“Minden, ami a Mátrixban történik, az Algoritmus keze által történik. Ő szabja rád a reklámokat, melyeket a legjobbaknak gondol (még ha néha túlzásba is esik). Ő határozza meg, hogy kik látnak téged, és hogy te kiket látsz, és szükség esetén ő hallgattat el. Sajnos nem mindig következetes, az iróniát hírből sem ismeri. Van, hogy egy vicc vagy egy idézet miatt repülsz… máskor ennél durvább dolgokért sem bannol.”
[Palóc Videótéka]

A “TikTok – Gondolatolvasó robot a jövőből” c. bejegyzésben már olvashattál a kínai algoritmusról, és a fenti idézet akár felvezethetne egy, a “Társadalmi dilemma” c. netflix-es dokumentumfilm okozta, hirtelen megvilágosodásból kipattanó eszmefuttatást is… de most mégsem ez fog történni. Ugyanis, ha érdekesnek találtad ennek a bejegyzésnek a címét (és rákattintottál, ráböktél), akkor most minden bizonnyal nem azért vagy itt, hogy a Facebook-függőség veszélyeivel traktáljalak. Arra vagy kíváncsi, hogy hogyan működik (nagy vonalakban) az algoritmus, és hogyan válhat a “barátoddá”, hogyan segíthet vállalkozásod népszerűsítésében. [Elvégre ez egy “online marketing” témájú blog.]

A Facebook algoritmusát (akár szereted, akár utálod) meg kell értened ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásod marketingje a világ legnagyobb közösségi hálózatán.

A Hootsuite tanulmánya szerint az átlagos Facebook-oldal bejegyzés organikus elérése mindössze 0,07%. Ahhoz, hogy ezen javíts, meg kell tanulnod kiismerni az algoritmust. Meg kell őt győznöd, hogy tartalmad igenis értékes, hiteles, és érdemes megjeleníteni a követőid (hír)folyamában.

Mivel a Meta nemrégiben bejelentette, hogy a hírfolyam, vagy angolul News Feed már csak Feed, magyarul: folyam néven fog futni, ezt a megnevezést használom én is a továbbiakban.
[Igen, a Facebook-on már annyi álhír terjeng, hogy jobbnak látták levenni a “hír” jelzőt. Azért ez elég gáz, nem?]

Forrás: Meta

Mi az a Facebook algoritmus?

A Facebook algoritmusa meghatározza, hogy az emberek mely bejegyzéseket látják minden alkalommal, amikor megnézik a Facebook folyamukat, és ezek a bejegyzések milyen sorrendben jelenjenek meg.

A Facebook algoritmusa lényegében minden bejegyzést kiértékel. A bejegyzéseket pontozza, majd sorrendbe rendezi az egyes felhasználók érdeklődésének megfelelően. Ez a folyamat minden alkalommal megtörténik, amikor egy felhasználó (és 2,9 milliárdan vannak) frissíti a folyamát.

Nem ismerhetjük az összes részletet, hogy a Facebook algoritmusa hogyan dönti el, hogy mit mutasson meg az embereknek (és mit ne). Mint minden közösségi média algoritmusnak, ennek is az a legfőbb célja, hogy az emberek a platformon maradjanak, hogy több hirdetést lássanak. Sodródjanak a folyamban.

A Facebook a maga részéről azt állítja, hogy az algoritmus célja kapcsolatba hozni az embereket az őket leginkább érdeklő tartalommal és történetekkel, miközben távol tartja a spam-et és a félrevezető tartalmat.
Én a magam részéről azt állítom, hogy a Facebook-nak igenis érdeke a felhasználókat olyan ellentmondásos tartalmakkal bombáznia, amik vitákat szülhetnek. A viták gyakran a legnagyobb érdeklődést váltják ki, és akár a platform „kényszerhasználatát” is kiválthatják.
[Ugye, nem kell konkrét példákat felhozni? Vágod anélkül is.]

Forrás: Giphy

A Facebook algoritmus története

A Meta munkájának jelentős részét képezi azoknak az algoritmusoknak a fejlesztése, amelyek a Facebook-felhasználókat a számukra legértékesebb tartalomhoz kötik. Minden attól függ, hogy a Facebook szerint mit szeretnének látni az emberek.

A Hootsuite összegyűjtötte a legfontosabb mérföldköveket és változástatásokat a Facebook-algoritmus fejlesztésének történetében:

  • 2009: A Facebook bemutatja első algoritmusát, amely a legtöbb lájkot kapó bejegyzéseket a hírfolyam elejére helyezi.
  • 2015: Bevezetik a „Lásd elsőként” funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jelezzék, mely oldalak bejegyzései kapjanak prioritást a hírfolyamukban.
  • 2016: „Eltöltött idő” rangsorolás hozzáadása. Bejegyzés értékének mérése a megtekintés időtartama alapján, függetlenül attól, hogy kapott-e lájkot.
  • 2017: A Facebook elkezdi jobban mérlegelni a reakciókat (pl. a szíveket vagy a dühös arcot), mint a klasszikus kedveléseket. A videóhoz egy másik rangsorolás is hozzáadódik: a végignézett videók több embernek jelennek meg.
  • 2018: A Facebook új algoritmusa előnyben részesíti azokat a bejegyzéseket, amelyek beszélgetéseket és értelmes interakciókat indítanak el. A barátoktól, családtagoktól és Facebook-csoportoktól származó bejegyzések elsőbbséget élveznek az oldalak organikus tartalmaival szemben.
  • 2019: A Facebook előnyben részesíti a kiváló minőségű, eredeti videót, amely 1 percnél tovább köti le a nézőket (ha 3 percnél tovább, akkor meg pláne). A Facebook a közeli barátoktól is elkezd tartalmat gyűjteni: azoktól, akikkel az emberek a legtöbbet érintkeznek. Bemutatják a „Miért látom ezt?” funkciót.
  • 2020: A Facebook felfed néhány részletet az algoritmusról, hogy segítse a felhasználókat. Az algoritmus (állítólag) elkezdi értékelni a hírcikkek hitelességét és minőségét, hogy a félretájékoztatás helyett a megalapozott híreket népszerűsítse.
  • 2021: A Facebook új részleteket ad ki az algoritmusáról, és jobb hozzáférést biztosít az embereknek adataikhoz. Az algoritmus magyarázata 2021-ben:

Hogyan működik a Facebook algoritmus 2022-ben

A Facebook szerint a Feed értelmes és informatív posztokat mutat meg. 2022-től a Facebook algoritmusa három fő rangsorolási jel alapján határozza meg, hogy melyek lehetnek ezek a bejegyzések:

  1. Ki tette közzé: Nagyobb valószínűséggel fogsz látni tartalmat olyan forrásokból, amelyekkel kapcsolatba léptél, beleértve a barátokat és a vállalkozásokat
  2. Tartalom típusa: Ha úgy tapasztalja az algoritmus, hogy leginkább a videók érdekelnek, akkor több videót fog mutatni. Ha pedig jobban szeretsz fényképeket nézegetni, akkor abból mutat többet.
  3. Reakciók, kommentek a bejegyzéseknél: A folyam előnyben részesíti azokat a bejegyzéseket, amelyek nagy érdeklődést mutatnak, különösen azoktól az emberektől, akikkel sokat érintkezel a Facebook-on.

Az egyes bejegyzések rangsorolása e főbb jelek alapján történik, hogy meghatározzák, hol jelenjenek meg a folyamodban.

A Facebook olyan lehetőségeket is kínál, amelyek segítenek az algoritmus “betanításában” és a folyam testreszabásában:

  • Kedvencek: Legfeljebb 30 személyt és oldalt választhatsz ki a Kedvencekhez (korábbi nevén „Lásd elsőként”). Az ezekből a fiókokból származó bejegyzések prioritást élveznek a feed-edben.
  • Feed-en belüli lehetőségek: Választhatod a „Bejegyzés elrejtése” lehetőséget, így jelezheted a Facebook-nak, hogy kevesebb ilyen jellegű bejegyzést szeretnél látni. A hirdetéseknél a megfelelő beállítás a „Hirdetés elrejtése”*. A Facebook ezután egy sor lehetőséget ad arra, hogy kiválaszd, miért nem szeretnéd látni az adott hirdetést. Ez segít a Facebook-nak abban, hogy megértse, milyen hirdetők érdekelnek, és melyikeket szeretnéd inkább elkerülni.

*Hirdetés elrejtése [ A 2020-as szlovákiai parlamenti választások idején gyakran használtam ezt a funkciót, de hiába…. Oké, valószínű, hogy az adott képviselőtől többé nem jelent meg hírfolyamomban hirdetés, de a más-más hirdető fiókokból beosonó párttársai ugyanúgy rám mosolyogtak rendszeresen. Nem kevés hirdetés elrejtése után sem vette tudomásul a Facebook, hogy nem érdekel az adott párt reklámja, arra pedig végképp nem volt esélyem, hogy felfogja, semmilyen politikai hirdetés sem érdekel… Mivel néha-néha kaptak tőlem ezek a hirdetések egy-egy nevető smiley-t, az algoritmus úgy ítélte meg, hogy igenis érdekesek számomra. Lehet, hogy nem is tévedett? ?]

Fentebb megígértem, hogy arról is szó esik majd, hogy az algoritmus megértése miként segíthet a vállalkozásod népszerűsítésében. [Remek clickbait-es blogcím lehetett volna ebből.]
A következő bejegyzésben folytatódik a téma, amelyben kapsz 7 tippet (ha sikerül annyit összeszednem) a Facebook algoritmus sikeres használatához.

Addig is…
Ha tanácstalan vagy, milyen úton indulj el a digitális világban, vagy nem tudod, jó irányba haladsz-e, keress meg minket. Átbeszéljük, hol tartasz jelenleg, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, milyen eszközök és megoldások lehetnek a segítségedre.

Tesszük, amihez értünk, hogy te is azzal foglalkozhass, amihez értesz! Fordulj hozzánk bizalommal, keresd kollégáinkat a sales@wado.sk email címen!

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)