Szlovákia legnépszerűbb árösszehasonlító oldala, a Heuréka idén is közzé tette a tavalyi évben mért statisztikáit, ami megbízható képet ad a szlovák online értékesítés irányairól.

A tavalyi év első negyedévében berobbant az ukrajnai konfliktus és az okozott bizonytalanság és a szankciók okozta energiaárak elszállása magával hozta a vásárlói bizonytalanságot. Ez éreztette a hatását az egész évben. Míg hősugárzót és napelemet eladni élmény volt, addig az olyan eddig top termékek, mint például a futópadok vagy a robotporszívók az év vesztesei lettek.

A gazdasági környezet turbolenciái meghozták a várt hatást. A szlovák e-kereskedelem 13%-ot esett három év szuperszónikus növekedés után. Bár a növekedési ütem csökkenése már 2022 elején is várható volt, az ilyen mértékú csökkenés elsősorban a fogyasztói aggodalmaknak volt köszönhető. Egyértelműen megváltozott a vásárlói viselkedés, nött a vásárlói út és a döntéshozatal ideje. Az e-kereskedelem a COVID szárnyalás után viharos időket él át, de fejlődése egyre inkább igazodik majd a szlovák gazdaság általános mozgásaihoz.

Az online vásárlások volumene Szlovákiában 2022-ben elérte az 1,810 milliárd eurót. A szomszédos, magasabb életszínvonalú Csehországban, ahol viszont az energiaárak emelkedése a lakosságot jelentősebben és korábban is sújtotta, az e-commerce piac csökkenése hasonló mértékű, 12 százalékos volt, viszont a növekedés üteme az előző években elmaradt a szlovákiai számoktól.

Szlovák e-commerce piac fejlődése 2019 – 2022 időszakban

A 2022-es eredmények biztosan csalódást okoztak a legtöbb internetes kereskedő számára. A két pandémiás év növekedése után azonban ez visszaesés, korrekció várható volt. „Az világjárvány paradox módon segített online kereskedelmen. Jelentősen nőtt az online vásárlások volumene, és ezzel párhuzamosan a vásárolt termékek összetétele is jelentősen megváltozott. Az elektronika domináns pozíciója a múlté, és a leggyorsabban növekvő kategóriák azok, amelyek a múltban gyakorlatilag nem léteztek az e-kereskedelemben” – mondja Tomáš Braverman, a Heureka Group vezérigazgatója.

Az általános csökkenés ellenére egyes kategóriák növekedtek

A legjelentősebb, akár +4 százalékos növekedést az Autó-motor kategória könyvelhette el, amely a szlovák e-kereskedelmi forgalom részesedését tekintve már a megosztott 3. helyet foglalta el. A Kozmetika és Egészség kategória is +3 százalékos növekedést könyvelhetett el. A fogyasztói aggodalmak a szexuális és erotikus segédeszközök (-41 százalék), vége a meghitt a karanténos estéknek :), a Ruházat és divat (-22 százalék), a Filmek, könyvek, játékok (-21 százalék) és a Bútorok (-17 százalék) kategóriákban voltak a legkifejezettebbek.

Az egyes kategóriák iránti érdeklődés éves fejlődése

Az elektronikai kulcskategória -5 százalékos veszteséget könyvelt el, de még így is a legnagyobb kategória a maga 19,4 százalékos részesedésével a piaci forgalomból. „Bár a háztartási gépek piaca -8 százalékos csökkenést könyvelhetett el, érdekes tendencia volt azonban a hűtőszekrények átlagárának alakulása, amely 2022 utolsó negyedévében rekordszintre, átlag 540 euróra kúszott fel, ami 25 százalékos növekedést jelent az elmúlt 4 év átlagárához képest. Feltételezzük, hogy ez összefügg az energetikai megtakarítási lehetőségek keresésével, ahol sok fogyasztó cserélte le régi készülékét gazdaságosabbra” – mondja Tomáš Braverman.

Az egyes kategóriák részesedése 2022-ben a szlovák e-commerce piac forgalmából

2022 legjobb termékei

Az háborús konfliktus és az általa generált energiaválság olyan hullámokot okozott, ami nem csak a tavalyi, de az idei év online kereskedelmére rányomta a bélyegét. A nagyfokú bizonytalanság befúrta magát az emberek mindennapjaiba. Ahogy minden évnek, úgy a tavalyinak is megvoltak a nyertesei és vesztesei. A termék eladásoknál ezek a termékek hozták a legnagyobb ugrásokat és bukásokat.

Milyenek az e-kereskedelem kilátásai 2023-ban?

Az év eleje igazán érdekes lesz. Egyrészt továbbra is fennállnak a fogyasztói aggodalmak, másrészt a várható éveleji kiárusítások lökést adnak a forgalomnak, mivel sok kereskedő nem tudta eladni az összes karácsonyi áruját, így a pénze a raktárkészletben áll.

A Heuréka elemzői (és mi is a WADO-ban) azt várják, hogy a 2023-as évben is folytatódik a piaci korrekció, mivel az energiaárak emelkedésével és az inflációval kapcsolatos bizonytalanság továbbra rányomja bélyegét az emberek vásárlási szokásair. Pozitív javulás a második negyedévben következhet be, amikor véget ér a fűtési szezon, és az emberek tudni fogják, hogy a megnövekedett energia költségek fedezéséhez szükséges-e tartalékaikhoz, megtakarításaikhoz nyúlni. Amennyiben marad pénz a pénztárcájukban, akkor a kiskereskedelem, az online és offline is kicsit fellélegezhet.

Az e-kereskedelem további fejlődése a szlovák gazdaság és a munkanélküliségi ráta fejlődéséhez fog igazodni, hiszen az e-kereskedelem ma már a kiskereskedelmi ágazat elválaszthatatlan részét képezi.

Az árak szempontjából jelentősebb árnövekedésre számítanak az elemzők, mivel az infláció hatását már nem lehet elkerülni. Az eddig árnövekedés még nem volt jelentős, ugyanis sok kereskedő még a régebbi készleteit értékesítette, amelyeket még a jelentős infláció előtt szerzett be, így ezekkel a termékekkel még megfelelő nyereségesség mellett tartani tudta a termék árait. Az új beszállítói megrendelésekben az inflációs áremelkedés azonban már teljes mértékben meg fog jelenni.

„A fogyasztók továbbra is kerülik az ösztönös, úgynevezett impulzusvásárlásokat. Ezáltal többet fognak gondolkodni mielőtt rászánják magukat a vásárlásra. Ez a fajta fogyasztói magatartás azonban illeszkedik az online vásárlás előnyeihez. Hiszen épp ez a felület teszi lehetővé, hogy alaposan megismerkedjen az érdeklődő az ajánlattal és kiválassza a számára legjobb, leginkább elérhető megoldást” – mondja Tomáš Braverman, hozzátéve: „Azok a webáruházak amelyek az elmúlt években jelentős mértékben invesztáltak a növekedésükbe, és üzleti terveiket „járványidőszak számaira” alapozták, azok az idei évben könnyen csődbe kerülhetnek. A már 2022-ben elkezdődött piaci „tisztulásra” és az e-shopok számának csökkenésére számítunk. A felszabaduló teret azok az online kereskedők tudják elfoglalni, akik a fogyasztói igényeknek megfelelően hatékonyan bővítették a termékportfóliójukat és a az elmúlt évben a fenntartható működésbe invesztáltak.”

Mit gondolunk erről mi a WADOban?

A COVID által generált fergeteges számokat egyértelműen a kialakult helyzet generálta és várható volt a lassulás, de a visszaesés és annak mértéke mindenkit meglepett. Úgy gondoljuk, hogy aki az elmúlt 3 évben nem csak a forgalmat hajtotta, hanem közben igyekezett a működését is optimalizálni, fejleszteni, ők előnnyel vágnak neki a 2023-as év kihívásainak. Azok viszont akik csak zsigerből működtek, nem kontrollálták a marketing költéseiket, az árrésüket, az erőforrásaik (emberi, pénzbeli) nem voltak egészséges szinten tartva, azoknak most fájni fog.
Mi a megoldás?

Első lépésben fel kell mérni a webáruház aktuális helyzetét, majd a kapott eredmények alapján kialakítani a túlélési stratégiát. Amennyiben ehhez a folyamathoz segítségre van szükséged, úgy gondolom, hogy itt az ideje egy webáruház auditnak, akkor írj ránk a sales@wado.sk címre és felvesszük veled a kapcsolatot.

Forrás: heureka.sk, strategie.hnonline.sk

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)