Kezdjük a legelején! Adott egy képzés, amelyre jelentkezni szerettem volna már 2 teljes éve. Ez a képzés nem más, mint a MOME ID képzése – az #5 kurzusra be is jutottam 🙂 A MOME beszámolóm egy részét itt olvashatjátok. A kurzuson rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, ami a felhasználói élménytervezést, dizájnt, interakciókat, betűtípusokat  illeti. Budapesten a Prezi, Mito, Scarab, Balabit, Ustream, eSolution, Emarsys szakamebereit hallgathattam. 

user-experience
Felhasználó élménytervezésről mindenkinek ez jut az eszébe. Forrás/Source: http://hellodave.co/project/fui-for-a-cancelled-film/

Mi is az a UX (User Experience)?

Képtelenség lenne egy mondatban definiálni, hogy mi is az a UX, egzakt és általános definícióval még nem találkoztam ezidáig, valójában ez egy nagyon összetett fogalom. A felhasználói élménytervező górcső alá veszi a felhasználót egy adott termék használata során, és a használat közben adott reakciókat figyeli meg, ami igen csak komplex dolog. A dolog összetettsége abból ered, hogy a felhasználó élménye egyszerre több érzékszervből érkező impulzusból tevődik össze, ilyen például a tapintás, látás, hallás stb…

 

Tehát munkánk során nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfigyelésre és kutatásra. Mivel a termékeket nem magunk, nem is az ügyfeleink, hanem a felhasználóink számára tervezzük, ezért minden egyes projektnél az a cél lebeg a szemeink előtt, hogy minél átláthatóbb és használhatóbb terméket készítsünk.

 

Az elméleti tudás semmit sem ér, ha nem társul mellé valódi tapasztalat, ezért alig vártuk hogy az eddig megszokott tervezési gyakorlatot UX központúvá tegyük. A Budapesten látott/tanult dolgok bevezetését egy előadással kezdtem,  hogy kollégáimnak legyen kiindulási pontja a felhasználói élménytervezést illetően.

 

Az első UX előadás cégen belül. Kutatás és pszichológia.

Az előadás sikeresnek bizonyult, mivel párbeszédet sikerült kialakítani a cégen belül a felhasználói élmény fontosságát illetően.  Legbelül azt éreztem, hogy a munkatársaim még barátkoznak az új szemlélettel és el kell telnie egy kis időnek míg teljesen azonosulnak vele. Eddig nem alkalmaztuk tudatosan a UX tervezést, viszont mindig a felhasználók fejével próbáltunk gondolkodni, csak eddig a grafikus kezében volt a felhasználói élmény megtervezése, most pedig UX tervezőként ezt a feladatot veszem le a válláról.

Munkáink során csináltunk szép és használható termékeket csak éppen visszajelzést nem kaptunk a felhasználóktól, így nem voltunk tisztában azzal, hogy hol javíthatnánk ezeken a termékeken. Az utóbbi hónapokban ez nagyban megváltozott, mivel a projekteink tervezésbe belefoglaltunk olyan új folyamatokat mint pl. a felhasználhatósági tesztelés, amely során rengeteg visszajelzést kapunk az általunk készített termékekről.

 

Milyen célokat szeretnék megvalósítani?

Főbb célom hogy a UX ne kiegészítse a munkánkat, hanem meghatározó szempont legyen már a tervezés első fázisától. Továbbá szeretném, ha csapatunk minden tagja részt venne egy felhasználhatósági teszten.

photo-1448932223592-d1fc686e76ea
Felhasználói interjúk és felhasználhatósági tesztek elvégzése elengedhetetlen a projektek során! Forrás/Source: https://unsplash.com/photos/C3V88BOoRoM

Másodlagos cél az interjúk kiértékelése és prezentálása a csapat felé, ez mindenképpen kell, hogy egy valóságos élő prezentáció legyen videóval és konkrét eredményekkel, hatékonyabbnak tartom ezt a fajta prezentálást mint egy report, vagy mail írását az adott projektben fellelhető esetleges hibákról.

 

Fontosnak tartom, hogy mikor felfigyelünk egy adott problémára, vagy akár többre is, akkor kollaboráció alakuljon ki, ez esetben nem elég egy report, egy email vagy egy gyors chat üzenet. Rendszerint én indítom el a vitát a problémákat mindig priorizáljuk, és 85%-át megoldjuk. A fennmaradt 15%-kot akkor, ha van rá erőforrásunk és szabad emberünk. Jelentem még nagyon meg kell szoknunk, hogy így dolgozzunk.

 

Szóval itt tartunk most, ha valakit komolyabban érdekel a felhasználói élménytervezés az kövessen, mivel hétről-hétre újabb témákat dolgozok majd fel, esetleg kommentben és emailben is érdeklődhettek. Szívesen állok rendelkezésre.

[sibwp_form]

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)