“Amikor az internet közel 30 évvel ezelőtt elindult, senki nem látta előre olyan negatív hatásait, mint a magánszférába való benyomulás, a közösségi média függőség vagy az álhírek terjedése. Akkor hogyan tudnánk ma megjósolni a mesterséges intelligencia adta összes lehetőséget és potenciális fenyegetést?”
[Shelly Fan]

A grafikai tervezés kreatív terület, amit eddig az emberi munkaerő utolsó bástyájának tekintettek. Azonban egyre több jel mutat arra, hogy a mesterséges intelligencia (MI vagy AI – az angol artificial intelligence-ből) jelentős szerepet fog játszani a grafikai tervezés jövőjében.

Amikor a mesterséges intelligencia először megjelent a színen, olyan hétköznapi feladatok elvégzésére használták, mint a fájlok és az e-mailek válogatása (majd jött a chat-bot). Mára azonban felhasználási lehetőségei drámaian bővültek.

Hogyan, mi módon tudná fejleszteni az MI a grafikai tervezést?

  • Segíthet jobban megérteni célközönségünk érzelmeit.
  • Interaktívabbá teheti terveinket, mint valaha.
  • Időt spórolhat nekünk. (mert az idő pénz)
  • Lehetővé teheti számunkra, hogy új típusú alkotásokat, fotókat, illusztrációkat hozzunk létre.
  • Végső soron megváltoztathatja azt, ahogyan az ötleteléstől kezdve a projektek bemutatásáig mindent csinálunk.

Változatos inspirációs források biztosítása

Az MI (AI) inspirációt adhat az adatokból való tanulás révén. Képes azonosítani a képek mintáit, majd alkalmazni ezeket a mintákat új képekre. Ez egy hasznos taktika azon grafikusok számára, akik új ötletek generálásának módját keresik.

Az MI segítségével a tervezők ihletkeresési képessége is javulhat. A grafikusoknak többé nem kell órákat tölteniük azzal, hogy több ezer kép között keresgéljenek az interneten, ehelyett használhatnak egy algoritmust, amely elemzi az összes rendelkezésre álló adatot és másodpercek alatt megtalálja a releváns információkat.

„A Terminátor sohasem áll le…”

A hatékonyság és következetesség növelése

A mesterséges intelligencia segíthet a tervezőknek konzisztens, jó minőségű munka létrehozásában.

Az MI legértékesebb előnye, hogy képes felgyorsítani és javítani a munkafolyamatokat, ami azt jelenti, hogy több időt fordíthatunk a kreatív feladatokra, és kevesebbet a fárasztóakra. Például, grafikusként állandóan kapok kéréseket “valami hasonlóra, de kissé eltérőre”… Míg én piszmogok rajta, az MI képes lehet villámgyorsan több változatot generálni ugyanarra a koncepcióra. Így kevesebb időbe telik, mintha minden alkalommal a nulláról kezdeném, és persze kevesebbe is kerül (az ügyfélnek és a főnökömnek is). Konkrétabb példa: ha mondjuk valaki olyan betűtípust kér, ami úgy néz ki, mint a Papyrus (vagy a Comic Sans), de csak kicsit mégis más? ? A mesterséges intelligencia elvégzi a nehéz feladatot, így nem kell órákat töltenem azzal, hogy több ezer betűtípus között böngészgetek.

Az MI más előnyökkel is rendelkezik a kreativitás terén: soha nem fárad el, (ami gyakran nem produktív utakra vezet minket, embereket), nem vonják el figyelmét olyan külső hatások, mint a közösségi média vagy az e-mail értesítések. És, ami a mai világban talán a legfontosabb – nincs egója. ?

„Hasta la vista, baby!”

Ez így mind tök faszán hangzik, de ne felejtsük el, hogy továbbra is szükségünk van emberi tervezőkre, akik ihletet merítenek a körülöttük lévő dolgokból, ahelyett, hogy teljes mértékben olyan technológiákra hagyatkoznánk, mint a Google Képek keresési eredményei vagy mások által máshol az interneten létrehozott algoritmusok.

A mesterséges intelligencia lényege, hogy megkönnyítse rálátásunkat az állandóan növekvő és változó nagy adatmennyiségre. Az MI (AI) lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan mintákat lássanak az adatokban, amelyek egyébként rejtve maradnának az emberi szem elől. Ez óriási előnyt jelenthet az üzleti élet minden aspektusa által generált hatalmas mennyiségű információ megértésében. A mesterséges intelligencia pedig képes ezeket a felismeréseket képekké fordítani, lehetővé téve számunkra, hogy megjelenítsük a nyers számok és szavak mögött rejlő jelentést, így minden eddiginél hatékonyabban tudjunk cselekedni velük.

12 hasznos MI (AI) eszköz dizájnerek számára

1. Adobe Sensei

Az MI segíthet az összetettebb feladatok automatizálásában, mint például az információgyűjtés több forrásból vagy a nagy mennyiségű szöveg kezelése – pontosan ezt teszi az Adobe Sensei AI.

2. Designs.ai

Ez egy online alapú tervező szoftver, amely mindenki számára elérhetővé teszi a tervezést. Ígéretük szerint kevesebb mint két perc alatt elkészítheted marketing portfóliódat.

A Designs.ai segítségével logókat, bannereket, videókat és hangokat hozhatsz létre. Több mint 20 000 sablonból és 10 000 ikonból álló könyvtár közül választhatsz. A platform mesterséges intelligencia segítségével több ezer tervezési változatot és több millió tervezési eszközt generál.

3. Fronty

A Fronty segít a képeket HTML/CSS-kóddá konvertálni, és pillanatok alatt létrehozni egy grafikai tervezésű portfólió weboldalt. Egyszerű és hozzáférhető kialakítással rendelkezik, amely lehetővé teszi a tartalom szerkesztését. SEO-barát és mobilbarát webhelyet is ígér.

4. Uizard

Az Uizard segítségével beszkennelheted vázlataid és automatikusan látványos prototípusokká alakíthatod őket.

5. Sketch2Code

A Microsoft Sketch2Code a kézzel rajzolt terveket HTML prototípussá alakítja. Mesterséges intelligencia segítségével észleli a tervezési mintákat, megfejti az írott szöveget és megérti a struktúrákat.

6. Let’s Enhance

Ezzel a mesterséges intelligencia által vezérelt eszközzel javíthatod és nagyíthatod a képeket anélkül, hogy pixelessé tennéd őket.

7. Khroma

A Khroma a grafikusok legjobban használható MI-eszközei közé tartozik. A Khroma mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével több ezer weboldal képernyőképét elemzi, és a színpalettákat a megfelelő piaci szegmensekhez kapcsolja, ami lehetővé teszi, hogy iparág, hangszín vagy érzelem szerint tudj színsémákat keresni.

8. remove.bg

Az egyik különösen időigényes feladat a háttér eltávolítása a képről. Ez egy fárasztó folyamat, amely nem ad sok értéket a végső projekthez. Nem lenne jó, ha létezne egy eszköz, amely másodpercek alatt el tudja távolítani a háttereket? (Hát basszus, tényleg van ilyen!)

9. Deep Art Affects

Másodpercek alatt képes művészeti alkotássá alakítani bármilyen képet. Ezzel az eszközzel átfestheted fotóidat a kedvenc művészed stílusában.

10. This Person Does Not Exist

Ez egy random arckép generátor. (no comment) ?

11. Fontjoy

Segítséget nyújt a betűtípusok összepárosításában.

12. DALL•E

A leghihetetlenebb eszközt a végére hagytam. Megérdemelne egy külön blogbejegyzést. A DALL-E névre hallgató mesterséges intelligencia bármilyen fantáziát képes képekbe önteni. Több százmillió képet elemzett, hogy kialakuljon a most ismert képessége, amivel leírás alapján szinte bármit képes ábrázolni, és ennél még sokkal többre is megtanították. Az OpenAI szoftvere akár több képet is össze tud olvasztani, és arra is képes, hogy a feltöltött képet kibővítse. Második számú verziója már festők stílusát is tudja imitálni.

Az ügyesebbek ilyeneket tudnak vele összehozni:

forrás: Twitter

“Outpainting: an apocalyptic Mona Lisa” by tonidl1989#dalle #dalle2 #aiart #aiartwork pic.twitter.com/puYVxjyFMm— Best Dalle2 AI Art ? (@Dalle2AI) September 1, 2022

Nekem pedig ilyet generált ki eme leírás alapján: “Fáradt öreg róka ül a fotelben, és íjászatról olvas könyvet” (ez jutott hirtelen az eszembe ?):

“A tired old fox sits in the armchair and reads a book about archery”

Végszó

A “mesterséges intelligencia forradalom” nemcsak mindennapi életünkre lesz hatással, hanem a munkamódszereket is megváltoztatja. Valójában az MI olyan eszköznek tekinthető, amely segíti a grafikai tervezési feladatokat, és megkönnyíti azokat. Az MI (AI) azonban nem helyettesíti a tervezőket, ez csak egy kiegészítő erőforrás az eszköztárukban – egy kisegítő, aki ellát néhány ismétlődő feladatot, miközben arra összpontosíthatunk, ami igazán számít: nagyszerű tervek létrehozására!

Az MI nem azért van itt, hogy leváltsa a tervezőket. Láthattuk, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát felhasználni a kreativitás fokozására, és új inspirációs forrásokat biztosítani a tervezőknek. Fontos azonban, hogy ne érezzük túlságosan kényelmesnek ezeket az eszközöket – a kreatív folyamathoz emberi érintésre van szükség.

Köszönöm a figyelmet!

Forrás:
https://devm.io/ux/ai-tools-ux-177112
https://influencermarketinghub.com/ai-graphic-design-tools/#toc-6
https://gopopcorn.ca/how-ai-is-evolving-graphic-design/

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)