“A közösségi média a tartalmatlanság lélekölő verme.”
[Wednesday Addams]

Kezdetben volt a TikTok, majd jöttek az elkerülhetetlen Instagram és Facebook koppintások “tekercsek” (Reels) formájában, 2021-ben pedig a YouTube is debütált világszerte saját “Shorts” rövid videós változatával.

Versenytársaihoz hasonlóan a YouTube is testre szabott, rövid formátumú videó platformot kínál. A könnyen használható kreatív eszközök, a hatalmas hangtár és az intuitív felhasználói felület révén várhatóan a Shorts népszerűsége is az egekbe fog szökni.

Tekintettel a rövid formátumú videók népszerűségének növekedésére, a YouTube Shorts megjelenése aligha meglepő. 2005 óta a YouTube folyamatosan a népszerű tartalomfogyasztási trendek köré építi sikerét. Ez az oka annak, hogy folyamatosan képes volt megőrizni relevanciáját a felhasználók, influencerek, valamint a hírességek körében is. Lehet, a fejlesztések és változtatások néha lassúnak tűnnek (pl. YouTube Red – YouTube Premium), a YouTube Shorts népszerűsége rohamosan növekszik, jelenleg körülbelül 30 milliárd megtekintést számlál naponta.

“A Shorts az a hely, ahol rövid (60 másodpercnél nem hosszabb) videókat forgathatsz és oszthatsz meg, illetve itt nézhetsz belőlük maratont a YouTube-on. Ezen a helyen indíthatsz új trendeket, próbálhatsz ki új tánckihívásokat, itt keltheted életre a legmerészebb ötleteidet, és még sok minden mást is csinálhatsz.”
[YouTube marketing csapata]

Hosszú- kontra rövid videók

A rövid formátumú tartalom (mint a felhasználók által generált médiafogyasztás egy formája) hatalmas növekedést mutatott az elmúlt 5-10 évben. Ellentétben a hosszú formátumú videókkal, amelyek többnyire gyártási tervvel, forgatókönyvvel és sok munkával készülnek, a rövid videók korlátozott hossza és gyors gyártása olyan platformot hoz létre, amely alkalmas a hasznos, személyre szabott, nagy mennyiségű tartalom kínálatához. Így a short-ok könnyen létrehozhatók az új trendek hullámán, megtartva a közönség állandó érdeklődését.
Magyarul: a Google-nek nagyon is érdeke, hogy naphosszat legyen mit görgetnünk a YouTube felületén (és persze minél több hirdetéssel találkozzunk eközben).

A TikTok-hoz hasonlóan a YouTube Shorts felülete is rendkívül intuitív. A felhasználók egyszerűen csúsztathatnak egyik videóról a másikra, miközben interakcióikkal folyamatosan táplálják a Google algoritmusát. Egy ilyen infrastruktúra sokkal egyszerűbbé teszi a felhasználó számára a közös vonásokkal rendelkező új alkotók felfedezésének folyamatát, és megszünteti a platform alkalmi felhasználói számára a fogyasztás előtti potenciális akadályokat.

TikTok – Gondolatolvasó robot a jövőből című cikkünkben írtunk a az algoritmusról, amely jobban ismer, mint a saját anyád… Nos, a Google-nál is hasonló a cél: Mindenkinél jobban ismerni a vágyaidat.

„Látlak téged”

Miért a YouTube Shorts?

A YouTube Shorts növekedését hozzákötni a TikTok sikeréhez – nem teljesen helytálló. A rövidfilmeket kétségtelenül azért hozták létre, hogy kihasználják a rövid formátumú média sikerét, a TikTok egy kifejezetten az ilyen típusú tartalomhoz készült platform. A YouTube pedig már jól ismert márkával rendelkezik, és már kitalált (vagy már régen lekoppintott) olyan videós kifejezési eszközöket, mint a hosszú formátumú videók, élő közvetítések, felkapott tartalom, történetek stb.

A YouTube sokoldalúságát figyelembe véve a Shorts egyedülálló előnyei világosabbá válnak. A Shorts közvetett kapacitása kiterjedt az organikus forgalom ösztönzésére. A tartalom készítők számára a Shorts használata egy olyan módszer, amellyel új felhasználókat és forgalmat vonzhatnak a csatornájukra. A rövidfilmek által vezérelt érdeklődés a későbbiekben beépíthető egy következetesebb kontentbe, amely a fő YouTube-videó tartalmat követi.

Már több youtubernek feltűnt, hogy hiába töltöttek fel akár hetente kétszer hosszú formátumú videókat, az elemzésükben a számok nem igazán javultak. A Shorts platform használatával azonban új felhasználókat tudtak vonzani magukhoz. A TikTok-kal szemben komoly előny, hogy a rövidfilmek a YouTube Studión keresztül elemezhetők és ütemezhetők. Felhasználóként pedig nagyon(-nagyon) fontos előny a YouTube (Google) jól működő kereső motorja, amellyel egyik versenytárs sem rendelkezik.

Most akko’ melyikre tapizzak?

A Shorts hoszútávú jövője

2023 januárjáig a Youtube-ra 441 millió videó lett feltöltve #shorts címkével 23 millió csatornán keresztül. Ez mindenképp siker. Megállíthatatlanul hasít a TikTok nyomában.

Amellett, hogy kielégíti a fogyasztói keresletet az emészthető rövid tartalom iránt, a platform nagyszerű ösztönzést is nyújt az alkotók számára, hogy a csatorna-növekedési stratégia részeként használják.

Új bevételszerzési mód a YouTube-on

A YouTube ígéretei szerint a Shorts-hirdetésekből származó bevétel megosztása 2023. február 1-én veszi kezdetét azoknál, akik korábban aláírják a megfelelő szerződéseket. Alacsonyabb jogosultsági küszöbértékeket vezetnek be az alkotók számára, hogy még hamarabb lehetővé tegyék a rajongók általi anyagi támogatás lehetőségének használatát. A rajongói támogatásra vonatkozó, 2023-ban életbe lépő új jogosultsági küszöbértékek a hosszú videókra, az élő közvetítésekre és a rövid videókra egyaránt vonatkoznak. Ezen az oldalon részletesen ismertetik a módosításokat: https://support.google.com/youtube/answer/12475004?hl=hu

Végszó

A YouTube Shorts-ok posztolása költséghatékony videómarketing stratégia. A formátumot bárki létrehozhatja, akinek van okostelefonja, és (magunk ellen beszélve) kreatív ügynökséget sem kell bérelnie a videótartalom létrehozásához.

Ha mégis tanácstalan vagy, milyen úton indulj el a digitális világban, vagy nem tudod, jó irányba haladsz-e, keress meg minket. Átbeszéljük, hol tartasz jelenleg, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, milyen eszközök és megoldások lehetnek a segítségedre.

Tesszük, amihez értünk, hogy Te is azzal foglalkozhass, amihez értesz! Fordulj hozzánk bizalommal, keresd kollégáinkat a sales@wado.sk email címen!

forrás: talkingstickdigital.com (valamint a Youtube Studio adatai)

Helohelohelo sziasztok!

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)