1. A videó lesz a legfőbb tartalomtípus

A videó már most is azon tartalmak közé tartozik a közösségi média világában, melyet az emberek szívesen befogadnak, egyre inkább trendinek számít. (Nem véletlen, hogy a YouTube már elejétől fogva videókkal hasít;)) Mégis ki ne szeretné a mozgóképeket? Egy videó sokoldalú és lebilincselő tartalmi forma, amely valódi képet mutat arról, amiről szól/ami abban játszódik. Még a Facebook és az Instagram felületei is a videókat helyezik előtérbe. A nemrégiben felbukkanó Instagram algoritmusa is előnyben részesíti a mozgó tartalmakat. A Cisco társaság kutatása alapján pedig kimutatható, hogy 2020-ig a tartalmak 75%-ában a videó működik.

Ebből következik, hogy nagy mértékben a live streamek, a “how to” videók, az egyes termékbemutató videók, vagy a kulisszák mögötti mozgóképek lesznek felhasználva. Nem csupán márkaépítésre és a konverzáció növelésére szolgálnak, de mindinkább személyesebbé is válnak.

A videót a márkatulajdonosok használhatják:

  • “Szemtől szembeni”  kommunikációra – például mint a felhasználóbarát videók, melyek az egyes készülékek funkcióit mutatják be
  • Networking – mivel az emberek egyre inkább használnak videókat szórakozási forrásként vagy a tájékozódási forma egy eszközeként, ezáltal a márkatulajdonosoknak nagyobb lehetőségük van lojális követőkből kialakított csoportokat létrehozni.

2. Az AR és a VR felemelkedése

A kísérleti marketing hatalmas lehetőséget kínál arra, hogy a vásárlók bekapcsolja és számukra felejthetetlen élményeket nyújtson. A virtuális valóság (VR) használható a távolabb eső események felélénkítésére vagy egy szimulált környezet kialakítására, míg az Augmented Reality (AR) hihetetlen mély réteggel járulhat hozzá a valódi élményekhez.

3. Még több influencer 

A fogyasztók bizalma a közösségi médiában csökken, az influencerekbe vetett hitük azonban egyre növekszik. A mai hajszálpontosan célzott reklámok emlékeztetik az embereket arra, hogy személyes adataik nincsenek biztonságban. Mindannyian ismerjük azt az ijesztő érzést, amikor beszélünk egy termékről és másnap már fel is ugrik róla egy reklám… még mielőtt online elkezdtük volna egyáltalán keresni azt.

Fordított esetben azonban, ha egy influencer megoszt egy márkát vagy terméket a rajongóival, nem úgy jön le, mint egy reklám. Inkább tűnik úgy, mint egy személyes ajánlás egy baráttól vagy családtagtól. A valóságban 22%-a a 18-34 év közötti személyeknek valósított meg nagyobb bevásárlást azután, hogy online észrevette az adott influencer ajánlását. Éppen ezért nem meglepő, hogy az üzletek 75%-a a kiadásait marketing influencerek irányában tervezi növelni.

4. A fogyasztók főleg a helyi közösségi médiára kíváncsiak

Egyre több és több vásárlót szólít meg egy-egy márka a szociális hálón keresztül információközlés céljával – természetesen nemzetközi márkák is, akik stratégiája a Facebook oldalakon nem kifejezetten a helyi vásárlók megtartására irányul. Nem könnyű sem kommunkálni, sem propagálni olyan akciókat, vagy eseményeket, amelyek csak egyetlen üzletben zajlanak, ha egy azon közösségi felületnek 100 különböző helyszíne van megadva. Egy olyan oldal, amely csak egy helyszínre összpontosít, képes a vásárlókkal személyesebb hangvételben is kommunikálni.

5. Chatbotok ütötték fel a fejüket az interneten

Eleinte nem automatikusan és nem pontosan, csakhogy egyre inkább fejlődnek! A chatbotokat ma már a szociális hálózatok is bevonják a felületükbe. A vállalatok arra használják őket, hogy a vásárlókkal kommunikáljanak a közösségi hálón. Ez a trend rendkívül gyorsan növekszik.

6. A storyk éve

Bármely mai közösségi média felhasználó számára sokkoló lehet, ám a statisztikák ereje még mindig meglepően hathat. Battenhall elemezte az Instagram 100 legnagyobb márkáját és egy hónapig követte azok tartalmát. Feltűnt, hogy:

  • 10 079 történet lett közzétéve –  összevetve a 8 949 poszttal, 205 IGTV videóval és 125 élő bejelentkezéssel.
  • A felhasználók 98%-a használ napi storykat.
  • Csaknem a márkák negyede használ storykat napi szinten, emellett egyharmaduk tett közzé történetet néhányszor a héten és csupán az egynegyede egyszer egy héten.

7. A Facebook és az Instagram az eladások 40%-át adja majd

A fogyasztók, a Facebook és az Instagram felhasználók, elsőként éppen itt “várnak Rád!” Szeretnének a Facebook oldaladról a lehető legtöbbet megtudni, a termékedről, vagy a szolgáltatásodról minél több információt szerezni, ajánlásokat és véleményeket látni, valamint a lehető leggyorsabban eljutni a vásárlásig. Könnyítsd meg számukra ezt a lehető legnagyobb mértékben!

Sok ezen trendek közül már manapság is használatos, sőt, világosan megfigyelhető azok növekvő tendenciája. Mivelhogy egyre több ember függ a technológiától és össze van kötve az internettel, a közösségi média továbbra is fejlődni fog és nekünk bizony lépést kell tudnunk tartani vele!

Mit gondolsz ezekről a trendekről? Van esetleg további ötleted, vagy logikus magyarázatod, hogyan alakulhat a közösségi média fejlődése a közeljövőben? Tudasd velünk a komment szekcióban!

Egy cikk ami szintén édekelhet: Branding – kommunikációs csatornák és a tartalom fontossága


Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?