2024. július 1-jén a Google Analytics 4 teljes mértékben felváltja a Universal Analytics-et. Ez azt jelenti, hogy a Google Analytics webhelyén vagy programozási felületein (API-kon) keresztül már nem lesz elérhető a Universal Analytics szolgáltatása. Ez magában foglalja a jelentések és az adatok exportálását is.

A Google a határidő bejelentésekor a következőket közölte:

„You won’t be able to access any Universal Analytics properties or the API (not even with read-only access), and all data will be deleted. While the standard sunset took weeks to complete, the full Universal Analytics shutdown will happen within a week. We know your data is important to you, and we recommend that you export your previously processed data before this date.”

https://support.google.com/

Ha még nem álltál át teljesen a GA4-tulajdonokra, a Google azt tanácsolja, hogy kövesd az átállási útmutatót az átállás mielőbbi megkezdéséhez, majd exportáld az adataidat.

Miért fontos ez?

Ha nem töltöd le vagy exportálod az adataidat az UA lejárata előtt, akkor a Google véglegesen törli azokat. Ezek az adatok nem lesznek visszaállíthatók, ami befolyásolhatja a kampányaid teljesítményét.

Az adatok exportálása

Az UA-tulajdon adataihoz való hozzáférés megőrzéséhez kövesd a Google Analytics súgójában ismertetett módszerek egyikét. Ha a BigQuery-integrációt tervezted használni a Universal Analytics 360-tulajdon adatainak exportálására, a Google nyomatékosan javasolja ennek a folyamatnak az azonnali elindítását.

Mi változik?

Amikor a Universal Analytics szolgáltatások leállnak, nem fogsz tudni hozzáférni vagy használni semmilyen adatot vagy beállítást a hirdetői, megjelenítői vagy egyéb termékintegrációkon keresztül. Például:

  • Konverziók mérése: A Universal Analytics leállítása után az új konverziók, köztük a célok és az e-kereskedelmi tranzakciók mérése megszűnik. Ez magában foglalja az összekapcsolt hirdetési fiókokon belüli konverziókat is. Ez a változás befolyásolhatja a hirdetési kampányok teljesítményét, különösen, ha intelligens ajánlattételi stratégiákat használsz.
  • Közönséglisták lezárása: A Universal Analytics közönséglistái lezárásra kerülnek. Ez hatással lehet azon hirdetési kampányok aktiválására és teljesítményére, amelyek ezekre a listákra támaszkodnak.
  • API-kérelmek: A Universal Analytics-tulajdonokhoz társított API-kérelmek sikertelenek lesznek. Ide tartoznak a Universal Analytics adatoknak a User Deletion API-n keresztüli törlésére vonatkozó kérések. Következésképpen az ezen API-tól függő eszközök, például a Looker Studio, nem jelenítenek meg Universal Analytics-adatokat.
  • BigQuery-exportálás: Csak június 30-ig kérheted a BigQuery-exportálást és a Universal Analytics 360-tulajdonok adatainak háttérkitöltését. A már exportált adatok elérhetők maradnak a BigQueryben.

Ez az átállás jelentős változásokat hoz az online marketing világában. Fontos, hogy időben cselekedj és felkészülj az új Google Analytics 4 rendszerre való áttérésre, hogy továbbra is versenyképes maradhass az online térben.

Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, ne habozz kapcsolatba lépni velünk. Azért vagyunk itt, hogy biztosítsuk az átállás sikerességét, és hogy adataid továbbra is előremozdítsák vállalkozásod.

Bianka Sillik
Bianka