dizajner_szerszamosladaja

Mint minden jóravaló szakember, magunkhoz vesszünk egy szerszámos ládát amihez bármikor hozzányúlhatunk. Remélhetőleg titeket is kihúz majd a nyakig érő pácból úgy mint engem. Mert mikor az ügyfél vagy a kreatív vezetőd meg is lötyköli akkor szükséged van mindenre amit használhatsz. Tehát még most a legelején összegyűjtünk minden jóravaló szerszámot magunknak, hogy legyen mivel dolgoznunk. Az eszközökre és használati útmutatóra kategorizáltam a dolgokat aztán rájöttem, hogy ez teljesen felesleges, nem erőségem a kategorizálás. Azért némi rendszer felfedezhető benne nagyon kevés jóakarattal is.

1. Adobe Photoshop

Nincs miről beszélni, évek óta vitázunk, de igazából méltó ellenfele a web és aplikáció tervezés során csak most akadt. Légy üdvözölve Sketch! Majd róla is írok.

photoshop

www.adobe.com/sk/products/photoshop.htm

2. Sketch

Hát akkor a feljebb említett Sketch. Igazából még nem használtam sokat tehat csak amit hall az ember azt tudom mondani én is: “szerintem nagyon jó!”

https://www.sketchapp.com/

3. Axure

Szerintem többet nyújt mint amit kéne szegénykémnek. Axure-ban drótvázakat /wireframe/ valamint folyamat ábrákat készítünk az alkalmazásokhoz. Fizetősnek fizetős de létezik egy 25 napos próbaverziója. Axure alternatívákat igazából nagyon nemtudok, én ezt használom a csapaton belül is és kiválóan együtt dolgozunk a fejlesztőkkel, ugyanis van egy cloud szerű szolgáltatása amelynek a neve axureshare. Szóval vegyétek meg, használjátok.

www.axure.com/

4. Pixate

Pixate ingyenes, interakció tervezések során hasznunkra lesz, szerintem kiváló eszköz. 

www.pixate.com/

5. Marvelapp / InVision App

A Marvelapp ingyenes prototípus eszköz, eléggé sokat tud, bár azért 20db képetnyőkép felett eltudsz benne veszni. Az InVision ugyan ez csak fizetős és írnak melléje egy rohadtjó blogot is. Azt azért meg kell jegyeznem, hogya az Invision jóval többre képes.

https://marvelapp.com

www.invisionapp.com

6. Google developer tool / Fireshot / Windowresizer

Ezek nagyon hasznos Google Chrome kiterjesztések. Utánanézni!

7. Font Awesome

Ikon betűtípus, na ha valami akkor ez sok projektet megtud menteni! Az ikon betűk sokmindenben nagy segítségre vanak. Nézzetek utána.

https://fortawesome.github.io/FontAwesome/

8. uinames.com

Nem több mint egy névgenerátor.

www.uinames.com/

9. Perfect Icons

Egy eszköz amelyel közösségi ikonokat generálhatsz. HTML és CSS is jár hozzá. Lessétek meg.

www.perfecticons.com/

10. Pinneaple.io

A dizájnerek és a fejlesztők szüntelen generátora. Ne késs le semmiről!

www.pineaple.io

11. HTML5 Sites

A leg érdekesebb HTML oldalak gyűjteménye. Búkmarkold!

https://html5sit.es/

12. HTML Weekly

Ha unod a banánt és nincs kedved keresni minden reggel inspirálódni valahol a friss és zamatos több mint nescafe kávéd felett akkor iratkozz fel a heti HTML hírlevélre.

http://html5weekly.com/

13. Freebbble

Az Isteni jóság, minden dizájner vágya, ingyenes html sablonok, bootstrap animációk, UI elemek és landing page (nem tudom a magyar megfelelőjét)!

http://freebbble.com/

14. 1st Webdesigner

Egy kivételes webdizájner blog amelyet a digitális rajongóg hoztak létre. Olvass!

http://www.1stwebdesigner.com/

15. Freebiesbug

Nálam sok projektet megmentett! Nevében minden bennevan.

16. UI Space

Sok ingyenes “user interface” felület elem. Mokapok és ikonok kéremszépen.

http://uispace.net/

17. Pttrns

Mobil alkalmazás patternek. Nem, nincs, nem is fogok pattern helyett mást használni. ennyi és kész. Mobil UI pattern 😀 hasznos!

http://pttrns.com/

18. Flat UI Color picker

Tegyefel a kezét aki még nem ismeri és eddig eljutott a blogban! Ha mégsem ismered akkor használd 🙂

http://www.flatuicolorpicker.com/all

19. UI Cloud

Az a hír járja, hogy a világ legnagyobb UI dizájn adatbázisa.Elemek és egész UI csomagok is megtalálhatóak rajta. Inspirálódjatok.

http://ui-cloud.com/

Akkor mára zárnánk is az utolsóval, ami viszont a kezdők számára elégé fontos az a huszadik parancsolat:

20. GoodUI

Én végig jártam az egész oldalt és meglepően hasznosnak bizonyult. Nagyon sok mindent tartalmaz amit egy dizájnernek észben kéne tartania a tervezés során. Na de komolyra fordítva a szót, ha eddig eljutottál a második bejegyzésemnél akkor fizetem a sörödet.

http://goodui.org/

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)