“Kereskedelmi szempontból, ha a Karácsony nem létezne, fel kellene találni.” Katherine Whitehorn

És ismét eljött az a bizonyos időszak az évben, az idő, amikor a karácsonyi marketinget és a karácsonyi kampányt szükséges betervezni. Ezek a kampányok a legtöbb cég esetében ezidőtájt a legnagyobbak és emiatt a legfontosabbak is!

Önnek sem mindegy, hogyan használja ki ezt az időszakot, mi a legjobb, mivel hozhatja a legtöbb hozamot a cége számára, igaz? Nem tudja azonban, hogy hogyan is fogjon hozzá? Tanácstalan, hogy a termékeit vagy a szolgáltatásait hogyan értékesítse a leghatékonyabban?

Ne aggódjon! Van Önnek 9 tippünk, ami által megmutatjuk azt az irányt, mellyel érdemes haladni.

 1. Egy aloldal a karácsonyi ajánlatokkal. Egy önálló aloldal a legvonzóbb árengedményekkel ugyanolyan hatékony, mint a karácsonyi kirakatok az üzletekben. Választhatunk reklám bannereket, karácsonyi videókat, vagy olyan üzeneteket különféle blogbejegyzésekhez, melyekkel az érdelődést fokozhatjuk. Alakítsunk ki időkorláthoz kötött ajánlatokat, hogy sürgető érzést keltsünk a vásárlókban.
 2. Kapcsolódjunk be a marketing érzelmi világába. Az egyik legjobb tipp a karácsonyi marketinghez 2019-ben, hogy nem hiányozhat belőle az érzelem. A történet már több sikeres márkának is része lett 2019-ben. Ahelyett, hogy csupán leírnánk a saját termékünket (akár a weboldalon, akár a tényleges üzletben), meséljünk el általa egy történetet. Arról is szólhat a fáma, mi történik az áruval mielőtt a fogyasztói polcokra kerül, vagy egy történetet arról, miféle örömöket okoz majd a tulajdonosának azután, ha beszerzi azt. (Bónusz tipp: az oldalunk „Rólunk“ rovatát változtassuk meg „A mi történetünk“ címszóra).
 3. A szezonalitás szintén jó barátunk lehet az online tartalom kialakításakor. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a tartalmat a szezonnak megfelelően formáljuk. A Google AdWords ebben az ünnepi időszakban a legjobb barátunkká kell, hogy váljon. Válasszunk naprakész kulcsszavakat és ne feledkezzünk meg ezeket mindenhol használni – a bannereken, a termékleírásokban, a képek alternatív szövegeiben és egyszerűen minden írásos részben a weboldalunkon.
 4. Ajánljunk csomagokat. Biztosan láttunk már olyan termékajánlatokat, melyek csomagban, vonzó árengedményekkel kínálkoznak, például az Amazonon, ugye? Ezek egész sikeresek, főleg amíg a karácsony előtti eladásról van szó, mivelhogy a potenciális vásárlóknak arra is adnak tippet, mely termékek illenek egymáshoz, hogyan lehet őket kombinálni. Ez a stratégia online és szó szerinti üzletnél is egyaránt alkalmazható.
 5. A márkánknak adjunk humánus értéket. Az egyik idei tippünk a jótékonysági vagy környezetvédelmi szervezetekkel való együttműködés, esetleg a bevétel meghatározott részének felajánlása egy jó ügy érdekében.
 6. Az e-mailes kampány. Arra gondol, hogy az e-mail már a múlté és most már minden a közösségi média felé irányul? Valójában mindig képesek vagyunk eladást generálni egy hatékony e-mail kampány által is. Tehát a soron következő ünnepeket vértezzük fel figyelemfelkeltő e-mail kampánnyal is, a vevőink számára valóban kiváló és testre szabott ajánlatokkal.
 7. Ajánljunk fel ajándékutalványokat. Az üzletünkben esetleg már most kínálunk ajándékkártyákat, esetleg nem? Ha nem, kellene – csodásak lehetnek akár karácsonyi ajándék gyanánt is! Gondoljunk bele… A weboldalunkon rengeteg termék van. A látogatók lehet nem is tudják, hogy az a személy, akinek az ajándékot szánják, milyen méretet hord, visel-e egyáltalán olyasmit, vagy mely színeket kedveli leginkább… Így hát ahelyett, hogy a versenytárshoz kergetnénk a vevőinket, ajánljuk fel számukra az ajándékutalvány lehetőségét!
 8. Hozzáadott érték már a karácsony előtti akciók során. Gondoljunk a karácsonyra már az év során zajló Black Friday vagy a Cyber Monday események kapcsán is. Bizonyosodjunk meg róla, hogy minden vásárlás, mely a weboldalunkon vagy a boltunkban megvalósul, a vevő számára valamilyen hozzáadott értéket is jelent. Nagy valószínűséggel karácsonyra is visszatérnek majd hozzánk. Ilyen például, ha:
  • Minden vásárláshoz felajánlunk egy akciós kupont, mely az év végéig érvényes.
  • Adunk minden valódi vásárláshoz egy kis ajándékot „a cég figyelmessége“ gyanánt.
  • Ingyenesen nyújtunk meghosszabbított garanciát.
  • Ingyenes kiszállítást biztosítunk (még az áru visszaküldése esetén is) a teljes ünnep ideje alatt.
 9. Egyedi csomagolás. Idén a kulcs a személyre szabottság. Az embernek nem lehet igazán kitűnő karácsonya speciális ajándékcsomagolás nélkül. Tegyünk fel néhány kérdést a vevőnek és ez alapján alakítsuk a csomagolást. Ez a fajta személyre szabottság egyszerű, ám a fogyasztó számára rendkívül értékes is egyben.

+1 Gondoljunk a karácsony utáni időszakra is. Csupán azért, mert az ünnepek véget érnek, az emberek nem hagynak fel az akciók felkutatásával.

„Nem kaptad meg a Jézuskától, amire vágytál? Semmi gond – van számodra egy utolsó lélegzetelállító ajánlatunk, így akár magadnak is megveheted, amire vágysz!“

Az emberek ebben az időszakban már elégedettek és pihennek, ami azt jelenti, hogy sok időt töltenek a mobiltelefonjuk társaságában, és valami érdekesre várnak (például a mi akciónkra), ami az útjukba kerül. Ez szintén csodás időszak arra is, hogy a maradék árukészletünket kiárusítsuk, az olyan termékeket, melyeket az ünnepi hajtásban nem sikerült eladni. Kreáljunk olyan kedvezményeket, amelyek az embereket vonzzák, hogy végül kinyissák a pénztárcájukat – lehetőleg még az újévi fogadalmak előtt.

Még egy érdekes karácsonyi marketing cikk: Karácsonymarketing akkor, és most

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?