a Facebook.

Reflexshop

Nagyon jól csinálják a videóikat. A felhasználók kérésére röviden bemutatnak játékokat. Mindez nagyon jól mutatja, hogy nemcsak egy egyszerű kereskedő cég, hanem bizony élnek-halnak a társasjátékokért. Igazi márkaépítő megoldást alkalmaznak.

@reflexshop Szegény Morty. #rickandmorty #emrickmások #játék #társas #társasjáték #sorozat #menő #nekedbe #morty #ajánló #vicces #portál #haha #szabadidő #szórakozás ♬ Rick and Morty Theme – Rick and Morty & Ryan Elder

OXO Bubble Tea

Fiatalos, csilli-villi, színes és őrült! Az OXO Bubble Tea magyarországi marketing kampányait mi menedzseljük.

Gardróbom

A tavaly indult startup több tízezer felhasználót köszönhet a TikTok-nak. Onnan indult az egész projekt, ami már ott tart, hogy befektetők invesztáltak a cégbe, és több tízezer aktív felhasználó használja a ruháinak eladására.

Egy unortodox karrierút a pszichológusok világában

Fuller Bianka pszichológus, aki elsősorban a 20-as, 30-as korosztállyal dolgozik, és minden olyan nehézséggel, ami a fiatal felnőtt korosztályt érinti. Mindemellett két éve foglalkozik aktívan pszichoedukációval TikTok-on és Instagram-on, amin keresztül célja, hogy olyan témákra hívja fel a figyelmet, amik felnőtt életünk kezdete során fontosak lehetnek lelki egészségünk szempontjából, mint például a kötődés, és párkapcsolatok, az elköteleződés, szorongás, stresszkezelés vagy épp korai kiégés.

Bianka egy órával a TikTokkal való megismerkedése után tette közzé első videóját. Azóta már majdnem kétmilliószor kedvelték a tartalmait.

Hihetetlenül hangzik, de [sajnos] nem táncol a videóiban.

@biankafuller Kiégni nem csak munkahelyen, karrierben lehet ☝? te magadra ismersz? #pszichológia #pszichológus #kiégés #önismeret #öngondoskodás #tudatosság #önfejlesztés #nekedbe ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Miért érdemes most csatlakozni?

A TikTok viszonylag új, különösen az üzleti világban, és mint ilyen, nem annyira telített, mint a Facebook, az Instagram és a YouTube. Sokkal olcsóbb is hirdetni, mert még nincs erős influencer közösség; sokkal kevesebb felhasználó verseng a szponzorálásért és a hirdetések elhelyezéséért.

Ezenkívül segít megtenni az első kulcsfontosságú lépést a Z-generáció marketingje felé, amelynek felhasználói egyre fontosabbá válnak, ahogy megerősítik a lábukat a gazdaságban. A fiatalabb generációk számára történő marketingnek nem kell erőltetettnek lennie – csak szórakozz velük a saját játszóterükön (az ő szabályaik szerint), és közben persze érezd jól magad.

Köszönöm a figyelmet!

Forrás:
https://minner.hu/magyar-cegek-a-tiktokon-tiktok-marketing/
https://blog.hootsuite.com/should-my-business-be-on-tiktok/
https://www.napi.hu/tech/tiktok-marketing-evolut.747921.html

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)