Nem tudod, hogy mi a problémája látogatóknak a weboldaladon? Ezt mindössze egy módszerrel derítheted ki, felhasználhatósági teszt (usability test) segítségével. Hogyan látja, és érzékeli egy hús-vér ember a weboldaladat? Vajon utálják vagy szeretik, frusztrálja őket, vagy könnyedén használják? Derítsd ki te is, tudj meg mindent felhasználóidról!

Sokan azt gondolják, hogy a felhasználói tesztek számukra megfizethetetlenek, vagy éppen elérhetetlenek még ma is. Ez korántsem igaz. Mára a felhasználókkal való tesztelés egészen hétköznapivá vált, és a tesztek már megfizethető keretek között zajlanak.

 

UX, mint műfaj, és a felhasználói tesztek

A felhasználói interjúztatás a UX műfajban nem éppen egy könnyű feladat. Rendkívül érzékeny terület, szükségünk van egy fajta szakmai felkészültségre, mivel az emberek hajlamosak olyan módon kérdéseket feltenni, hogy a visszaérkező válasz az elvárásaiknak megfeleljen. Nagyon nehéz megtanulni objektíven kérdezni és figyelni az interjúalanyt, éppen ezért minden interjún hang- és képanyagot is rögzítünk az alany írásos beleegyezésével.

Tudj meg mindent felhasználóidról

Cél az individuális hibák feltárása

Az interjú(k) során feltárjuk a weboldal, webáruház, vagy akár  mobil applikációnk egyedi hibáit, mivel az általános hibákat már a tervezés során igyekszünk elkerülni a sok éves tapasztalatunkra hagyatkozva. Az így feltárt hibákat javítjuk, majd teszteljük a hipotézist, amely feltehetően a legjobb megoldás az adott problémára.

 

Meghatározzuk a felhasználók „teszt alanyok” számát

Egy projekt során általában elég, ha csak 5 felhasználóval tesztelünk első alkalommal, de az 5-8 közötti számot nevezném ideálisnak. 5 felhasználóval a problémák 60%-ára is fényt deríthetünk, ha megfelelő és szakszerű tesztet hajtunk végre. Ezen hibák javítása már jelentős konverziós aránynövekedést képes produkálni. További információk, hogy miért csak 5 felhasználóval teszteljünk: https://www.nngroup.com/articles/why-you-only-need-to-test-with-5-users/. További infók Jakob Nielsen-ről.

Usability problémák

Papírmunka

Minden interjúalany aláír egy titoktartási nyilatkozatot, és egy hang- és képanyag rögzítéséről szóló dokumentumot. Ezekre azért van szükség, hogy magunkat és a termék egyes újdonságait, vagy az egész projektet titokban tartsuk a hivatalos bejelentésig. Ha letudtad a papírmunkát akkor bátran  tudj meg mindent felhasználóidról, néhány jótanácsot alább olvashatsz tőlem.

 

 

Tudj meg mindent felhasználóidról

Helyszín

Az interjú mindig semleges helyen történik, vagyis erre kell törekednünk. Ki érezné természetesen magát egy irodában, ahol 4-5 kolléga jelen van. A helyszín választásunk eshet egy bárra, egy kávézóra is, vagy akár távoli felhasználhatósági tesztet is végezhetünk pl. Skype-on keresztül. Talán ez a legtermészetesebb helyszín, hiszen az interjúalanyt otthoni környezetében figyelhetjük meg.

 

Interjú felvezetése

Kezdésnek rövid beszélgetést kezdeményezünk, majd ezt követően feltesszük az előre elkészített kérdéseket. Fontos, hogy a beszélgetés során kerüljük az általánosításokat, pl:. „Hány e-mailt küldesz naponta? stb..” Mindig törekedjünk arra, hogy a történeteket a közlemúltból idézzük fel, mert az agyunk még ezeket a történeteket nem kozmetikázta. Legoptimálisabb, ha az elmúlt másfél, két nap eseményeire koncentrálunk.

 

Készülj előre, dolgozz

Nézzük az elvégezendő feladatokat, első körben egy konkrét feladatot adunk, majd egy általános feladatot, ezt követően pedig egy funnelen kell végighaladnia a „teszt alanynak” felhasználónak.

Tudj meg mindent felhasználóidról

Konkrét példák:

  • Keresse meg a Chambolle-Musigny „Les Chardannes” bort
  • Keressen egy bort, ami a saját ízlésének megfelel
  • Vásárolja meg az izlése szerint kiválasztott bort. Ez az úgynevezett Funnel teszt

 

A fenti példákból is látszik, hogy az interjú során a kérdéseknek nem szabad igen/nem válaszlehetőségűnek lenni. A feladatok meghatározása során mindig törekedjünk arra, hogy legyenek egyszerűbbek és öszetettebbek, valamint egészen konkrétak és nem konkrétak. Nagyon fontos, hogy minnél többet beszéljen a felhasználó az interjú során. Hangosan gondolkodjon, valószínüleg erre rá kell vezetnünk őt, vagy be is mutathatjuk, hogy miképp csinálja.

 

Improvizálj!

Előfordulhat, hogy improvizálnunk kell, hogy elérjük a célt. Fontos megjegyezni, hogy egy interjú során bármi megtörténhet! Előfordulhat, hogy az előre el nem készített kérdés közelebb visz minket a problémához.

Tudj meg mindent felhasználóidról

Mindig igaza van

Az interjú közben a felhasználónak mindig igaza van. Ha bármilyen probléma felmerülne interjú közben, tudatnunk kell vele, hogy ez a termék hibája, és nem Ő hibázott. Minden egyes esetben.

 

Szóhasználat, visszafogjuk magunkat

Egy másik nagyon fontos szabály, hogy minden körülmények között alkalmazkodnunk kell a felhasználó szóhasználatához, figyelembe kell vennünk, hogy sosem fog szakszavakat használni, tehát ebből kifolyólag mi se használjunk, mivel ez kizökkentheti a őt a folyamatból az interjú során. Mindenkinek más a világnézete, és ehhez nekünk szigorúan alkalmazkodni kell, hiszen mi csak megfigyelőként vagyunk jelen.

 

Különvélemény, nem fontos

Az interjú végeztével kérjük ki az alany véleményét, de ezeket a véleményeket figyelmen kívül kell hagynunk, mivel ezek félre vihetik a kiértékelést, viszont pozitív hatást keltenek az alanyban, hogy mi éppen az ő véleményére vagyunk kíváncsiak. Egyfajta jutalom ez is.

 

Jegyzetelj, vagy jegyzeteltess

A hang- és képanyag rögzítés ellenére mindig készítsünk jegyzetet. A legjobb, ha a háttérben van egy kolléga, aki csendben jegyzetel. Ő kizárólag megfigyelőként lehet jelen az interjún, nem tehet fel kérdéseket, nem adhat semmiféle reakciót a felhasználó cselekvésére.

 

Csakis pozitívan

Nagyon fontos, hogy a felhasználót ne csak az interjú befejeztével jutalmazzuk, mindig pozitív visszajelzést kell adnunk, helyeselnünk kell és dicsérni őt az interjú megfigyelése közben is.

 

Kiértékelés és megoldás keresés

Ezek után nem marad más hátra, mint hogy kiértékeljük és prezentáljuk az interjún tapasztaltakat a fejlesztők és grafikusok felé. A prezentálást követően felállítunk néhány lehetséges hipotézist, amely az adott problémát megoldaná.

A képlet nagyon egyszerű:

Miután azt láttuk, hogy _felhasználó_visszajelzése_, azt hisszük a _ez_a_változás_hozhat_eredményt_.
Ezt _egy_ilyen_teszttel_ mérjük.

 

Készen van a feltevésünk, amely szerintünk megoldja az adott problémát. Ezt követően, újra tesztelünk. Sok sikert!

 

Íme egy példa a Google-től, náluk így zajlanak a felhasználhatósági tesztek:

 

 

Remélem minnél többet megtudtál a felhasználóidról. Ha valakit komolyabban érdekel a felhasználói élménytervezés, kövessen, mivel hétről-hétre újabb témákat dolgozok majd fel, esetleg kommentben és e-mailben is érdeklődhettek. Szívesen állok rendelkezésre. 

[sibwp_form]

Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)