Ha széles körben szeretnénk eljuttatni a termékeinket az emberekhez, akkor érdemes lehet fizetett hirdetést készíteni. Egy gondosan elkészített hirdetéssel sok emberhez juthatsz el egyszerre, így nagyobb eséllyel szerezhetsz új ügyfeleket. Egy korábbi cikkünkben már szó volt a Facebook hirdetésekről, most a Google hirdetői felületről fogunk részletezni néhány tulajdonságot.

Nagy valószínűséggel te is, és az ügyfeleid is láttak már (és rá is kattintottak) jó néhány Google hirdetésre. A Google Ads egyre népszerűbb a vállalkozók körében, manapság a legkeresettebb oldal ugyanis a Google lett.

Forrás: Semrush

Mi a Google Ads?

A Google Ads a Google hirdetési szolgáltatása. Google Ads néven 2018 óta ismerjük, előtte Google Adwords néven használtuk, melyet 2000-ben hoztak létre. 

A PPC (pay-per-click) elven működik, ami azt jelenti, hogy hirdetőként csak akkor fizetsz ha a felhasználó rákattint a hirdetésre. 

Népszerűségének kulcsa, hogy egy csomó platformon (Google kereső, YouTube, Gmail, Android, stb.) jelen van, és precízen célozza meg a célközönséged.

A Google Ads felülete

A Google Ads felületet megnyitva egy áttekintéssel találjuk magunk szembe, ahol különböző adatokat, statisztikákat találunk a fiókunkkal kapcsolatban. Többek között látható egy statisztika a kampányok teljesítményéről, ahol azokat az adatokat látjuk, amelyek számunkra relevánsak. Láthatjuk az fiókunk optimalizálási pontszámát, és külön kampányonként felbontva is.  Egy kis áttekintést is láthatunk a célközönségünkkel kapcsolatban. Ez akkor lehet nagy segítség számunkra, ha részletesebben szeretnénk célozni. Segít eldönteni, hogy melyik nemet és milyen korosztályt lenne a legérdemesebb célozni. A felhasználók nem egyformán aktívak minden nap, és a nap különböző szakaszaiban. A célzásnál beállíthatjuk például, hogy minden hétköznap tíz órától délután hatig jelenjenek meg a hirdetések, ezáltal jobb eredményeket érhetünk el.

Kampány létrehozása

Cél meghatározása

A kampány készítése során választhatunk egy célt, de lehetőségünk van arra is, hogy cél nélkül hozzuk létre a kampányt. Ha kiválasztunk egy célt, de a későbbiekben úgy döntünk, hogy az nem felel meg, vagy más célt szeretnénk használni, akkor lehetőségünk van később is módosítani.

Olyan célt érdemes választanunk, ami megfelel a fő célnak, amit majd a kampánnyal el szeretnénk érni. A cél kijelölése segít a döntéshozatalban, mert a olyan funkciókhoz irányítanak, amelyek elősegítik a kampány sikerét.

A következő célok közül választhatunk: Értékesítés, Potenciális ügyfelek, Webhelyforgalom, Termék és márka fontolóra vétele, Márka ismertsége és elérése, Alkalmazáspromóció, Helyi bolti látogatások és promóciók, Kampány létrehozása célútmutató nélkül.

Kampány típusa

A cél kiválasztása után továbbléphetünk a kampány típusának kiválasztására. Több lehetőség közül választhatunk, a leggyakrabban használt kampánytípusok a Shopping, Videó és Display kampányok.

Keresés

A keresési kampánnyal olyan embereket tudunk megcélozni, akik aktívan keresik az általunk kínált termékeket, vagy szolgáltatásokat. Segítségével több ügyfelet érhetünk el, nagyobb forgalmat generáltunk a webhelyünk számára. A keresési kampány szöveges hirdetés, és a keresési találatok között fog megjelenni.A kampány beállítása között nincsenek speciális elemek, tehát egyszerűbb a beállítása.

Display

A Display-kampányok az új közönség eléréséhez fejlett gépi tanulást alkalmaznak, a célzás, ajánlattétel, és formátum figyelembevételével.

Ha Display kampányt használunk, akkor lehetőségünk van vizuálisan is vonzó hirdetésekkel elérni a releváns célközönséget. Lehetőségünk van a képeken keresztül úgy megszólítani az ügyfeleket, mintha személyesen vásárolnának, hiszen akár képeken keresztül is képesek vagyunk az érzékszerveikre hatni. Hirdetésünk több millió webhelyen, illetve a Google tulajdnobán levő webhelyek oldalain jelennek meg. Amennyiben nincs mindig lehetőséged saját képeket készíteni, bátran böngészhetsz az interneten is, az erre alkalmas oldalakon.

Videó

A videó hirdetéseket megjeleníthetjük akár önállóan akár a YouTube rendszerben, vagy a Google partnereknél. 

Forrás: support.google

Videó Kampányok segítségével növelhetjük a népszerűséget. Manapság egyre népszerűbbek a videós tartalmak, íme 7 ok, hogy miért érné meg neked is használni. Ha nem akarsz saját videókat gyártani, még az is előfordulhat, hogy találsz néhány ingyenes videót, ami elnyeri a tetszésed.

Discovery

Vizuális hirdetések, melyek tömegesen jelennek meg a Google-szolgáltatásokban. A felhasználó a YouTube, a Gmail, és a Google- hírcsatornájában találkozhat vele.A Discovery hirdetéseknél kevesebb ráfordítási idő szükséges ahhoz, hogy elnyerjük az ügyfelek figyelmét, ugyanis gépi tanulás segítségével jelenítik meg a hirdetéseket.

Alkalmazás

Az alkalmazás hirdetés célja, hogy az alkalmazásunk minél több fizető felhasználóhoz eljusson. Ha alkalmazást szeretnénk hirdetni, akkor nem kell egyéni hirdetéseket terveznünk. A rendszer különböző formátumú hirdetéseket hoz létre az alkalmazás áruházi adatlapjáról származó adatokból, mint a képek, szövegek, videók. Hirdetéseink a Google tulajdonában lévő összes platformon megjelenhetnek.

Shopping

A Shopping hirdetések segítenek népszerűsíteni a termékünket. A hirdetésben megjelenik majd a termék fényképe, egy cím, a termék ára, az üzletünk neve és egyéb információk. Ezzel a hirdetéssel rengeteg információt biztosítunk az érdeklődők számára úgy, hogy még nem is kattintottak a hirdetésre. Fontos tudni, hogy a kampány készítésekor, első lépésként a Merchant Centerben fog kelleni megadni a termékekről az adatokat. Ennek segítségével fogja a Google a kereséshez releváns hirdetést megjeleníteni.

Helyi

A Helyi kampányok célja, hogy népszerűsítsék az üzletet, növeljék a bolti konverziót, tehát segít előremozdítani az offline üzleti célokat. A hirdetéshez az üzlet helyét, a költségkeretet, és a hirdetéselemeket kell megadnunk, a Google pedig automatikusan optimalizálja az ajánlatokat.

Smart

A Smart kampányoknál olyan hirdetést kell írnunk, ami bemutatja  a vállalkozást, és meg kell adnunk a kulcsszavakat, melyeket meg szeretnénk célozni a hirdetéssel. A költségkeret beállítása után a hirdetésünk automatikusan megjelenik majd a potenciális ügyfeleknél, ha azok a potenciális földrajzi területen tartózkodnak, és releváns kifejezésre keresnek.

Maximális Teljesítmény

A teljesítménymaximalizáló kampányok egy viszonylag új, cél alapú kampánytípus, mely lehetővé teszi, hogy egy kampányon keresztül ki tudjuk használni a Google összes csatornáját.

Hirdetésbővítmények

A bővítmények segítségével olyan további információkat adhatunk meg a hirdetésben, melynek segítségével negyobb kattintási arányt érhetünk el.

A következő bővítmények közül választhatunk:

 • Kép – lehetőségünk van egy termék, vagy szolgáltatásunk képének megjelenítésére a szöveges hirdetések mellett.
 • Webhelylink – további linkeket adhatunk hozzá a hirdetéshez, melyek a webhely valamelyik oldalára irányítják a látogatót. 
 • Kiemelés – felhívhatjuk a látogatók figyelmét valamilyen jellemzőkre, vagy ingyenes szállításra. A kiemelés a hirdetéssel együtt fog megjelenni, a Google keresési találati listájának alján és tetején.
 • Strukturált kódrészlet – egy termék vagy szolgáltatás különleges jellemzőinek kiemelése
 • Hívás – ösztönzésként szolgál az ügyfelek számára a vállalkozás felhívására.
 • Potenciális ügyfél űrlapja – ha egy személy beküldi az űrlapot, azzal egy potenciális ügyfelet szereztünk.
 • Hely – olyan adatokat jeleníthetünk meg, mint például a cím, a helyszín a térképen vagy a vállalkozástól való távolság.
 • Társult vállalkozás helye – az érdeklődők megtalálhatják azokat a közeli üzleteket, melyek árusítják a termékeinket.
 • Ár – megjeleníthetjük a termék vagy szolgáltatás árát, ezzel több információt szolgáltatva az érdeklődőknek
 • Alkalmazás – egyetlen hirdetésből elérhetővé tehetjük a webhelyet és az alkalmazást is
 • Promóció – kiemelhetjük a kedvezményeket és akciós ajánlatokat
Bianka Sillik
Bianka