Vállalkozóként úgy érzed, hogy a karantén idején nincs jobb döntés, mint hogy háttérbe vonulsz és csendben várod, hogy a dolgok majd maguktól megoldódjanak? Biztos ez a legjobb? Valóban azt gondolod, hogy amikor ez a rossz álom véget ér, csak visszatérsz a munkához, és minden folytatódik a régi kerékvágásban? Ha úgy döntesz, hogy pihensz, a visszatérés a “való életbe” valószínűleg nem lesz ilyen egyszerű A jelenlegi helyzetet viszont lehet másképp is kezelni.

Eláruljuk, hogyan!

Ha egyszerűen józan paraszt ésszel mérlegelsz, azonnal rájössz, hogy a karantén mmiatt az emberek több időt töltenek otthon a négy fal között, mint valaha, és ugyanakkor több időt töltenek az internetet böngészve. Nemcsak a közösségi hálókon zajlik az élet (igaz, a statisztikákat ők vezetik), hanem a YouTube-ot és Google-t is rengetegen használják információk keresésére. Pontosan ezeknek a csatornáknak a kihasználása a legegyszerűbb módja annak, hogy kapcsolatba lépj az ügyfeleiddel. Ismertetheted velük a fennálló helyzet körülményeit, valamint azt, hogy ez miként érint Téged, mint vállalkozást és őket, mint ügyfeleket.

Kommunikálni kell!

Az embereknek tudniuk kell, hogyan állsz a jelenlegi helyzethez Érdekli őket, miként oldod meg a felmerülő problémákat. Áruld el nekik, hogyan működik a vállalkozásod ezekben a hetekben. Mutasd meg nekik, hogy még ebben a rendkívüli helyzetben is átgondoltan vezeted a vállalkozásod Különösen ügyelj arra, hogy célközönségeddel tudasd felelősségteljes döntéseid és éreztesd pozitív hozzáállásod. Értesítsd őket, amint olyan változás történik, ami rájuk is hatással lehet. Ne hagyd, hogy azt gondolják, elvesztetted az irányítást a helyzet felett és „feladtad”! Hihetetlenül hangzik, de jó lehetőséged van arra, hogy most szerezz új ügyfeleket.

Képzeld el, hogy szinte mindenki otthon van és a telefonját görgeti. Hirdetéseid eddig is sok ember látta … és most képzeld el, hogy hány ember láthatja őket a jelen helyzetben! Maga Zuckerberg nyilatkozta, hogy a járvány miatt a Facebook szinte pontosan ugyanannyira van megterhelve napi szinten, mint Szilveszterkor és az Új év első napján. A Netflix online műsorszolgáltató kénytelen volt csökkenteni a filmek lejátszásának minőségét, hogy bírják a szerverei a megnövekedett terhelést.

Biztos vagy benne, hogy továbbra is szünetelteted a vállakozásod, vársz, és lemondasz az új ügyfelek szerzéséről? Könnyen lehet, hogy ezzel pont a konkurenciának kedvezel. Nem lenne előnyösebb kiaknázni a jelenlegi időszak adta lehetőségeket és elérni, hogy márkád bevésődjön az emberek tudatába? Ugye hogy jobban hangzik?! Akkor nézzük csak meg, mik a lehetőségeid.

Használd a Facebook és az Instagram erejét

Kapcsolatba léphetsz a meglévő vásárlói körrel – hasznos tanácsokat adhatsz nekik, oktatási cikkeket kínálhatsz, vagy akár szórakoztató tartalmakkal keltheted fel érdeklődésüket. Persze reklámkampányokkal az új ügyfelek tudatalattijába is belopózhatsz, és fokozatosan felkínálhatod nekik termékeidet,szolgáltatásaidat. Nagyon sok lehetőség kínálkozik a Facebook és az Instagram világában, használd ki őket.

Célközönséged a YouTube-on is elérheted, mivel nagyon sokan filmeket, oktatóanyagokat, klippeket néznek. Ilyenkor jó ötlet, ha érdekes videókat készítesz – esetleg oktató jelleggel vagy “csináld magad – DIY” típusúakat egyaránt. Egy kis kreativitással és némi szakmai segítséggel akár hirdetéssel is elérheted célközönséged . Ha jó az üzenet, ne hagyd elveszni.

Statisztikák bizonyítják, hogy a kezdeti sokk után az online piac továbbra is működik. Van, aki lakást, házat, kertet tervez átalakítani, vannak, akik még most sem tudnak ellenállni a ruha vásárlásnak. Célozhatod őket a Google által kínált hirdetésekkel – keresett kulcsszó alapján vagy szép mozgó bannerekkel, sőt még a Gmail fiókjukba is beküldhetsz marketing üzenetet.

Ezek után mit gondolsz?

Jobb döntés, ha csendben maradsz és vársz, vagy szembenézel a kihívással és a lehető legtöbbet hozod ki a helyzetből?

Ha Te a második lehetőség mellett döntesz, mivel nem akarod kockáztatni vállalkozásodat, de nem vagy biztos abban, hogy egyedül képes vagy-e megbirkózni ezekkel a feladatokkal, akkor bátran kérdezz minket! Bízd kampányaidat szakemberekre. Örömmel segítünk Neked a karantén közben is!


Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?