Te mit gondolsz?

Te is úgy érzed, hogy már túl sok a karácsony körüli csinnadratta? Eleged van belőle, hogy már októberben a csapból is ez folyik? Nekem személy szerint igen, főleg hogy marketingesként tisztában vagyok vele, hogy létezik megoldás, lehetne okosabban is marketingelni. Kíváncsi vagy rá hogyan? Akkor tarts velem, és olvasd el ezt a cikkemet.

A régi szép idők

Emlékszem gyermekkorom karácsonyaira, amikor még majdnem minden éven volt hó, de ami még ennél is jobb volt az, hogy nem kezdtek az üzletek tömegesen “karácsonymarketingelni” már október végén. A karácsonyra az egyik legszebb ünnepként tekintek, és annak ellenére, hogy közel tíz év alatt már tucatnyi online marketing kampányt vezényeltem le nagyon zavar ez a hihetetlen “őrület”, ami pár éve körülötte zajlik. Próbálom feleleveníteni, hogy hogy is zajlott akkoriban a készülődés az ünnepre, és hogy zajlottak le az ominózus napok. Arra tisztán emlékszem, hogy sokkal nyugodtabb időszak volt ez, mint amilyen jelenleg. Senki sem rohant sehová, és nem az volt a lényeg, hogy ki viszi a nagyobb csomagot, ki tud többet elkölteni ajándékra, hanem az, hogy együtt legyen a család. Természetesen ez sokaknál, ahogy nálunk is még ma is így van. Menjünk bele kicsit a konkrétumokra:

Az első jel, amely arra utalt, hogy közeleg az ünnep az volt, hogy december elején elkezdték kidíszíteni az üzletek kirakatait, és egy nagy teherautón a főtérre megérkezett a “város karácsonyfája”. A nagyobb közértekben megjelentek a polcokon a “luxuscikkek”, mint például a banán a mandarin, vagy a pirított földimogyoró. Most lehet, hogy ez úgy hangzik, mintha panaszkodni akarnék, de nem, ez tényleg így volt, és jó is volt ez így. A karácsonyi ajándékok nem voltak túlbonyolítva, nem sok minden volt kapható, viszont nem is voltak agresszív marketinggel nyomva a különböző teljesen felesleges produktumok. Szóval karácsonyig beszereztük a már említett luxuscikkeket, ajándékokat és vártuk az ünnepet.

Miért van ez így?

Ezzel szemben manapság már október végén mindenhonnan zúdul ránk a reklámok tengere, legyen az kirakat, szórólap, vagy akár e-mail, esetleg PPC reklám a Google-n, vagy a Facebook-on. Természetesen lehetne ezt mértékletesen és ésszerűen is, de sajnos sok önjelölt marketinges van jelen a piacon, akik elárasszák az így is elég zajos mediális teret, ezért nagyon nehéz olyan online reklámokat írni, amelyek kitűnnek, és eljutnak az igazi célcsoporthoz. Bevallom jómagam annak ellenére, hogy sok terméket vettem már neten, webshopon keresztül, ritkán jutottam el a keresett termékhez reklámokon keresztül, vagy ha azon keresztül is érkeztem az oldalra, ott még több kattintás után jutottam a “céloldalra”, ahová egy-két kattintás után lenne az ideális.

A lényeg az, hogy a mai rohanó világban is lehet szépen ünnepelni, és a marketing kampányokat is el lehet úgy készíteni, hogy ne legyen az emberek terhére, hanem azokhoz jusson el, akikhez kell, és ezt hatékonyan tegye. Ehhez viszont szakemberekre van szükség és nem tákolókra, akik nem ismerik a Google AdWords, vagy a Facebook reklámbeállítások által nyújtott remek célzási lehetőségeket, pl. a kulcsszavak egyezéstípusait, a kizáró kulcsszavak a landing page (céloldal), de sajnos sokszor még a célcsoport fogalmát sem. Marketingstratégiát már inkább nem is említeném. Amennyiben ezekkel tisztában lennének, akkor sokkal kevesebb irreleváns reklám jutna el mindannyiunkhoz, ténylegesen azt találnánk meg az interneten amit keresünk, és az adott webáruházakban az adott termék, vagy termékcsoport oldalára juttatnának minket. Ehhez viszont, ahogy már említettem szakértelem szükségeltetik.

Gondold meg te is, hogy kire bízod ezt a nagyon fontos feladatot. Állunk rendelkezésetekre 😉
[sibwp_form]

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)