A tartalommarketing egyik legnagyobb rákfenéje a jogtiszta képek beszerzése. Egy Facebook poszt, Google hirdetés, vagy akár csak a weboldalad grafikai elemeinek megvalósítása érdekében néha elég macerás saját fotóst vagy grafikust felkérni. Bár szakember segítségével lesz a legtökéletesebb a végeredmény, léteznek alternatív megoldások is.

Szinte minden (az elmúlt 30 évben készített) kép továbbra is szerzői jogi védelem alatt áll. Ez a védelem gyakorlatilag minden szerzőnek kizárólagos jogot biztosít munkája felhasználására vagy reprodukálására. Jó hír viszont, hogy vannak webhelyek, ahonnan nyilvános fotókat tölthetsz le, használhatsz Creative Commons képet (amelyekhez szükség lehet forrásmegjelölésre), vagy akár saját képeket, grafikákat is létrehozhatsz a semmiből.

Mielőtt bármilyen ingyenes képet letöltenél, ismerd meg felhasználásának feltételeit

A következő kifejezések gyakran felbukkannak, amikor az ingyenes képforrásokról beszélünk. Olvasd el minden általad kipróbált weboldal általános szerződési feltételeit, hogy pontosan tudd, mikor és milyen típusú jogi hozzárendelésre lesz szükséged.

Mi az a Creative Commons?

A Creative Commons egy nonprofit szervezet, amely ingyenes jogi eszközökön keresztül teszi lehetővé a kreativitás és a tudás megosztását. Különféle Creative Commons licencek léteznek, amelyek bármilyen típusú felhasználást engedélyeznek forrásmegjelölés nélkül.

Mi a köztulajdon?

A köztulajdonban lévő művek azok, amelyek szerzői joga lejárt, elveszett vagy nem alkalmazható. Ha valamit az interneten találunk, az nem jelenti azt, hogy közkincs.

Mit jelent a jogdíjmentes?

A jogdíjmentes képek nem feltétlenül ingyenesek. A legtöbb esetben egyszeri díjat kell fizetned a kép használati jogának megszerzéséért. Ezután annyiszor használhatod, ahányszor csak akarod. Az „ingyenes” a „jogdíjmentes”-ben csak azt jelenti, hogy nem kell minden alkalommal jogdíjat fizetned a kép tulajdonosának. A jogdíjmentes képek átfogó ismeretéhez tekintsd meg Amos Struck útmutatóját.

20 hely, ahonnan ingyenes képeket tölthetsz le

Mivel az emberi agy 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel a képeket, mint a szöveget, a jó fotók létfontosságúak a figyelem felkeltéséhez és az üzenet eljuttatásához. De mit csinálsz, ha nincs hozzá elég képanyag? Szerezd meg ingyen a nyilvános stock fotó webhelyek egyikéről!

1. Freepik

Folyamatosan és nagy ütemben bővülő kínálat illusztrációkból, fotókból, grafikai sablonokból. Fájlok milliói tölthetők le, és felhasználhatók bármilyen személyes vagy szakmai grafikai projektben. Ezenkívül a Freepik keresőmotorja hatékony szűrőkkel rendelkezik (szín, stílus, tájolás stb).

A Freepik Company három vonzó projektet is létrehozott a freepik.com -on túl: Flaticon (ingyenes testreszabható ikonok és matricák adatbázisa), Slidesgo (ingyenes Google Slides-témák és PowerPoint-sablonok) és Wepik (ingyenes online eszköz grafikák készítéséhez).

2. Unsplash

Az Unsplash saját licenccel rendelkezik , ami lényegében lehetővé teszi a képek ingyenes felhasználását tetszőleges módon (kivéve persze, ha egy konkurens stockfotós webhelyre szeretnéd őket feltölteni).

3. Burst

A Burst a Shopify ingyenes stockfotó-platformja vállalkozók számára. A képek ingyenesek és jogdíj mentesek. (A Burstben remek üzleti ötletek találhatók, tippekkel és nagy felbontású képekkel a vállalkozás elindításához.)

4. Pexels

Hatalmas, jól szervezett ingyenes stock fotó gyűjteményük az egyik legjobban válogatott az interneten. Ezen kívül ingyenes stock videók is vannak! A Pexels sok blogger kép-forrása.

A Pexels saját licenccel is rendelkezik , amely tartalmazza, hogy mit lehet, és mit nem. A képeket ingyenesen felhasználhatod és módosíthatod kereskedelmi és személyes használatra, forrásmegjelölés nélkül.

5. Pixabay

A Pixabay-en található fotók, illusztrációk, videók és zenék a Creative Commons Zero (CC0) licence alatt állnak, ami azt jelenti, hogy ezeket a fájlokat engedélykérés vagy a készítőjük beleegyezése nélkül használhatod fel.

6. FreeImages

A Free Images több mint 300 000 ingyenes stock képet biztosít saját licenc alatt . A licenc nagyon sokféle felhasználást tesz lehetővé, bár felsorol néhány korlátozott használati esetet (amelyek meglehetősen gyakoriak a legtöbb ingyenes képeket tartalmazó webhelyeken).

7. Kaboompics

A Kaboompics saját licencét használja, amely hasonló a Creative Commons Zero-hoz.

Két dolog is fantasztikus a Kaboompics-ben: az egyik, hogy szín szerint kereshetsz, a másik pedig, hogy kiegészítő színpalettát rak a fotó mellé:

Kaboom színpaletta

8. Stocksnap.io

A Stocksnap a Creative Commons CC0 licencét használja , így fotói ingyenesen letölthetők, szerkeszthetők és felhasználhatók kereskedelmi és nem kereskedelmi projektekhez egyaránt.

9. Canva

A Canva egy online grafikai tervező eszköz, amely ingyenes stock fotókat is kínál. A Canva használatának egyik előnye, hogy egy képet gyorsan alakíthatsz át egyedi grafikává, amelyet a közösségi médiában vagy a blogodban használhatsz.

10. Vecteezy

A webhely egy robusztusabb keresőmotorral rendelkezik, amely lehetővé teszi a fényképek szűrését szín, tájolás, stílus, emberek száma, modellek életkora stb. szerint.

11. Life of Pix

A Life of Pix ingyenes, ahol nagy felbontású fényképekhez juthatsz hozzá. Az oldal további Adobe Stock (fizetős) fotókat is kínál.

12. Gratisography

Furcsa oldal még furcsább képekkel. A Gratisography saját licenccel is rendelkezik, amely szerint szinte bármit tehetsz a fotókkal, ami csak eszedbe jut.

13. MorgueFile

Ez az oldal is kicsit más. A fényképeket nem válogatták össze, és nem olyan professzionálisan készítették el, mint az Unsplash vagy a Gratisography oldalán. Találhatsz képeket random emberekről és hétköznapi tárgyakról (mintha az apósod osztotta volna meg veled a Google fotóit). Ha egy egyszerű ingyenes fotóra van szükséged (pl. egy fogat mosó gyerekről), akkor ez a weboldal megfelelő lehet számodra.

14. Stockvault

A Stockvault az ingyenes fotók, háttérképek és textúrák nagyszerű forrása. A gyűjtemény csak körülbelül fele akkora mint az Unsplash, de jól összeválogatott, és naponta frissül. Ezen az oldalon is jó a kereső, és jól szervezett a kategóriák szerinti böngészéshez.

15. PicJumbo

Egy 24 éves fotós hozta létre, aki belefáradt abba, hogy fotóit a piacvezető stock webhelyek elutasítják. A PicJumbo most egy virágzó ingyenes fotó közösség, gyönyörű ingyenes fotók nagy választékával.

16. Pikwizard

Az egyedi stock képek hatalmas gyűjteményén kívül a Pikwizard egy online grafikai tervezőt is kínál, amely lehetővé teszi az alapvető szerkesztések elvégzését. Bár az alapok ingyenesek, van fizetős verziójuk is, amely egy teljes értékű online képszerkesztő eszköz.

17. Rawpixel

A Rawpixel azt állítja, hogy az iparág legváltozatosabb stock fotóival rendelkezik (és ez igaz is lehet). Vannak vektorok, PSD fájlok, PNG-k, és olyan különleges tartalmak is, mint például a híres japán fametszetek.

18. Reshot

Több, mint egy egyszerű stock fotó gyűjtemény, a Reshot egy “küldetéssel rendelkező közösség”. Célja, hogy platformot biztosítson a feltörekvő fotósoknak. Válogatott, gazdag gyűjteményei lenyűgözőek és teljesen ingyenesek.

19. Flickr

A Flickr egy képtárhely, ahol kereskedelmi célokra felhasználható és módosítható képeket is találhatsz. Ne felejtsd el ellenőrizni az egyes képek licencét, mivel azok eltérőek lehetnek.

20. Google speciális képkeresés

A Google Advanced Image Search egy módja annak, hogy a Google saját kereső eszközein keresztül szabadon felhasználható képeket találj (ha pl. rászűrsz a Creative Commons felhasználási jogokra).

Köszönöm a figyelmet!

A téma folytatódik: Ingyen letölthető videók: a 10 legjobb weboldal

Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)