Gondolom neked is, mint weboldal tulajdonosnak állandóan azon jár az agyad, hogy miképp tudnál minél több látogatót az oldaladra csábítani, és előnyös pozíciót megkaparintani a Google találati listáján (SERP). Ebben segítségedre lehet a SEO (search engine optimization – keresőoptimalizálás), de ahhoz körültekintően kell kiválasztanod az ügynökséget akivel együtt fogsz dolgozni. Ebben a döntésben próbálok meg most a segítségedre lenni!

A SEO kifejezés már évek óta nagy népszerűségnek örvend, sokan sajnos akkor is használják, ha nincsenek is tisztában a munkával, amit ez a kifejezés takar. Lehet már te is találkoztál olyan ügynökséggel, amely a weboldalad megtervezése és programozása mellett hozzáadta a csomaghoz a SEO munkát. Azt azért tudni kell, hogy egy programozó csak nagyon (nagyon-nagyon) ritkán SEO szakember is egyben. Természetesen szükség van programozóra az egyes módosítások elvégzéséhez, hiszen a hatékony eredmény nagyban függ a weboldal szerkezetétől és forráskódjának minőségétől. A programozó felelőssége a weboldal programozása során a SEO szempontokat figyelembe véve elkészíteni a kódot – headerek, meta tagek, title tagek és hasonló finomságok.

A SEO feladatokat mindenképpen a marketing folyamatok maratoni futójának nevezhetjük, hiszen hónapok, sokszor évek folyamatos munkája van a nagy látogatottság és előkelő Google SERP pozíció mögött. Lássuk tehát mi jellemzi az olyan ügynökséget, amely igazán tudja mi kell a céljaid eléréséhez:

 

1. Rákérdez a jelenlegi helyzetedre

Igyekszik információt gyűjteni az organikus (nem fizetett hirdetésből érkező) eredményeidre – látogatottság, konverziós arány. Szezonális kilengéseket és jellemzőket szeretne megismerni, az eddig általad tapasztal látogatói viselkedésből igyekszik felállítani a látogatói profilt.

 

2. Érdeklődik a SEO céljaid iránt

Miért szeretnél SEO-ba invesztálni? Miért szeretnél a Google első oldalára kerülni? Mi vele a célod? Mennyi idő alatt szeretnéd elérni a kivánt eredményt? Ahhoz, hogy egy stratégiát fel lehessen állítani definiálni kell a számszerűsített célokat és határidőket, egy komoly SEO szakember ezek nélkül nem vállal megbízást.

 

3. Nyíltan beszél az együttműködés hosszáról

Azt mondta 1 hónap alatt eléri a kívánt célt? Na, akkor eljött a pillanat hogy búcsút vegyetek egymástól. Inkább fizess hosszú távon az eggyüttműködésért egy kissebb összeget, mint 1-2 hónapra nagyobbat. Tudatosítanod kell, hogy a komoly marketing stratégia (akár fizetett hirdetés, akár SEO) minimális ideje 3 hónap, de inkább fél év. Két hét alatt egyszerűen nem gyűlik össze annyi adat, amit objektíven ki lehetne értékel. Jó munkához idő kell – ez itt hatványozottan igaz.

 

4. Együttműködést vár tőled

Fontos, hogy aktív részese legyél ennek a folyamatnak, hiszen te vagy a szakmád szakértője, így hasznos információk birtokosa is. A folyamat alatt szükség lehet (ez szinte 100%) a programozód vagy webmastered segítségére is. Igaz, hogy a legtöbb ügynökség ezeket a feladatokat meg tudja oldani, de ez mindig költségesebb, mint ha a weboldal eredeti fejlesztője csinálná azt.

 

5. A keresőoptimalizálás nem titok

Minden SEO-val foglalkozó ügynökségnek illene beavatni az ügyfelét a tervezett folyamatokba, ez know-how (tudás) nem lehet titkos, hiszen te is szeretnéd tudni mire költöd a pénzed és informálisan megismerni a munkát, ami el lesz végezve, amiről természetesen elvárás, hogy a megegyezéstől függő időközönként jelentés készüljön.

 

6. Hozzáférést kér az oldalad Google statisztikáihoz

Biztosan hallottál már a Google Analyics-ról, vagy valamelyik hozzá hasonló eszközről. Adatok nélkül ma már nem lehet online döntéseket hozni, folyamatosan mérni és elemezni kell. Előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló adatok nem szolgáltatnak elegendő információt, ilyenkor az ügynökség ajánlani fogja olyan eszközök használatát – legtöbb esetben ez egyszerű követőkódok beillesztését jelenti – ami pótolja ezt a hiányosságot. Figyelem, ha ezek az adatok számodra különösen értékesek, akkor mindenképpen tartalmazzon a szerződésetek titoktartási egyezséget is. Nyugi, ha komoly ügynökséggel van dolgod ez teljesen természetes dolog.

 

7. A teljes online tevékenységedről szeretne tudni

Ez nem kíváncsiság. Tudnod kell, hogy az online világban nagy az átfedés és a kapcsolódási pont az egyes marketing tevékenységek között. Például, ha valamelyik aloldalad jól van SEO szempontból felépítve, ezáltal a Google számára magasabb az értéke, ez a fizetett Google AdWords hirdetés esetén jelenthet akár kisebb kattintási költséget. Amennyiben fut AdWords PPC hirdetésed egy megbízható ügynökség biztosan elkéri annak statisztikáit is, fontos például, hogy itt hogyan teljesítettek az egyes kulcsszavak.

 

… ha még mindig nem tudsz dönteni:

Túl vagytok az első találkozón, de nem vagy biztos benne, hogy valóban erre az ügynökségre van-e szükséged? Kérj tőlük referenciákat! Ne hagyd viszont, hogy csak jól hangzó márkanevekkel próbáljanak elcsábítani. Fontosak a számokban kifejezett eredmények, úgy mint a látogatottság százalékos növekedése, vagy a kulcsszókra való megjelenésben milyen pozíció javulást értek el, hab a tortán, ha esettanulmányokkal is büszkélkednek, ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy komolyan veszik a munkájukat.

Nem könnyű olyan partnert találni, aki hónapokig a te sikereidért fog dolgozni, és nem is olcsó mulatság, de ne feledd, ha jó ügynökség mellett döntesz, akkor nem költségként fogsz tekinteni ezekre a kiadásokra, hanem befektetésként, amit egy sikeresebb online jövőért tettél meg. Sok sikert és fantasztikus látogatottsági adatokat!

 

További hasznos angol nyelvű cikkek:
How to Know if Your SEO Firm is Helping You or Hurting You
4 Tips For Hiring The Right SEO Firm

 

[sibwp_form]

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Digitális és ecommerce tanácsadó, business coach, a WADO ügynökség alapítója és vezetője. Tervezett és fejlesztett weboldalakat, menedzselt Google kampányokat, mentorált diákokat és vállalkozókat... és még 18 évnyi digitális müttyögés után is élvezi amit csinál :)