Az Egyesült Államok 50 legelismertebb dizájnere között számon tartott KhoiVinh vezetésével érdekes kutatást folytattak a dizájnerek (web és UX)  által használt online és offline grafikai eszközök között és talán nem meglepő módon arra a következtetésre jutottak hogy a Photoshop népszerűsége folyamatosan csökken.

A világ 200 országából több mint 4000 résztvevővel készült kutatásban bizonyítást nyert, hogy a dizájnerek hajlandóak új eszközöket használni, amennyiben azok egyszerűsítik és gyorsítják munkafolyamataikat.

Lássuk azokat a programokat amelyeket mindenképpen ki kell próbálnod az idei évben:

Atomic

Az Atomic eszköze interaktív prototípusok készítésében segítség a profi grafikusok számára, webes és mobil app felületek tervezésében lehet hasznodra. Böngészőből elérhető egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, támogatja a Mac és PC felhasználókat is.

atomic_screen

foto: Atomic

Ceros

Ha infografikákat, elektromos könyveket, mikro oldalakat vagy bannereket szeretnél létrehozni ebben a Ceros biztosan segítségedre lesz. Számos funkciója hasznos eszközzé teszi a marketingesek és dizájnerek mindennapos munkája során.

ceros_screen

foto: Ceros

ProtoSketch

Ügyes és praktikus eszköz vektoros grafikák létrehozására és editálására iPad-en. Kezelőfelülete lehetővé teszi logók vagy akár komplett weboldal és mobil app grafikák létrehozását, iPad támogatásának köszönhetően akár az utazásunk során is dolgozhatunk terveinken.

protosketch_screen

foto: forbes.com

Floid

Jelenleg csak Mac gépekre elérhető, de a hamarosan minden eszközön és platformon élérhető lesz. A prototípus készítés élményét igyekszik magasabb szintre emelni, számos hasznos funkcióval rendelkezik, tehát egy próbát biztosan megér.

floid_screen

foto: forbes.com

Fuse

Célja segíteni a designer – fejlesztő közti együttműködést natív appok létrehozásánál. Lehetővé teszi az egyidejű tervezést és fejlesztést több eszközön, teljesítmény optimalizálást és az összes iOS és Android funkció elérhetőségét. Nálunk a közeljövőben minden bizonnyal kipróbálásra kerül.

fuse_screen

foto: Fuse

Vectr

Egy újabb online grafikai editor, szintén ingyenes ami ugye mindenképpen előny, illetve elérhető letölthető Mac aplikáció formájában is. Egyszerűen és kellemesen használható, lehetőség van megosztani a munkánkat ismerőseinkkel, akik valós időben láthatják a változtatásainkat.

vectr_screen

Foto: Vectr

Picktorial

Profi, egyszerű és intuitív software Mac felhasználók részére. Többek között RAW formátumú képekkel élőben dolgozni. Jelenleg beta verzióban használható.

picktorial_screen

foto: Picktorial

Figma

Cloud alapú forradalmi újdonság (lesz), ami egy olyan munkafelületet biztosít neked, ahol a projekted az ötlettől a végső megvalósításig meg tudod csinálni együttműködve a fejlesztővel. Jól hangzik, de ha bele akarsz lesni hogyan működik jelenlegi fázisában akkor fel kell iratkoznod a várólistájukra.

figma_screen

foto: Figma

UXPin

Ezt talán be sem kell mutatni, hiszen aki komolyabban foglalkozik designnal és UX-el biztosan találkozott már vele. Jó hír viszont hogy nemrég bejelentették hogy teljesen áttervezik a kezelőfelületét. Az új verzióra már fel lehet iratkozni, hajrá.

uxpin_screen

foto: UXPin

Gravit

Böngészőben futó ingyenes aplikáció, ami segít a legújabb trendeknek megfelelő grafika elkészítésében. Bevallom még nem próbáltam, de a weboldaluk alapján igéretesnek tűnik. Ja, és persze ingyenes!

gravit_screen

foto: Gravit

Forrás: Forbes.com

 

 

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)