Gyorsan csináltassak e-shopot vagy elég, ha van weboldalam? Egyáltalán költsek online marketingre ebben az időszakban?

Számtalan kérdés foglalkoztatja most a cégvezetőket, többek között az is, hogy mit kezdjenek az online felület kínálta lehetőségekkel – hirdessenek, vagy csendben várják, míg minden visszaáll a régi kerékvágásba. 

Most minden döntés meghatározó lehet a vállalkozásod jövője szempontjából, ezért mielőtt döntesz, gondolkodj el ezen a 3 dolgon:

1. Meg tudom oldani, hogy az eddigi offline üzletem/szolgáltatásom működhessen online környezetben? 

Mielőtt rávágnád a NEM választ, kicsit gondolkodj el rajta. Nem szokványos helyzetben nem szokványos nézőpontokból is meg kell vizsgálni a lehetőségeket. Például az egyik ügyfelünk – aki gyermekek részére nyújt  képességfejlesztő képzéseket (Artis Centrum) – a kezdeti ijedtség után 3 nap alatt megszervezte az online képzéseit Skype-on keresztül. Amit egy hónapja még lehetetlennek tartottak, az most működik! 

Az Artis Centrum sikeresen elindította online képzéseit

2. Már van weboldalam/e-shopom. Mit kezdjek vele? 

Először is elemezd a jelenlegi helyzetet! Ha már van működő e-shopod, vagy megfelelő értékesítési funkciókkal ellátott weboldalad, az most egyértelműen előnyt jelent. Ez a jó hír. Viszont mielőtt döntést hozol a marketing tevékenysége leállításáról vagy erősítéséről, mindenképpen érdemes megválaszolnod a következő kérdéseket:

  1. Keresik a mostani helyzetben az emberek a termékemet/szolgáltatásomat?
  2. Vásárolnak?
  3. Van elég raktárkészletem az igények kielégítésére?
  4. El tudom juttatni a vevőimnek a termékemet/szolgáltatásomat?

Ha az első 2 kérdésre a válaszod NEM, akkor a klasszikus értelemben vett marketinget most el kell felejtened. Helyette a célközönségeddel (eddigi vásárlóiddal) történő kommunikációra kellene fókuszálnod. Írjon szakmai cikkeket, oszd meg Facebookon, küldd el e-mailben. FONTOS: semmiképp se maradjon csendben! Az élet nem állt meg, csak épp lelassult!

Amennyiben a 3. és 4. kérdésre NEM a válasza, úgy keresd meg a módját annak, hogyan használd ki a vásárlói érdeklődést. Ilyenkor érdemes megnézni, mit csinál a konkurencia, megszólítani online kereskedelemben jártas szakembereket, új logisztikai megoldások felé nyitni. Lehetőségek vannak, csak fel kell kutatnod őket.

Amennyiben a fenti 4 kérdésre IGEN a válasz, érdemes a fizetett marketing megoldásokat folytatni, vagy épp újakba kezdeni. Meggondolandó az erre fordított költségkeret növelése is. Számos elemzésben olvastunk róla és ügyfeleinknél is tapasztaltuk, hogy most a kisebb konkurencia miatt olcsóbbak a hirdetések (kivéve, a szájmaszkok hirdetését). Amire figyelned kell, az a megtérülés. Ajánlott azokra a termékekre és célcsoportokra összpontosítanod, ahol a legjobb eredményeket tudod elérni.

3. Elemezd az adataid, döntéseid ez alapján hozd meg!

Ismerve a jelenlegi helyzetet, sajnos még mindig sok olyan weboldal van, ahol nincs mérve vagy hiányosan van mérve a látogatók viselkedése. Tedd össze a kezed és imádkozz, hogy a Te weboldaladon legyen mérőkód! Ha van, akkor jöhet az elemzés. Ha nincs, akkor a weboldal készítőjét most rögtön hívja fel, hogy oldja meg és pótolja a hiányosságot!

Google Analytics – kötelező eszköz minden weboldal tulajdonosnak!

A leggyakrabban használt Google Analytics rendszeréből számtalan hasznos információt olvashatsz ki. Ezek az adatok segítenek a következő lépéseid meghatározásában . Olyan információk birtokába juthatsz, mint:

  • hány ember látogatta meg a weboldaladat meghatározott időszakban?
  • a látogatók száma növekedett vagy csökkent az előző időszakhoz képest?
  • melyik aloldalakat látogatták meg weboldaladon, mennyi időt töltöttek ott?
  • honnan érkeztek ezek az emberek (földrajzilag, forrás médium szerint)?

Ezek az adatok mind segítenek megérteni a célközönsége viselkedését, ez alapján pedig jobb üzleti döntéseket hozhatsz. FONTOS viszont, hogy az adatokat jól értelmezd. Például egy utazási társaságnál a megnövekedett űrlap kitöltések száma nem az érdeklődés növekedését jelzi –  legtöbben valószínűleg az utazások lemondására használják azokat a jelen helyzetben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress fel online marketing szakembert, aki segít tájékozódni az adatok erdejében. 

Ennek a három pontnak a megválaszolása nem fogja varázsütésre megoldani a vállalkozásod problémáit, de segít abban, hogy a gondolkodásodat a megoldás irányába terelje. Ne félj segítséget kérni, a korrekt marketing szakembernek/cégnek is érdeke, hogy minél többen megismerjék az ő tudását. Amennyiben tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel, nekik is segítséget nyújthat. Kérdés esetén keress minket bizalommal!

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)