A hatékony marketing nem jelenti azt, hogy drága is!

Megesik, hogy egy rakás embert az tesz boldoggá, ha 1500 Eurót költ az okostelefonjára, hogy zenét hallgathasson, csekkolhassa a profilját a közösségi hálón, vagy üzeneteket küldözgethessen a barátainak. Pontosan ugyanezekre azonban képes lenne egy olyan eszközzel is, amihez akár már negyedáron hozzájuthat. Az ilyen jellegű vásárlások egy részének célja, hogy a tehetősséget igyekezzen kimutatni, bármilyen egyéb észszerű okkal szemben. A marketing ugyanerről szól.

Rengeteg oka van annak, amely a nemrégiben kirobbanó digitális marketing növekedését előidézte. A digitális marketing területén például nagyon jól működik a célzott és személyre szabott üzenetek kézbesítése a közönség azon rétegének, mely egyre inkább pontosítható. Kétségtelen, hogy egy jól megvalósított digitális marketing igyekezetben ott rejlik a potenciál, mely gazdagítja és feléleszti a fogyasztók elköteleződését a konkrét márka mellett.

Egy marketing kiadás a termékbe vetett hit visszatükröződése

Képzeld el, hogy a kedvenc üzleted konyhai késkészletéről szóló reklámja bukkan fel előtted – és hajlamos vagy a készlet megvásárlására.

Az egyik módja, amivel az üzlet megszólíthat téged, ha hírlevelet küld. Természetesen szép fotókkal megspékelve a késekről. Ezen felül még a neveden is szólíthat, vagy megemlítheti a tartózkodási helyedet is.

Itt viszont van még egy dolog, amit nem említettek, egészen mostanáig: a késkészlet, amelyről beszélünk, egy olyan márkától ered, amelyről eddig nem is tudtunk, és mindez bizony 500 Euróba kerül. Most képzeld el, hogy ugyanez az üzlet élelmiszerekről szóló hatalmas óriásplakátokat helyez el 5 kilométeres körzetben. A reklámok szintén késeket ábrázolnak, de ez alkalommal egy csúcsminőségű konyhában drága kisegítő eszközökkel körülvéve. A reklám még egy ismert séfet is tartalmaz, szlogennel együtt. A reklám alsó felületén pedig feltűnik az 500 Eurós ár.

Most hogyan tekintesz a reklámra? Többnyire azzal, hogy valaki többet költ reklámra és marketingre, az üzletbe és a termékbe vetett saját hitét, valamint bizalmát mutatja ki, ugye? Ha a kések alacsonyabb minőségűek lennének, vagy nem váltanák be a hozzájuk fűződő ígéreteket, amiről a népszerűsítés is szól, vajon az eladó nem vetné bele magát ilyesfajta előzetes invesztícióba, ugye? Biztos vagy benne?

A marketing bizalom kérdése, nem a kiadásoké

A marketingnek muszáj drágának lennie ahhoz, hogy működjön? Mindez azon múlik, mit veszünk drágának (tipikus válasz egy marketingestől :D)

Főleg arról van szó, hogy hogyan osztod be a költségvetésed és nem arról, hogy minél többet költs (akár feleslegesen).

Például egy képtár használata a Facebook-reklámokhoz gyors és egyszerű módszer, akárcsak kiállítani és a közönség elé vinni egy kampányt. Megeshet azonban, hogy az adott képet már a konkurencia is használta és a közönség már korábban ezt látta (ez nem törvényszerű, hiszen a fotó adatbázisból már rengeteg van). A helytelenül felírt szövegek azonban tényleg teljesen más információval szolgálhatnak, mint amit akartál.

Inkább szánj a költségvetésből egy olyan ügynökségre, amely alaposan átgondolja az elsődleges ötleteidet és segít a reklámok terén. Ezáltal képesek közelebb vinni a célodhoz, és minimális a valószínűsége annak is, hogy esetleg valamit eltolnának.

A drága marketing az, amelyik nem működik

A hatékony marketing nem feltétlenül drága, ám olyan személyre szabást igényel, mely információkat a fogadó megbízhatónak tart. A beazonosítás után helyes információkat is kell nyújtanunk, megfelelő formában és a helyes csatornán keresztül juttatva el mindezt a befogadóhoz – digitális vagy hagyományos úton. A marketingnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy hatásos legyen. De hatásosnak kell lennie ahhoz, hogy megérje.

Mit gondolsz, győzöd bármilyen segítség nélkül is? Ha csak egy csöppnyi kétely is van benned, hogy több kárt okoznál, mint hasznot, fordulj bizalommal akár hozzánk is. Biztos lehetsz benne, hogy tudunk segíteni!

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?