Minden vállalat számára fontos, hogy megtalálja  a közös hangot a vásárlóival. Ezt elérhetjük úgy, hogy meghatározzuk, ki a potenciális ügyfelünk, tehát úgynevezett buyer personákat (egy fiktív ügyfél profilja) hozunk létre. Segít kialakítani, hogy pontosan kihez és hogyan kell szólnunk a hirdetéseinken keresztül. De a jobb eredmények elérése érdekében jobb, ha megtanuljuk azonosítani az ügyfél vásárlási ciklusának minden szakaszát. És ebben segít az STDC.

A See – Think – Do – Care a vásárlás különböző szakaszait jelöli. Nézzük melyek azok:

See – amikor az ügyfél először látja a terméket

Think – az ügyfél már ismeri a terméket, és vásárlás előtt áll

Do – a vásárlás szakasza

Care – a vásárlás utáni kommunikáció az ügyféllel

A stratégia lehetővé teszi az ügyfelek minden kategóriájának lefedését, beleértve azokat is, akik véletlenül vagy először léptek be az online piactér oldalára, és azokat is, akik folyamatosan használják a webes platformot. 

Mit tegyünk, hogy jól működjön ez a stratégia: 

  • Ha megfelelő eredményeket szeretnénk elérni, akkor hatékony stratégiát kell kidolgozni az egyes célcsoportok bevonására.
  • Olyan tartalmat/kreatívot hozzunk létre, ami megfelel az érdeklődési körünkek, amit értékesnek, vonzónak fognak tartani.
  • A tartalmat olyan csatornán keresztül kell átadni, amelyek hatékonyak az adott szakasz eléréséhez (nem minden csatorna működik egyformán hatékonyan az egyes szakaszokban).
  • Létre kell hozni a megfelelő mérési stratégiákat.

A csatorna

A kommunikáció bármely módja, offline vagy online. A csatornák közé tartozik a nyomtatott, a digitális és a személyes kommunikációs mód is. Ide tartoznak a hagyományos csatornák, például a rádió, a TV és az óriásplakátok.

A digitális csatornák közé tartozik a webhelyünk, közösségi média, e-mail, mobilalkalmazások, alkalmazásboltok, szöveges üzenetküldés, SEO/keresőmotor-eredmények és hirdetések.

A hirdetési csatornák közé tartoznak a vizuális hirdetések és a PPC hirdetések.

SEE

Ez foglalja magába a lehető legnagyobb számú megszólítható közönséget, akik még nem fontolgatják a vásárlást. Fő célunk tehát a figyelem felkeltése. Mivel tudjuk felkelteni a vevők figyelmét? Például ha van egy jó cikkünk, vagy egy érdekes videónk. A blog és a YouTube tehát mindenképp hasznunkra válhat. 

Mindenképp érdemes display hirdetést alkalmaznunk, tehát Facebook, Google, Instagram. Ami a SEO-t illeti, webhelyünket érdemes olyan népszerű kulcsszavakra optimalizálni, melyek rövidek és nem specifikusak. Az ilyen jellegű kulcsszavak alacsonyabb konverziós aránnyal és magas CPC-vel rendelkeznek.

Mit kell figyelni: látogatások, megtekintések, közösségi média kedvelések

THINK

A második szakaszban lényegesen kevesebb az ügyfél, viszont az ügyfelek közelebb állnak a vásárlási döntéshez. Még lehet, hogy épp bizonytalan a vásárlásban, mérlegel, vagy információt keres. Nekünk kell lenni annak a személynek, aki rávezeti őket a vásárlásra. Megfelelő információt kell nyújtanunk számukra. Írhatunk szakmai cikket a blogra, arról, hogy miért érdemes nálunk vásárolni, mik az előnyei a termékünknek, vagy elmondhatjuk mindezt akár egy videón keresztül is.

Itt már érdemes elindítani a SEO kampányok mellett PPC kampányokat is, mert az ügyfél specifikusabb és hosszabb kulcsszavakat keres. 

Mit kell figyelni: megtekintések, email feliratkozások, CTR

DO

A Do fázisban lévő vásárló úgy dönt, hogy vásárol, így a mi feladatunk az, hogy rávegyük a vásárlót, hogy minket válasszon. A PPC kampányok ebben a szakaszban gyakran igazán hatékony eszközök. Az ügyfelek valószínűleg hosszú kulcsszavakra, konkrét termékekre keresnek, amelyek a legjobb konverziós aránnyal rendelkeznek. A vásárlónak a weboldalra érve szembe kell magát találnia a kiválasztott termékkel. Lehet, hogy szüksége van még egy utolsó löketre a vásárláshoz. Ezt elérhetjük akár egy jól kiválasztott képpel a termékről, vagy kiemelhetjük egy jó tulajdonságát, de akár valamilyen kedvezményt is biztosíthatunk mellé.

Nekünk ebben a szakaszban a megrendelések számára és a kapcsolódó statisztikákra kell összpontosítanunk.

Mit kell figyelni: konverziók, konverziós arány, profit

CARE

A Care szakaszba azok a vásárlók kerülnek be, akik már legalább két alkalommal rendeltek tőlünk. Különösen figyeljünk ezekre az ügyfelekre, mivel ők a hűséges ügyfelek, akik ismétlődő nyereséget termelnek számunkra. Írhatunk cikkeket a blogba az általunk kínált termék felhasználóinak. Az is jó, ha a közösségi oldalakon posztolunk, és rendszeresen küldünk szakmai e-maileket. A hűséges ügyfelek is gyakran értékelik az ügyfélszolgálatot.

Mit kell figyelni: ismételt vásárlási arány, megtekintések, email CTR, közösségi média kedvelések

Remélem a cikk felkeltette a figyelmed és az olvasásra fordított idő sikeresen térül meg. Oszd meg a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Bianka Sillik
Bianka Sillik
Bianka