A TikTok eddig az év legletöltöttebb alkalmazása világszerte, több mint egymilliárd felhasználóval. Szlovákiában közel 1,2 millió ember használja aktívan, és ezek azok a fogyasztók, akiket a márkák mostantól célozhatnak hirdetésekkel a szlovák piacon is. Augusztustól ugyanis a platform elindította a TikTok Ads szolgáltatást, amelyre sok márka és marketingszakember türelmetlenül várt, és amely segíthet a cégeknek üzletük megerősítésében a népszerű közösségi média platform kreatív eszközeivel.

Ez különösen igaz, ha célcsoportjuk a 18-34 éves korosztályra összpontosít, amelynek vásárlóereje évről évre nő, gyakran azonban a márkával való jó kapcsolat és szimpátia feltételével. A szakértők szerint a TikTok ma már magától értetődő a médiamixben, a kommunikáció sikere azonban sok tényezőtől és annak lelkiismeretes beállításától függ, néha pedig a véletlentől is. A márkáknak ezért egy kicsit másképp kell működniük ezen a hálózaton. És bár a hirdetések célzási lehetőségei csak fokozatosan indulnak el a szlovák piacon, már most érdemes legalább kísérletezni velük.

Fiatalokra célozva

A hálózat természetesen főként a fiatalabb generációkat vonzza. „Globálisan a felhasználók mintegy 70 százaléka 18-34 év közötti, ahol a 18-24 és 25-34 évesek csoportjai meglehetősen kiegyensúlyozottak,” mondja Matúš Konečný az Aleph Group-tól. A cég a TikTok adtech partnere, és összeköti azt a hirdetőkkel a globális piacon.

Konečný szerint ezzel lehetőség nyílik arra, hogy kapcsolatba lépjünk a szlovák felhasználókkal egy olyan környezetben, ahol eddig nem voltak hozzászokva a reklámokhoz, egy még reklámokkal nem telített környezetben. A TikTok Ads jelenleg a legnagyobb lehetőség az e-kereskedelem területén. A TikTok felhasználóinak kezdeti érdeklődése ellenére a szórakozás mixébe belevegyíthető az oktatás és az új ügyfelek megszólítása is, ha a márkák megfelelően értelmezik a szerepüket.

Hirdetési lehetőségek a TikTokon

A TikTok Ads szlovákiai elindulása régóta várt lehetőséget jelent a márkák és marketingesek számára. A hirdetések létrehozásának lehetőségéhez a TikTok Ads Manageren keresztül férhetsz hozzá. Jelenleg még csak alapvető lehetőségeket kínálnak, további optimalizálási, célzási és bővebb hirdetési formátumok előreláthatólag 2024 harmadik negyedéve után érkeznek.

Bár a hirdetések közzétételéhez nem szükséges organikus TikTok fiókkal rendelkezni, javasoljuk, hogy hozz létre egyet a még jobb eredmények elérése érdekében.

A TikTok széles skáláját kínálja a hirdetési formátumoknak, amelyek lehetővé teszik a márkák számára, hogy hatékonyan szólítsák meg célközönségüket és különböző marketingcélokat érjenek el. Ezeket a formátumokat úgy tervezték, hogy maximalizálják a láthatóságot, az interakciót és a konverziókat kreatív és interaktív megközelítések révén.

A hagyományos in-feed hirdetésektől a dinamikus effektusokig és az interaktív kihívásokig – a TikTok különböző lehetőségeket kínál a hirdetőknek lenyűgöző tartalom létrehozására, amely rezonál a felhasználókkal.

Milyen TikTok hirdetéstípusokat használhatunk?

Az alábbi áttekintés az egyes hirdetéstípusokról bemutatja, hogyan segíthetnek az egyes hirdetési formátumok a márkáknak céljaik elérésében.

1. In-Feed Hirdetések

Leírás: Ezek a hirdetések normál bejegyzésként jelennek meg a felhasználó hírfolyamában, és automatikusan lejátszódnak, amikor a felhasználó görgeti a tartalmat.

Hossz: Akár 60 másodperc, bár a rövidebb videók hatékonyabbak.

Interakciók: A felhasználók közvetlenül a videóból kedvelhetik, kommentálhatják, megoszthatják és követhetik a hirdetés fiókját.

Cél: Ismertség növelése, elkötelezettség vagy konverziók.

2. Brand Takeovers (Márkaátvételek)

Leírás: Hirdetés, amely azonnal megjelenik az alkalmazás megnyitásakor. Tartalmazhat képeket, GIF-eket vagy videókat.

Időtartam: Rövid, de vizuálisan nagyon figyelemfelkeltő.

Cél: Maximális láthatóság és a márkaismertség gyors növelése.

3. TopView Hirdetések

Leírás: Az In-Feed Hirdetések és a Brand Takeovers kombinációja. Ezek a hirdetések az első videóként jelennek meg a felhasználó hírfolyamában az alkalmazás megnyitása után.

Hossz: Akár 60 másodperc.

Cél: Magas elkötelezettség és emlékezhetőség.

4. Márkázott Hashtag Kihívások

Leírás: Olyan hirdetések, amelyek arra ösztönzik a felhasználókat, hogy egy adott hashtag köré tartalmat hozzanak létre. A kihívást gyakran in-feed hirdetések és egy hashtag oldal támogatja.

Cél: Az elkötelezettség növelése és virális tartalom létrehozása.

5. Márkázott Effektek

Leírás: Egyedi szűrők, matricák és AR effektek, amelyeket a felhasználók alkalmazhatnak videóikban.

Cél: Interaktivitás és szórakozás, márkaismertség növelése kreatív effektusok révén.

6. Spark Hirdetések

Leírás: Ez a formátum lehetővé teszi a márkák számára, hogy támogassák a felhasználók által már létrehozott organikus tartalmat. A hirdetés úgy jelenik meg, mint egy normál bejegyzés, de a márka támogatja a nagyobb elérés érdekében.

Cél: Autentikus és natív elkötelezettség, organikus elérés növelése.

7. Dinamikus Bemutató Hirdetések (DSA)

Leírás: Olyan hirdetések, amelyek automatikusan releváns termékeket mutatnak a felhasználóknak viselkedésük és érdeklődésük alapján.

Cél: Konverziók növelése személyre szabott hirdetések révén.

8. Kollekció Hirdetések

Leírás: Ez a formátum lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az alkalmazásban fedezzenek fel és vásároljanak termékeket. A hirdetés videót és termékkártyákat tartalmaz, amelyeket a felhasználók böngészhetnek.

Cél: Kényelmes vásárlás, értékesítés növelése.

9. Lead Generation Hirdetések

Leírás: Olyan hirdetések, amelyek lehetővé teszik a márkák számára, hogy az alkalmazásba beépített űrlapok segítségével gyűjtsék a felhasználók kapcsolattartási adatait.

Cél: Potenciális ügyfelek generálása és a kapcsolati adatbázis bővítése.

Hogyan állítsd be a költségvetést a TikTok hirdetéseidhez?

Amikor létrehozol egy hirdetési kampányt vagy hirdetéscsoportot, te döntöd el, mennyit akarsz költeni rá. Ezt nevezzük költségvetésnek. A költségvetés az a pénzösszeg, amit összesen szánsz a hirdetéseid futtatására.

Két fő típusú költségvetés közül választhatsz:

1. Élettartam költségvetés: Itt megadod, összesen mennyit vagy hajlandó elkölteni a kampány vagy hirdetéscsoport teljes időtartama alatt.

2. Napi költségvetés: Ebben az esetben azt határozod meg, naponta maximum mennyit költhetsz a kampányra vagy hirdetéscsoportra.

Fontos tudnod, hogy van egy minimális összeg, amit muszáj beállítanod, hogy a hirdetésed folyamatosan futhasson. Ez a minimum eltér kampányok és hirdetéscsoportok esetén:

Kampányoknál: Mind a napi, mind a teljes költségvetésnek legalább 50 eurónak kell lennie.

Hirdetéscsoportoknál: A napi költségvetésnek minimum 20 eurónak kell lennie. Ha élettartam költségvetést állítasz be, akkor ezt így számolhatod ki: 20 euró × a hirdetés futásának napjai.

Például: Ha azt szeretnéd, hogy a hirdetéscsoportod 31 napig fusson, akkor a minimális élettartam költségvetés: 20 euró × 31 nap = 620 euró lenne.

Ne feledd, ezek a minimumok azért vannak, hogy a hirdetésed hatékonyan tudjon működni. Ha többet tudsz rászánni, az általában jobb eredményeket hozhat. Mindig a saját céljaidhoz és lehetőségeidhez igazítsd a költségvetést!

Hasznos tippek a TikTokon való sikerhez

1. A TikTok elsősorban okostelefonokra készült, erre a tartalom vizuális kialakításánál is gondolni kell.

2. A feliratok ma már elengedhetetlenek a videókban, gyakran jelentősen növelhetik a nézettséget és az elkötelezettséget, ahogy a hang is.

3. A TikTok felhasználói szórakozást várnak a platformon, de autentikusságot is, ugyanakkor a videók magas vizuális minőségét is. Érdemes a tartalomkészítés során figyelni a minőségi technikai háttérre is.

4. A tartalom létrehozása előtt gondoljon a célcsoportra és az általános kommunikációs stratégiájára. A felhasználók könnyen felismerik a célzatos videókat. Előnyben részesítik azokat a márkákat, amelyek kommunikációjukban kitartóak és következetesek, hogy higgyenek nekik. Természetesen az eredetiség és a kreativitás is számít, de főleg az autentikusság.

5. Használjon hashtageket, ideális esetben hozzon létre egy egyszerű saját hashtaget, amely mindig a márkáját/termékét képviseli.

6. A TikTok Ads Szlovákiában még csak kezdeti szakaszban van. Továbbra is használja organikus profilját és kommunikáljon rendszeresen. Ne féljen kísérletezni a hirdetésekkel és egy ideig figyelni a felhasználók visszajelzéseit.

7. A márka részéről is elvárt az elkötelezettség. Kapcsolódjon be a felhasználókkal való kommunikációba, kommenteljen, vitázzon, válaszoljon a felhasználók kérdéseire, reagáljon igényeikre vagy kéréseikre akár további tartalommal is.

8. Játsszon a TikTok funkcióival, próbáljon ki animációkat, szűrőket, élő közvetítéseket és egyéb „feature-öket”, amiket a platform kínál. Csak használatával ismerkedhet meg jobban az alkalmazással és figyelheti meg közönsége viselkedését is.

9. Gondolkodjon „out-of-box” tartalomban is, olyan arcokkal vagy témákkal, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak az általános kommunikációjához, de valamilyen módon összefüggenek vele. Ezzel megnyitja a lehetőséget a felhasználókkal való beszélgetésre, új követőket vonz, inspirációt nyújt.

Kell nekem a TikTok?

Gondolom megfordult a fejedben, hogy valóban szükséged-e van erre a közösségi csatornár. Nos, ha a célközönséged a 18-35 éves korosztályban található, akkor feltétlenül kezd el tervezni a TikTok jelenléted. Ha idősebbek a célcsoportod, akkor még van időd gondolkodni, de az eddig évek azt mutatják, hogy előbb vagy utóbb el kell kezdened a tiktokozást. Szóval kezd kicsiben, csináld organikusan (hirdetés nélkül) és ha már látod a megtérülését, akkor csapj a lovak közé és hirdess! Ha segítségre van szükséged a kérdés eldöntéséhez, akkor ajánlom figyelmedbe egyik régebbi TikTok cikkünket, ahol bővebben is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel.

Források: TikTok Ads: Sprievodca pre Slovensko v roku 2024 | High5.sk , TikTok Ads sú tu! Pre väčšinu značiek to bude čoskoro povinná jazda | Stratégie , TikTok reklamy prichádzajú na Slovensko! Čo o nich treba vedieť? | Visibility

Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)