Hogyan kommunikáljunk a közösségi hálón a Covid-19 járvány alatt?

Ez egy nehéz kérdés, hiszen nem tudjuk mindenre a választ. Az egész világ próbálja betartani a kötelező távolságtartást, ezért a cégvezetők és a social media menedzserek újragondolt kampányokkal, tartalmakkal és kreatívnál kreatívabb ötletekkel állnak elő a forgalom növelése érdekében. Manapság ez rendkívül fontos, hiszen az egyéni vállalkozók és a cégek is a közösségi hálóra támaszkodnak a vásárlóikkal való kapcsolattartás, üzenetváltás és szórakoztatás érdekében.
Az a tény, hogy az emberek több időt töltenek az interneten, még nem jelenti azt, hogy hátradőlhetsz és a marketingstratégiád maradhat a régi. De mégis hogyan kommunikáljunk és „viselkedjünk” a közösségi háló világában a jelenlegi helyzetben? Mondjunk erről pár szót.

1. Vedd tudomásul és reagálj!

A Covid-19 járvány figyelmen kívül hagyása vagy a „minden rendben van” hozzáállás nem tűnik hitelesnek és akár óriási felháborodást is okozhat. Tudasd a követőiddel, hogy tisztában vagy vele, mi történik és próbálsz alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

2. Ne hagyd abba a posztolást!

A követőid a megszokottnál több időt töltenek az interneten, te pedig szeretnél velük kapcsolatban maradni, ugye? Ha a kínálatodban lévő termékek, szolgáltatások értékesítése átmenetileg nem lehetséges, összpontosíts a márkádat hűen tükröző online tartalomra. Rendkívül fontos a jelenlegi helyzethez illő copywriting.
Az Anthropologie ruhamárka továbbra is rendszeresen posztol, de a helyzetre való tekintettel többnyire beltéri fotókat készítenek. A vizualitás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a szövegre is, ahogy az az alábbi bejegyzésben látható: a „randi otthon” leírás egyszerre helyezi középpontba az elszigeteltséget és a divatot.

3. Légy empatikus!

A Covid-19 minden ember életét befolyásolja, csak épp más-más formában. Ne csak a saját helyzetedre gondolj, mutass együttérzést a követőiddel szemben is! Nem kell minden bejegyzésben megemlíteni a járványt, de gondolj másokra is. Ne írj olyat, amit esetleg az emberek félreértelmezhetnek. Gondolj arra, hogy a követőid között is lehet valaki, aki elvesztette az állását, a közeli hozzátartozójáról gondoskodik, esetleg a kisgyermekével próbál otthonról dolgozni, vagy próbálja leküzdeni a betegséget.
A Ban.do webshop csapata úgy döntött, hogy őszintén szól követőihez a bejegyzéseiben. Bevallották, hogy számukra kicsit fura ebben az időben reklámozni, és tisztában vannak vele, hogy nem mindenkinek van most lehetősége ruhát vásárolni – empatikusak és gondolnak azokra a követőikre, akik most ezt nem engedhetik meg maguknak.

4. Teremts értéket

Varázsold az Instagramod a követőid hasznos tudástárává! Koncentrálj a látogatottság növelésére oktatóvideók, cikkek és egyéb hasonló bejegyzések megosztásával. További megoldásként szolgálhat a megszokott tartalom körülményekhez illő teljes átalakítása, ahogy az utazási tartalmairól híres Revolve is teljesen megváltoztatta a stratégiáját. Az eddig használt #revolvearoundtheworld mellett a #revolvearoundthehouse használja, így ösztönzi követőit, hogy legyenek pozitívak, produktívak és továbbra is maradjanak kapcsolatban.

5. Kérj segítséget

Ha problémával küzdesz, támaszkodj a közösségedre, hiszen ezért is vannak veled. Mutasd meg, hogy te is sebezhető vagy, meséld el a történeted és mondd el a követőidnek, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan segíthetnek a vállalkozásodon.
Ne feledd, ezt együtt kell végigcsinálnunk!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a kommunikáció most kulcsfontosságú, a stratégiádnak pedig alkalmazkodnia kell a jelenlegi helyzethez. Mutasd meg, mi történik veled és gondolj a követőidre is! Ne viselkedj úgy, mintha minden a régi lenne. Ha segítségre van szükséged, lépj velünk kapcsolatba és együtt találunk megoldást!

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?