A tartalommatketing a marketing egyik fontos technikája, amely segítségével elérhetjük a célközönségünket és értékes tartalmakat oszthatunk meg számukra. Főként a saját weboldalunkon elhelyezett tartalmakat: szöveges-, videó-, hang-, vagy grafikai anyagokat jelenti. 

A tartalommarketing alkamazása során információt nyújtunk és ezen belül megoldásokat vele együtt. Mindegy, hogy milyen online marketing stratégiát alkalmazunk, mert a tartalommarketingnek valóban szerves részének kell lennie. Titka abban rejlik, hogy nem elad, nem csak vásárlásra ösztönöz, hanem informál, szórakoztat és értéket kínál.

Ha tartalommarketinggel akarsz foglalkozni, akkor érdemes megnézned a következő kérdéseket, melyek segítenek abban, hogy hogyan lehet lemásolni egy sikeres marketinget:

  • Miért érdemes tartalommarketinggel foglalkoznod?
  • Hol működhet ez a stratégia?
  • Hogyan indulnj el a tartalommarketing felé?
  • Hogyan NE indulnj el a tartalommarketing felé?

Miért?

Kezdjük az első kérdéssel. Miért? A válasz elég egyszerű. Ha nálad van a piacod figyelme, akkor idővel nálad lesz az üzlet is. Ez azt jelenti, hogy ha van médiád, ha nálad van a figyelem, reklámozd magad valamilyen felületen, akkor akkor lesz befolyásod is a piacon.  Minél több figyelem fog rád irányulni, vagy arra amit csinálsz, annál nagyobb befolyásod lesz a piacon.

Média kétféleképpen szerezhető: megveheted, vagy felépítheted.

Miért érdemes magadnak felépíteni?

Van néhány nagy előnye annak, ha saját magadnak építed fel, te kezeled a médiádat. A legfontosabb ezek közül, hogy teljes mértékben nálad van a kontroll. Te döntöd el ki olvassa a tartalmakat, ki kerüljön melléd és milyen tartalommal. Csakis rajtad múlik, hogy milyen irányelvek szerint publikálsz, milyen hosszan, milyen gyakran és miről szólnak a cikkek. Egyszerűbb lesz kapcsolatot tartanod a vevőiddel, így ugyanis közvetlen összeköttetésben leszel velük, ami gyorsabb információáramlást fog eredményezni. Ha valamilyen kérdésük lesz hozzád a termékeddel, vagy bármivel kapcsolatban, akkor közvetlenül neked írnak. Ha van saját médiád, akkor akár más médiafelületeken is  több és jobb megjelenéseket kaphatsz, például meghívhatnak interjúalanynak egy rendezvényre.

Hol?

Hol használhatjuk a tartalommarketinget arra, hogy domináljuk a piacunkat? Milyen iparágakban, milyen helyzetekben működhet?

Van néhány szempont, ami alapján eldöntheted, hogy érdemes-e belevágnod a tartalommarketingbe. Ha B2B vagy nagy értékű B2C piacon mozogsz, és céget szeretnél építeni, nem puszta szakértői vállalkozást. A személyes bizalmi kapcsolatnak nagy szerepe van a vásárlásban. Az ilyen piacokon erős a szájbeszéd marketing, az ajánlás nagy szerepet játszik a döntéshozatalban, és ezt támogathatjuk tartalommal. Ha a terméked olyan témáról szól amely foglalkoztatja a közönséged annyira, hogy legalább heti 10-15 percet foglalkozzon vele.  Az is jó, ha mondjuk havonta foglalkozik egy-két órát, vagy fél évente ül le egy-két napra. Szétszámolva ugyanazt az eredményt kapjuk. 

A legtöbben sales stratégiát követnek, ezért ez a stratégia jól müködhet, ha fragmentált piacból szeretnél ktörni. Előre törhetsz ezzel a stratégiával, mert más valószínűleg még nem csinál ilyen jellegű marketinget.

Hogyan?

Hogyan indulj el a piacdominanvia felé tartalommarketinggel? A tartalommarketinggel éket versz a piacodba. Képzelj el egy éket, amit négy részre osztottunk. 

Az ék eleje az, amivel a piacod legkülső rétegén kell áttörnöd.

Ez a jövőképedet fogja jelképezni. Gondolkozz el rajta, hogy miben más az a világ amit a termékeddel szeretnél elhozni. Ehhez ismerned kell az ideális vevődet, és ismerned kell a szolgátatásod minden részletét, hogy milyen tulajdonságai, előnyei vannak.

Az ék második része a céged értéke

Az üzeneted alapelvei, hogy milyen elvekhez ragaszkodsz, mi az amit soha nem fogsz megtenni. Tartalmi versenyelőnyt jelenthet a konkurenseiddel szemben ha vannak bizonyos elveid.

Az ék harmadik része a SARKCSILLAG-TARTALOM lesz a picod egén.

Ha piaci dominanciára akarsz törni, ahhoz hosszú időn keresztül, rendszeresen, kiszámíthatóan és egységes minőségben kell csinálnod azt amit elkezdtél. A stratégiád központi eleme kell hogy legyen, ami a jövőképedet tükrözi, és megfelel az elveidnek.

A sarkcsillag-tartalom lehet bármilyen típusú tartalom (rendezvény, nyomtatott magazin, podcast, rendszeresen jelentkező hírlevél), az a lényeg, hogy kihagyhatatlan. Át kell gondolnod mennyi ilyen sarkcsillag tartalmad lehet, de 1 max. 2 ajánlott. Fontos a szűk témaválasztás, annak érdekében, hogy felkeltsd az emberek figyelmét, és meg is tartsd azt, a célod ugyanis az lesz, hogy megszerezd a jelenleg domináns piaci szereplők vevőinek a figyelmét. Irányt kell, hogy mutass a vevőid, a piacod számára.

Az összes egyéb kommunikációt a többi csatornán az ék vége jelképezi.

Ezek lehetnek akár posztok, hírlevelek, hirdetések. A lényeg, hogy tovább kommunikálsz, de a sarkcsillag mellett már kevesebb ilyen tartalomra, kommunkiációra van szükséged.

Hogyan ne?

Néhány tanács arról, hogy mit nem kellene csinálnod a dominancia megszerzéséhez. Nagyon fontos: soha ne szervezd ki. Ha a piac élére akarsz törni, akkor az anyagnak házon belülről kell érkezni. Így egyszerűbb a kapcsolattartás az ügyfelekkel, gyorsabban kimehetnek a cikkek, személyesebb.

Ne kínálj hazugságot, ne kínálj teljes megoldást a címben, ha aztán nem arról szól a cikk. Nem minél több kattintást akarsz, hanem valódi és mély kapcsolatot a vevőiddel. Nem a nagy nézőközönség a lényeg. Kerüld az unalmat és az ellentmondást az elveiddel.

“Ne rángasd a kormányt.” Ha valamilyen stratégiába belevágsz de nem hoz azonnali sikert, akkor se váltogass stratégiát félévente. Akkor fogsz eredményt kapni ha kitartasz valami mellett.

Milyen szakaszai vannak a stratégiának?

  1. szakasz: Tartalommarketing, de érdemi lead-ek nélkül. Hitelesség és edukáció történik. Az elejénél kell, hogy legyen ez mellé egy erős sales stratégiád, vagy performance marketing kampányod, ami hozza az első egy-két év bevételeit.
  2. szakasz: Elkezd beérni a tartalommarketing, elkezd növekedni az üzlet a tartalommarketing által, de továbbra is sales, vagy performance marketing tevékenységre van szükséged. Az érdeklődők kezelésére kell kidolgoznod a folyamatot.
  3. szakasz: A növekedés eljut egy pontra, és elkezdesz terjeszkedni.
Bianka Sillik
Bianka