Így volt és van idén is…

Az idő gyorsan szalad és a trendek változnak. A grafikus dizájn és annak trendjei azonban 2019-ben sem okoztak csalódást: sztereotípia nélkül és kreatív módon elhagyták a szimmetriát, hátat fordítottak a monoton színeknek, emellett a minimalizmus és a funkcionalizmus felé vették az irányt, melyek a dizájn és a márka fő szempontjaivá váltak.

Mit hoz a jövő?

Azt kérdezed, hogyan tovább? Mi lesz a trend 2020-ban? Mi vagyunk a legeslegkíváncsibbak, ezért hosszas keresgélés és utánaolvasgatást követően elhoztuk azokat a trendeket, amelyek valószínűleg a leginkább toppon lesznek a következő évben. Lássuk!

1. Minimalista geometriai dizájn

A kontroverzális kubizmus, Cézanne, Picasso, Braque és Piet Mondrian képviseletében, majd a Bauhaus dicsőítésében – Köszönjük, a dizájn világa köszöni!

A minimalista dizájn és a geometriai alakzatok mai napig ünnepeltek, ám a következő évben még tovább várható népszerűségük felvirágzása. A minimalizmus az egyszerűség, a funkcionalitás és az alkotói szabadság tiszta gyönyörűségét kínálja, míg a geometriai dizájn mélységet nyújt és egyediséget ad a dizájn teljes megjelenésének vonzatában.

2. Retró-futurizmus

A retró-futurizmus a múlt szemével jeleníti meg a jövőt azáltal, hogy modern, sci-fi külsőt alkot – olyan trendek szerint, amelyek 2020-ban még mindig dominálni fognak a dizájner ipar terén. A retró-futurizmus kihasználása pedig manapság segít egy teljesen új műfaj kialakításában, nosztalgikus érzetet kelt és egyúttal betekintést enged a jövőbe – ez a vizuális esztétika egy olyan fajtája, amelyet már a modern generációk keresnek, mint például a Millennials és a Z generáció.

3. Deformáció

Egy jó UX dizájn vonzza a figyelmet és nem engedi el a tekintetet. De mégis hogyan lehet ezt elérni? A közönséget rá kell kényszeríteni arra, hogy minden elemet mérlegeljen, és így megértse a kép lényegét. Más szóval, az ember optikai érzékelésével kell játszani. Tény, hogy az agy egy bizonyos mértékig mintákra van beállítva. Az egyik ilyen a szimmetrikus minta, konkrétan a kép. Ha azonban ezeket a szabályokat megszegjük, az agy nem kerüli meg a számára ismeretlent, hanem még jobban kutatni fogja és meg akarja majd érteni az üzenetet.

4. 3D

A három dimenziós kompozíciók a dizájnerek számára a munkájuk csúcspontját jelentik. Ennek eredményeként ugyanis egy olyan kimagasló kép keletkezik, melyben elmerülhetünk. A 3D-s illusztráció tornáztatja az alkotószabadságot a különféle textúrák és alakzatok kialakítása során, és egyúttal futurisztikusabb, szórakoztatóbb légkört is teremt. Jelenleg a 3D projektek egyre inkább kitöltik világunkat. A filmek, az aszfaltrajzok, a logók és egyre több minden más válik terjedelmesebbé általa.

5. Gradiensek = Színes átmenetek

A színkombinációk egyre szofisztikáltabb módon térnek vissza (és még inkább uralkodni fognak, hiszen ezéven is kedveltek voltak) a 90-es évek elejéhez képest. És itt nem csupán olyan átmenetekről van szó, mint a pirosból a kék színbe váltás, de lila, rózsaszín, azúr, vagy indigó árnyalatok narancssárga beütéssel és szürkészöld sarkakkal egyaránt előfordulnak. Egy teljesen új trendről van szó, mely épp a kísérleti fázison esik át. Emiatt pedig megnyilvánulásainak már most többféle változatát láthatjuk. Lehet ez egy egyszerű képi felosztás több színre, vagy egy folyamatos átmenet egyik színből a másikba úgyszintén.

6. Izometrikus dizájn

Körülbelül 15 éve használatos, ezidáig többnyire szükségszerű okokból, most viszont már egyúttal trenddé is vált – a dizájntípus az illusztrációkhoz, a grafikához és végül az általános elosztáshoz izometrikus szemszögből is csatlakozik, 3D érzetet keltve 3D nagyságú egységek nélkül. Íme néhány példa az izometrikus dizájnra.

7. Visszatérés a talpas betűkhöz

Itt a grafikai dizájn legapróbb elemére szeretnénk hangsúlyt fektetni, amelyet nem gondolunk át soha eleggé. És ezek a betűtípusok. Emlékszünk még, hogyan írtunk az alapiskolában és milyen a kézírásunk most? Több helyen jelennek meg érdekes görbületek és a betűk is egyre kellemesebbek. Egy egyszerű szövegben nem fordítunk figyelmet erre a részre. Ha viszont egy szlogenről vagy logóról beszélünk, nagyobb óvatossággal kell megítélnünk azt. Képzeljük el, hogy az alábbi képen a logó a jól ismert Times New Roman betűtípussal lenne leírva (talpas, de mégsem túl izgalmas;)). Semmi kreativitás és nulla márkabeazonosítás az eredmény.

Mit gondolsz, milyen trend fog leginkább elterjedni a következő évben? Melyik tetszik Neked legjobban? Azon gondolkozol, hogy az új évben arculatváltáson esne át a weboldalad, vagy szeretnél egy teljesen új, esetleg kissé felturbózott logót alkotni? Nem tudod, hogyan láss hozzá? Fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk!

Olvasd el a cikkünket, amiben megtudhatod, hogy működnek a színek a marketingben. 🙂

Olívia Lukács
social media manager
Imádok az online marketing útvesztőiben bolyongani, új megoldásokat és trendeket kipróbálni, elmerülni a Google Analytics adatokban ... emellett pedig a Corvinus Egyetemen bővítem marketing tudásomat.