“TikTok a rövid formátumú mobil videók vezető platformja. Küldetésünk az, hogy felszabadítsuk a kreativítást és örömet szerezzünk.” [TikTok marketing csapata]

Mi az a TikTok?

Azt azért az elején szögezzük le, hogy több mint 2,5 milliárd telepítésével a TikTok nagyon(-nagyon) értékes alkalmazás.

Forrás: TikTok

Ha életkorban valahol a Boomer- és Alfa generáció között helyezkedsz el, biztosan találkoztál már valamilyen formában ezzel az új, rendkívül népszerű videóalkalmazással. Lehet, hogy megkértél egy tőled fiatalabbat, hogy magyarázza (már) el, mégis mi a fészkes fene ez.
Az is lehet, hogy hallottad valahol, hogy van ez a kihagyhatatlan alkalmazás a Social Media Univerzumában. Kipróbáltad. Nem jött be. Törölted.
Persze az sem kizárt, hogy aktív felhasználóként olvasod ezt a bejegyzést. Napi 1-2 órát pörgeted a “For You feed-et, vagy posztolsz is rendszeresen. Ha ez így van, akkor már jártasabb vagy a témában mint én (de várj! ne menj még vissza görgetni!).

A közösségi média egyik alapvető félelmünkre épít, amely nem más, mint a FOMO, vagyis “Fear of missing out”. Magyarul: félelem attól, hogy kimaradunk valamiből, vagy lemaradunk. Veled is gyakran megtörténik, hogy egy hosszabb offline lét után azon kapod magad, hogy pörgeted a facebook idővonalad, azt keresve, történt-e valami új, valami érdekes? Meglátod néhány barát fényképét az Instagramon egy bulin vagy kiránduláson, és azon töprengsz, miért nem vagy ott?

A Facebook (és Instagram) óta a TikTok az első alkalmazás, amelyiknek sikerült egy tökéletes FoMo-meghajtású feed-et létrehoznia. Persze ott volt a (nagyon) fiatalok körében népszerű Snapchat is a snap-jeivel, aminek tökéletesített koppintása az Instagram story. Viszont a TikTok algoritmusai létrehoznak egy „For You” oldalt, amely egy véget nem érő tartalomfolyam a te egyedi érdeklődési körödhöz és szokásaidhoz szabva. Nem kell mást tenned, mint hátradőlni és huzogatni a kijelzőt. Nem szükséges követned senkit sem, nem kell barátkoznod senkivel sem. Ne fáraszd magad! A TikTok tudja, mire vágysz.

Forrás: TikTok

Mi az a TikTok? (egyszerűbben)

A TikTok egy alkalmazás rövid videók készítésére és megosztására. A videók között felfelé és lefelé görgetve navigálhatsz, nem pedig koppintással vagy csúsztatással.
A videó készítéséhez mindenféle eszköz áll a rendelkezésedre: szűrők, mint a Snapchat-en (amit anno ügyesen lenyúlt a Facebook-Instagram Meta Nagyhatalom); hangok, zenék alákeverése a vidikhez (ezt az ötletet is elcsenték még az elején). Továbbá interakcióba léphetsz más felhasználókkal „válaszvideók” vagy „duettek” révén.

A hashtag-ek meglepően nagy szerepet játszanak a TikTok-on. Az ártatlanabb időkben a Twitter abban reménykedett, hogy felhasználói a hashtagek köré gyűlnek majd össze a véget nem érő tweet-ek tábortüzénél. Instagramon még mindig fontos és hasznos a hashtegelés. Azoknak, akik a Facebook posztoknál is használják a kis kerítéseket, azt üzenem, hogy: “Felesleges” 😀
A TikTok-on a hashtag-ek valójában valódi, funkcionális szervezőelvként léteznek: nem a hírekhez, sőt, nem a TikTok-on kívül máshol felkapott dolgokhoz, hanem különféle kihívásokhoz, trendekhez, viccekhez, ismétlődő témákhoz kötődnek.

Forrás: TikTok

Mégis mi (a fene) az a TikTok?

A TikTok az új közönség számára olyasminek tűnhet, mint egy nagy sláger-válogatás, amely csak elődei legvonzóbb elemeit és tapasztalatait tartalmazza. A kínai anyavállalatú TikTok-ot hazájában Douyin 抖音 néven ismerik, és ez az egyik legnépszerűbb rövid videómegosztó alkalmazás az országban, mivel az Instagram és Facebook ott nem elérhető (tilos).

A motorháztető alatt a TikTok egy alapvetően más alkalmazás, mint a nyugati elődei. Lehet, hogy úgy néz ki mint a “barát-központú” társai… Követhetsz embereket, azok követhetnek téged, üzenetküldés is van… Vannak rendkívül népszerű tiktokker sztárok, sokukat egyébként maga a cég (alkalmazás) futtatott fel…
A különböző esztétikai és funkcionális hasonlóságok a Vine-nal, a Snapchat-tel vagy az Instagram-mal megcáfolnak egy alapvető különbséget: a TikTok a jövőből származik, és van egy üzenete számunkra: “Minden, ami a Mátrixban történik, az Algoritmus keze által történik.” (idézet a Palóc Videótéka zseniális kisfilmjéből)

A TikTok mögött dolgozó kód más megközelítéssel használja a felhasználók adatait, mint a Facebook, mégis úgy tűnik, hogy ezt elképesztő pontossággal teszi. A Mashable szerzője, Jess Joho egyenesen úgy fogalmazott cikkében: „a TikTok úgy olvas a lelkedben, mint egy digitális orákulum, és lehámozza a még magad előtt is rejtett rétegeket”. Ezt azért írta, mert szerinte ez a kínai alkalmazás előbb tudta, hogy biszexuális, minthogy ő bevallotta saját magának.

Folyamatosan tanul tőled, és az idő múlásával feltehetően egy összetett modellt épít fel arról, amit hajlamos vagy nézni, ami érdekel. A TikTok az alkalmazás megnyitásának pillanatában kezd feltételezésekbe bocsátkozni, még azelőtt, hogy bármit is megadnál neki.

Képzeld el a Facebook egy olyan verzióját, amely még azelőtt képes volt kitölteni a hírfolyamodat, mielőtt egyetlen személlyel barátságba kerültél. Ez a TikTok. Jobban ismer, mint a saját anyád.

Forrás: TikTok

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)