Épp tervezel betörni a szlovák piacra? Érdekel, vajon mire és hogyan érdemes költeni marketing szempontból? Ha nem igazán vagy képbe, hol érdemes országszerte szerepeltetni kínálatodat, hogy azok a célközönséget sikeresen elérjék, akkor ezt a cikket Neked írtuk! Tájékozódj, optimalizáld a stratégiád, végül vedd igénybe segítségünket, ha esetleg megválaszolatlan kérdések maradtak benned!

A tavalyi évben összesen 140 millió eurót költöttek a szlovákiai cégek internetes hirdetések tömkelegére. Ez 2,4%-os növekedést jelent, bár korábban a járványhelyzet nélkül az előrejelzések 7%-os emelkedést jósoltak. A legkelendőbbek a display reklámok voltak 60%-kal, a keresőben megjelenő hirdetések 22%-kal a második helyen, míg a sorközi, beékelt reklámok 12%-kal következnek a sorban. Ráadásul az internetes hirdetések lassan lekörözik a tévés reklámokat – mindösszesen 3-4% a lemaradás. Nem mondunk újdonságot, de nem lehet elégszer ismételni: okostelefonra szabni kötelező! A mobilra szabott reklámok ugyanis immáron 50%-ban, azaz 2020-ban 70 millió eurónyi értékben vették ki részüket az online hirdetések költségvetéséből.

Kezdjük a legnépszerűbb árösszehasonlítóval…

Ha olyan felületet keresünk, ahol tényleg minden is fent van, akkor Heuréka – már meg is van! A heureka.sk lesz a mi “emberünk”. Az argep.hu, vagy az arukereso.hu honlapokkal azonos elven teszi közzé az egyes cégek ajánlatait. Összehasonlítja az árakat és a specifikációt is lejegyzi. Végül felajánlja a vásárlási lehetőségeket és továbbirányítja az ügyfelet az adott oldalra vagy akár egyenesen az ő oldalukon keresztül is lehetőséget nyújt a vásárlásra. A cseh tulajdonban lévő anyacég immáron 9 országban van jelen, köztük Magyarországon is. Az üzleti csoportosulás ráadásul hitelesített eszközöket és új szolgáltatásokat is kínál, amivel a hirdető eladásaira ösztönzőleg hat. Összeállítja és hatékonyan láthatóvá teszi az egyes márka- és termékkategóriákat. Nincs hozzá másra szükséged, csak egy regisztrált fiókra és jó minőségű termék feed-re (XML lista). Tipp: a jobb indexelés elérése érdekében, figyeljünk a termékkategóriáink elnevezésére, hogy illeszkedjen a Heuréka kategóriáihoz.
A Heuréka weboldalát 1,3 millió aktív felhasználó látogatja havi szinten. Tényleg ez az a weboldal, amit a Google Ads is elsőként dob ki, ha valamire rákeresünk Szlovákián belül.

Google Ads nélkül nehéz lesz

És akkor kössünk is át a Google Ads hirdetési lehetőségeire, amit egy Szlovákiát célzó marketingkampány esetén sem szabad kihagyni. A Google, mint mindenki nagylexikonja ügyesen listázza a keresett kulcsszónak megfelelő oldalakat. Tehát ha erre ügyelünk, és fizetétt hirdetéseket is társítunk hozzá, hatékony reklámeszköz lesz a kezünkben. Nincs minimális és maximális érték, napi 5-10 Eurós limit beállítása után ugyanúgy akár csökkenteni akár növelni is lehetséges a keretet. Szlovákiában a Google Ads rendszere széles körben használt és sokkal nagyobb súlyban támaszkodnak rá a vállalkozások mint a klasszikus SEO-ra. Méginkább jellemző ez mióta a Google elérhetővé tette Szlovákiában is a Shopping hirdetési lehetőségeket. A reklám minősége azonban többet ér a büdzsénél, ügyeljünk rá, hogy hirdetéseink szövegezése és képi világa jó minőségű és releváns legyen!

A relevancia kihatással van a klikkelés árának és a reklám elhelyezésének meghatározására is. A fizetés PPC (pay-per-click) kattintás alapon számlálódik. Az organikus elérés a SEO beállításoknak megfelelően történik. Az e-shopok 90%-nak bevezető oldala mégsem releváns PPC kampány szempontjából. Érdemes felmérni tehát a konkurencia stratégiáját, és tanulni a hibáikból, a jó ötleteket pedig ellesni.

Körülbelül 200 reklámmegjelenítés vagy átkattintás után érhetünk el eredményeket, a Google Analytics-el összekötve pedig optimalizálhatjuk hirdetésünket. A célcsoport beállításától kezdve, a demográfiai térkép meghatározásán át az adott szegmens érdeklődése alapján, az árajánlatokig. Előfordul, hogy a felhasználó Adblock funkciót használ, ez viszont Szlovákiában csupán a 10%-ot tesz ki. Az új vásárlók megnyilvánulásaira is érdemes hangsúlyt fektetni, mivel ők a legaktívabbak a kommunikáció terén.

Google hirdetéseinknél ne felejtsünk el kiterjesztéseket használni (extensions). Adjuk meg a cégünk elhelyezkedését, nyitvatartását és fotódokumentációval kiegészítve teljes képet adhatunk az érdeklődőknek. A Google My Business lehetőségét érdemes kihasználnunk amennyiben rendelkezünk klasszikus offline telephellyel vagy üzlettel.

Szinonimák és szlengkifejezések főleg Szlovákiában kiemelt helyet kapnak, hiszen előszeretettel használatosak az angol szavakból adoptált megnevezések. Fonetikusan leírva semmiképp sem hiányozhat a kulcsszavak közül pl.: a „make up“, „makeup“, „mejkap“ mindhárom formája. Használjuk a Google Ads kulcsszótervezőjét, de ne essünk túlzásba, mert csökkenhet a reklám hatékonysága! A keresett szavakat 3 kategória szerint szabhatjuk az adott vásárlóra: az első réteg, aki konkrétan tudja mit keres. A második, aki ugyan tudja milyen márkát keres, de a specifikációban rugalmas, a harmadik körben pedig azok szerepelnek, akik még a vásárlási folyamat legelején tartanak, és a márkára, specifikációra, árra vonatkozóan sem döntöttek még.

Ha az árversenyt nézzük, a szociális média által kínált lehetőségek győzedelmeskednek a hirdetési felületek között!  Még ha ma már nem is annyira filléres dolog egy Facebook reklám, egy jól beállított kampány statisztikai kimutatása magáért beszél. A Facebook több formátumot is felajánl, de ez még nem jelenti azt, hogy mindet használnunk is kell! A legnépszerűbb a 1000×1000 (square) formátum, ezt követi a 1200×628 horizontális megjelenítés a legújabb 1080×1920 pedig a „Story”-méret. Amire érdemes ügyelni, azok a hiányzó vagy helytelen FB Pixel kódok, a Facebook események alkalmazása és természetesen grafikailag kitűnni a legfontosabb.

A szociális felületeket Szlovákia lakosságának 86%-a használja havonta minimum egyszer. Napi bontásban ez a szám 61%, amiből a Facebook 76%-ot tesz ki. 2020-ban viszont már az Instagram diadalmaskodott 34,7%-kal magasabb nézettséggel. Még az interakciók tekintetében is 22x nagyobb aktivitást mutat. A hirdetési költségekettekintve 75,9% ment a szociális háló reklámaira, míg 10,4%-t költöttek az Instagram Story-kra világ szinten.

Íme érintőlegesen további néhány specifikus honlap:

Ha ruha, akkor ahttps://www.glami.sk/

Ha bútor, akkor https://favi.sk/

Ha pedig akciós kuponokat, szinte bármilyen terület termékeit értékesítendő szeretnénk a legtöbb potenciális vásárlót megfogni, a https://www.zlavomat.sk/ oldalt ajánljuk.

Mindenképpen idő- és végtére is költséghatékony a reklámok beállítását szakértő kezekre bízni – főleg ha a cég erre vonatkozó oklevéllel is rendelkezik (Facebook és Google Ads Certificate). Gyakran felmerül a kérdés: Én magam nem tudom beállítani? A válasz egyszerű: természetesen a legtöbb kampány némi odafigyeléssel egy laikus számára is kivitelezhető. Érdemes mégis mérlegelni, hogy mennyivel több pénzt tudna egy cég megkeresni az idő alatt, amíg olyannal bíbelődik, melyet egy bennfentes pillanatok alatt képes kivitelezni. Kifizetődő taktika a saját kaptafánál maradni, nincs ez másként egy marketing-ügynökség esetében sem.

Tesszük, amihez értünk, hogy Te is azzal foglalkozhass, amihez értesz! Fordulj hozzánk bizalommal, keresd kollégáinkat a sales@wado.sk email címen!

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)