Nagyon jó dolog, ha aktív vagy a Facebook oldaladon, rendszeresen posztolsz, kommunikálsz a követőiddel. Lehet, hogy ezek az emberek megosztják a posztjaidat, és így eljutsz még plusz néhány emberhez, akik talán követni is fognak. De miért érnéd be ennyivel? Van egy módja annak, hogy nagyon sok embert érj el egyszerre. Nincs más dolgod, mint Facebook hirdetéseket alkalmazni.

A Facebook-oldaladról indított hirdetésekkel elérheted azokat, akiket érdekel a vállalkozásod, a terméked vagy a szolgáltatásod. Kiemelhetsz egy bejegyzést, népszerűsíthetsz egy eseményt, érdeklődőket gyűjthetsz, vagy akár arra buzdíthatod az embereket, hogy vásároljanak a webhelyeden. Különféle hirdetéstípusokból választhatsz, így első lépésként olyan hirdetést kell választanod, amely támogatja az üzleti célod elérését.

Bármilyen típusú hirdetést szeretnél létrehozni, általában meg kell határoznod a következőket:

Hirdetés kreatív tartalma: Ez azt jelenti, hogy jöhet kép, videó, szöveg… az amit szeretnél, hogy a közönséged lásson a hirdetésben. Lehetőséged van továbbá felhívásgomb használatára is, amely konkrét művelet végrehajtására ösztönzi az embereket (pl. “Üzenet küldése”, “További információ” vagy “Bolt felkeresése”).

Célközönség: Határozd meg, hogy ki láthassa a hirdetésed. Létrehozhatsz akár saját célközönséget is, ahol kiválaszthatok életkor, nem, érdeklődési kör alapján, hogy kit akarsz megcélozni. Ha nem akarsz saját célközönséget létrehozni, a Facebook is felajánl neked néhány lehetőséget, amiből választhatsz. A célközönségekre a későbbiekben még visszatérünk.

Költségkeret: Te határozod meg, hogy mennyit akarsz fizetni. Vannak hirdetések, amelyeknél van egy bizonyos minimális költségkeret, ahhoz, hogy a hirdetésed megjelenhessen. Ha egy kampánynál költségkeretet határozol meg, akkor választhatsz napi költségkeretet (itt azt adod meg, hogy egy bizonyos időn belül, naponta átlagosan mennyit szeretnél költeni), vagy élettartamra szóló költségkeretet (ha egy bizonyos összegnél nem szeretnél többet költeni, és akkor működik, ha rugalmasan viszonyulsz ahhoz, hogy mennyit költesz naponta). 

Időtartam: Itt választhatod ki, mennyi ideig szeretnéd megjeleníteni a hirdetésedet. Választhatsz adott időtartamot (pl. 7 nap), vagy megadhatsz egyéni befejezési dátumot is.Elhelyezések: Azok a helyek, ahol meg fognak jelenni a hirdetéseid. Az ajánlott beállítás az automatikus elhelyezés, amikor az összes elhelyezésnél megjeleníted a hirdetésed. Ha a manuális elhelyezést választod, akkor találkozhatsz hírfolyamok, történetek, beágyazott videós hirdetésekkel. Tetszés szerint válaszd ki, hogy hol szeretnéd viszontlátni a hirdetésed.

Első lépés: kampány létrehozása

Amikor egy hirdetést szeretnél létrehozni, akkor az első lépés mindig a tervezés:

  • átgondolod mi a célod, mit szeretnél elérni. 
  • meghatározod a célközönséged, kinek szeretnél hirdetni
  • költségkeret, mennyit akarsz költeni élettartamla szóló-, vagy napi szinten
  • kreatív meghatározása.

A hirdetési célod az a művelet, amelyet el szeretnél végeztetni az emberekkel, amikor meglátják a hirdetésedet. A célok az alábbi három nagyobb szempont szerint vannak osztályozva:

Ismertség: 

A terméked vagy a szolgáltatásod iránti érdeklődés felkeltésére irányuló célok. Az ismertség növelése arról szól, hogy elmondod az embereknek, mi teszi értékessé a vállalkozásodat. 

Az ismertséget választhatod Márkaismertség (ha a vállalkozásod ismerettségét szeretnéd növelni), vagy Elérés (ha a célközönséged lehető legtöbb tagjának szeretnéd megjeleníteni a hirdetésedet) céljából. 

Megfontolás: 

A vállalkozásod megfontolására és a vele kapcsolatos tájékozódásra ösztönző célok. Használd a Forgalom célt, ha a Facebookró egy általad választott webhelyre (webhelyed érkezési oldalára, blogbejegyzésre, az alkalmazáshoz) szeretnéd átírányítani az érdeklődőket. Használatával arra ösztönzöd az embereket, hogy további tudnivalókért keressenek fel. 

Az Aktivitással olyan embereket érhetsz el, akik nagyobb valószínűséggel fognak reagálni (kedvelés, megosztás, hozzászólás) a bejegyzéseidre. 

További használható célok a Megfontoláson belül az Érdeklődőkeresés (adatokat kérnek a terméked iránt érdeklődő emberektől), az Alkalmazástelepítések (átirányítod az érdeklődőket a felületre, ahol letölthetik az alkalmazásodat), a Videómegtekintések (olyanoknak mutatod meg a videót, akik a legnagyob valószínűséggel megtekintik), az Üzenetek (Kommunikálni szeretnél a jelenlegi/potenciális ügyfeleiddel).

Konverziók: 

Olyan célok, amelyek vásárlásra, vagy a szolgáltatásod igénybe vételére ösztönzik az érdeklődőket. A Konverziós céllal arra ösztönözheted az embereket, hogy végrehajtsanak egy műveletet például cikkek kosárba helyezésére, (alkalmazás letöltésére, oldalon való regisztrációra,  vásárlásra). Ha az e-kereskedelmi boltod katalógusában szereplő termékeket akarod megjeleníteni eladások céljából, akkor Katalógusalapú értékesítést használj. Bolti forgalommal a vállalkozásod fizikai helyszíneit népszerűsítheted a közelben lévő embereknek.

Hirdetés kreatív tartalma

Az általad választható hirdetésformátumok a hirdetési célodtól függenek. A cél befolyásolhatja azt is, hogy milyen elhelyezésekben (Facebook, Instagram, Messenger, Audience Network) jelenhetnek meg a hirdetéseid.

A következő hirdetésformátumokból választhatsz:

Kép

A fényképes hirdetések segítségével egy színvonalas képen, vagy illusztráción keresztül juttathatod el a márkádat, termékeidet, tevékenységedet a közönségedhez. Remek választás lehet, ha növelni szeretnéd a webhelylátogatóid számát, gyorsan akarsz hirdetést létrehozni, vagy a termékeidet akarod népszerűbbé tenni. 

Forrás: Meta

Mindenképp vedd figyelembe a fényképes hirdetésnél, hogy a lényeg a képen van, nem a szövegen. Ha túl nagy mennyiségű szöveget használsz, az zavaró lehet az emberek számára, ami akár azt is eredményezheti, hogy kevesebb embernek fog megjelenni a hirdetésed.

Ha a képre raksz szöveget (vagyis a képszöveg), akkor semmiképp ne ess túlzásba. A tapasztalatok szerint a 20%-nál kevesebb szöveget tartalmazó képek jobban teljesítenek. Próbálj meg kevesebb szöveget használni, ha már hosszabb a szöveg, akkor kisebb betűméretet (persze ne legyen túl apró, mert nem lehet majd elolvasni). 

Videó

Juttasd el a szolgáltatásod az emberekhez videós hirdetésen keresztül, ahol hangon és mozgóképen keresztül közölheted a mondanivalód. Ha jól csinálod, akkor lekötheted a közönséged figyelmét mondjuk egy 15 másodperces videóval, ami azt jelenti, hogy ebben az időben csak a te termékeddel fognak foglalkozni

Forrás: Meta

A különböző elhelyezéseknél meg van adva, hohy milyen hosszú videót helyezhetsz el. Vedd figyelembe, hogy mobileszközökön a rövidebb (15mp) videók jobban megragadják a figyelmet. A figyelem felkeltése érdekében célszerű a videód elején megmutatni a legérdekesebb részt.

Az emberek gyakran nyilvános helyeken mobiloznak, ilyenkor általában hang nélkül nézik a videókat. Tervezz hang nélküli lejátszáshoz, amikor csak lehetséges, használj szöveget, grafikát és feliratokat.

Galéria

A galéria formátum segítségével lehetőséged van egyszerre kettő, vagy több képet elhelyezni a hirdetésedben. Minden képhez lehetőséged van saját címet, leírást, hivatkozást, és felhívást hozzáadni. 

Forrás: Meta

A galéria formátumú hirdetések egyik előnye, hogy olyan különböző termékeket is kiemelhetsz, amik eltérő érkezési oldalakra hivatkoznak. Lehetőséged van akár egy termék részletesebb bemutatására is, de akár vállalkozásod működésén is végigviheted így a közönséged. Ha nincs meg konkrétan, hogy milyen sorrendben akarod megjeleníteni a képeket, akkor beállíthatod, hogy a legjobban teljesítő kártyák jelenjenek meg elsőként. Később a rosszul teljesítő kártyákat akár törölheted, vagy le is cserélheted. 

Ezzel a módszerrel akár aktív cselekvésre is ösztönözheted a közönséged, hiszen az interaktív formátum arra készteti az embereket, hogy továbbpöccintve többet tudjanak meg.

Kollekció

Nyújts magával ragadó élményt a vásárlóid számára a kollekciós hirdetés segítségével. A felhasználók gördülékenyek juthatnak el a felfedezéstől a vásárlásig. 

Forrás: Meta

A kollekciós hirdetések tartalmaznak egy elsődleges videót, vagy képet, alatta pedig három kísérő képet, rácsszerűen elrendezve. Ha az érdeklődők a kollekció formátumú hirdetésedre koppintanak, hogy további termékek közül böngésszenek, a művelet elvégzése után egy „azonnali élmény” nevű gyorsan betöltődő, látványos felületre jutnak. 

Oldalkedvelés

Ha szeretnéd növelni a vállalkozásod ismeretségét, akkor lehetőséged van oldalkedvelési hirdetést létrehozni. Olyan emberek körében népszerűsítheted az oldaladat, akik érdeklődnek a tartalmaid vagy a hasonló profilú vállalkozások iránt.

Bejegyzés kiemelése

Ha jó tartalmakat teszel közzé az oldaladon, és nem szeretnél külön hirdetéseket készíteni, akkor lehetőséged van egy bejegyzésed kiemelésére. A kiemelt bejegyzések olyan hirdetések, amelyeket a Facebook-oldaladon szereplő bejegyzésekből hozol létre. Ezzel a módszerrel több üzenetre, videómegtekintésre, érdeklődőre vagy hívásra tehetsz szert. Olyan új embereket is elérhetsz, akik valószínűleg érdeklődnének az oldalad vagy a vállalkozásod iránt, de jelenleg nem követnek.Bővebben a Facebook posztok hirdetéséről egy korábbi cikkünkben olvashatsz: https://blog.wado.sk/hogyan-hirdess-facebook-posztot/?lang=hu

Növeld oldalad látogatóinak számát Facebook hirdetések segítségével, ha nem szeretnél egyedül belevágni, akkor keress minket, és csináljuk meg együtt.

Bianka Sillik
Bianka