Minden cég számára fontos kialakítani egy célközönséget. Ez nagyban megkönnyíti majd a terméked eljuttatását a megfelelő személyekhez. Ha mondjuk valakinek egy sportüzlete van, akkor felesleges pénzkidobás lenne olyanoknak hirdetni, akik éppen lakásfelújítással vannak elfoglalva. Elég, ha egy személyt találunk, aki megfelel számunkra, mert ha őt érdekli a kínálatunk, akkor másokat is fog. Ennek legjobb módja tehát, ha egy személyre koncentrálunk, akiről aztán igyekszünk kideríteni a lehető legtöbb adatot. Mostanra már valószínűleg sejted, hogy a buyer personáról lesz szó. 

Mire lesz szükséged a persona kialakításához?

A buyer personához érdemes a lehető legtöbb jellemzőt összegyűjteni. Nem biztos, hogy mindre fogjuk tudni egyből a választ, de ezeket se felejtsük el, később még visszatérhetünk rájuk.

Mielőtt még elkezdenénk az adatok böngészését, érdemes elnevezni a personánkat, így személyesebb lesz, és ha többet is ki szeretnénk alakítani, akkor a későbbiekben könnyebb lesz megkülönböztetni őket.

Első lépésben, a legegyszerűbb feladat, a demográfiai adatok gyűjtése következik. Ehhez szerencsére még egy kis segítséget is kapunk majd (a későbbiekben lesz róla szó). Ide tartozik az életkor, nem, lakóhely, nemzetiség, iskolai végzettség, családi állapot, munkahely, beosztás

A következő lépésben érdemes megvizsgálni a céljait és félelmeit, igényeit. Vajon mi lehet a célja a munkahelyén, vagy a magánéletében, amiben segítségére lehet a te terméked? Mi az ami visszatartja a vásárlástól? Miért akar egyáltalán vásárolni, mit vár a termékedtől?

Néhány plusz infóval kiegészítheted, mint például mi a hobbija vagy mivel foglalkozik szívesen. Érdemes azt is kideríteni, hogy melyik csatornákat preferálja előnyben, hol böngészi az információkat az iparággal kapcsolatban, hol szeret kapcsolatot teremteni.

Ne feledd, hogy ez a buyer persona bármikor változhat és bővülhet, hiszen új dolgokat deríthetsz ki az adott ügyféltípusról, és az emberek vásárlási szokásai is hajlamosak megváltozni. Igyekezz tehát újra és újra ellenőrizni personáidat, és frissíteni őket a legpontosabb információkkal.

Információk összegyűjtése

A jó hír, hogy az adatok összeszedéséhez van segítséged. Ha már rendelkezel ügyfelekkel, vásárlókkal, akkor akár az ő profiljukat is veheted alapnak. Készíthetsz akár interjút is az ügyfeleiddel, vagy olyan személyekkel, akik szerettek volna vásárolni, de végül nem tették. Nagy segítségedre lehet a Meta Business Suite, vagy a Google Analytics. 

A Google Analytics segítségével nem csak azt tudod megállapítani, hogy melyik korcsoport vagy nem számára népszerűbb az oldalad, de azt is, hogy ezek a csoportok mennyi időt töltenek az oldaladon, vagy a megtekintett oldalak számát is figyelheted.

A Meta Business Suite segítségével szintén megállapítható, hogy melyik korosztály és nem számára vagyunk legnépszerűbbek. Lehetőségünk van figyelni, hogy melyik városban/ országban rendelkezünk a legnagyobb eléréssel. Külön-külön meg tudjuk nézni posztonként, hogy az egyes posztok hogyan teljesítettek, és melyik rendelkezik a legjobb teljesítménnyel. Ezáltal a későbbiekben több olyan típusú tartalmat tudsz gyártani.

Segítségedre lehetnek továbbá különböző buyer persona készítő oldalak, mint az Uxpressia, a Xtenstio, a Personagenerator, vagy a Make My Persona.

Gábor, a sportember

Gábor a tökéletes vásárló egy sportszaküzlet számára. A munkája a hobbija, tehát a legtöbb idejét a fitnessteremben tölti, ezért nem biztos, hogy lesz ideje benni a boltodba személyesen megvenni amire szüksége van.

Bianka Sillik
Bianka Sillik
Bianka