A videómarketing egy stratégia az online marketingen belül. Mi az előnye? A jól elkészített marketing videók sokszor kevesebb erőfeszítést igényelnek mint az összetett szövegek, és hosszabb ideig emlékeznek rájuk.
Elkészítésük nem mindig olyan bonyolult vagy drága, mint gondolnád. Ha okostelefonnal olvasod ezt a cikket, akkor már a kezedben van egy videórögzítő.

Némi tervezéssel és egy kis kreativitással olyan marketing videókat készíthetsz, amelyek ámulatba ejtik a közönséged. Ha még mindig tétovázol a videó értékével kapcsolatban, íme néhány tény, amely meggyőzhet.

1. Bizalomépítés leendő ügyfeleid körében

(Elhiheted…)
A videók segítségével a lényeges információk tömören, személyes módon jutnak el konkrét célcsoportokhoz. Ez azt jelenti, hogy a potenciális ügyfelek képet kaphatnak cégedről, és többet megtudhatnak termékeidről és szolgáltatásaidról.
A tartalom lehet edukációs anyag, imázsvideó, kérdezz-felelek, termékbemutató, esettanulmány, animáció, színfalak mögötti videók…. A lényeg, hogy hozzáadott értéket kínálj, és felkeltsd az emberek érdeklődését.
Minél kreatívabb és egyedibb a tartalom, annál jobban ki fogsz tűnni, és emlékezni fognak rád.
A történet a lényeg, nem az eladás. A jó videók érzelmi köteléket hozhatnak létre az ügyfelek és a termékeid között. A hangos mozgóképek például nagyobb érzelmi hatást fejtenek ki, mint az önálló szövegek, ezért kulcsfontosságúak egy hosszú távú ügyfélkapcsolathoz.

2. A Google szeretni fog

(…mert Ő a barátod)
A kiváló minőségű videótartalom hosszabb ideig tartja a látogatókat webhelyeden, amit a Google úgy értelmez majd, hogy tartalmaid érdekesek. Ez különösen jó a SEO számára.
Mivel a videótartalom még kevésbé kiterjedt, mint a webhelyek képes-szöveges tartalma, sokkal könnyebb egy jó videóval magasabb helyezést elérni a Google-nál, és így a keresési eredmények első oldalán megjelenni.
A megfelelő stratégiával és jól megválasztott kulcsszavakkal sokkal könnyebb a siker elérése.
Készíts publikációs tervet! Posztolj rendszeresen! A rendszeresség hiánya az ellenséged.



3. Az emberek lusták olvasni

(Te nem vagy lusta, mert ezt végigolvasod.)
Manapság fontos az információ gyors és erőfeszítés nélküli továbbítása. A videók hamarabb megragadják az emberek figyelmét, az információ gyorsabban és könnyebben berögzül, az üzenet sokkal tovább megmarad a nézők emlékezetében.
Ügyelj arra, hogy az első 10 másodpercben érdekes tartalmat kínálj. A nézők azonnal lepattannak, ha egyből eladással indítasz. Csapj bele a lecsóba, ne indíts érdektelen bevezetővel, céges logóval, az embereket már hidegen hagyja az After Effects sablonba behúzott lángoló logód.

4. Nagyobb elérés

(Tervezz okostelefonokra és kisebb képernyőkre!)
A videók gyorsan és függetlenül terjednek a közösségi hálózatokon. A nézők megoszthatnak videókat barátaikkal vagy családtagjaikkal a Facebook-on, a YouTube-on vagy más platformokon. Így költség és erőfeszítés nélkül lényegesen több ügyfelet érhetsz el.

Melyiket válaszd? Hova tölts fel? Facebook vagy Youtube? A facebook videók miatt ma már nem működöképes opció, hogy mindent feltöltesz a Youtube-ra, aztán belinkelgeted a Facebook-on. Az sem tanácsos, ha tartalmaidat feltöltöd ide is, oda is. Akkor érdemes a Facebook-ra videót feltöltened, ha az rövid, akár hang nélkül is élvezhető.

A Facebook azt akarja, hogy görgessenek (egész nap) a felhasználók, ott erősek a 30-60 másodperces virális tartalmak, a Youtube-on ezzel szemben jól mennek a 3 percnél is hosszabb videók.
A rövidke vertikális videók frontján pedig a TikTok, a Youtube Shorts és az Instagram Reels harcol a felhasználók kegyeiért. Mindegyik felületen megtalálhatod a magad közönségét.
Az élő videóknak még nagyobb elérésük lehet mint a videóbejegyzéseknek, hiszen a rajongók és követők valós idejű tartalmat kapnak, közvetlenül kommunikálhatnak egymással, érezhetik a kapcsolatot.



5. Mérhető siker

(Elemezz!)
A különböző platformok olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik a felhasználói viselkedés és interakció, valamint a saját videóid videóteljesítményének pontos rögzítését.
A YouTube Analytics egy példa az ilyen szolgáltatásra, amely lehetővé teszi a saját videóid sikerének mérését. Nyomon követheted, hogy mely videóidat fogadják különösen jól az emberek, és melyeket kevésbé.

6. A videómarketing hosszú távon sikeres

(Go Viral)
Az organikus nézettséget és látogatókat generáló saját készítésű videók hosszú távon sikeresebbek, mint a fizetett hirdetések. Ha elfogy a pénzed a fizetett hirdetésekre, a videód is eltűnik.
A közösségi média csatornád csak akkor fejlődik fontos terjesztési eszközzé a videómarketingben, ha a videód felkelti a figyelmet és megosztják.



7. A videók növelik a forgalmat

(Nem kicsit, nagyon!)
A videók többféleképpen felhasználhatók, és hihetetlenül sok előnnyel járnak. Például egy rövid videó lehet az oka annak, hogy az ügyfél a termék megvásárlása mellett dönt. Fontos, hogy a videód leírásába beleilleszd a webhelyed linkjét.

Ne feledd, videód beágyazható. Egy hírlevélbe beágyazott videó 200-300%-al is megnövelheti az átkattintási arányt. Egy olyan landing page, ahol egy termékvideó is szerepel, akár 80%-kal több konverziót is hozhat egy átlagos szöveges oldalnál.
Videót tartalmazó blog posztok esetében pedig hosszabb a weboldalon eltöltött idő. A kutatások szerint a felhasználók 74%-a vásárolt meg egy terméket, miután megnézett róla egy bemutató videót.

Ha tanácstalan vagy, milyen úton indulj el a digitális világban, vagy nem tudod, jó irányba haladsz-e, keress meg minket. Átbeszéljük, hol tartasz jelenleg, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, milyen eszközök és megoldások lehetnek a segítségedre.

Tesszük, amihez értünk, hogy Te is azzal foglalkozhass, amihez értesz! Fordulj hozzánk bizalommal, keresd kollégáinkat a sales@wado.sk email címen!

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)