Márka és branding – minden, ami idetartozik

A márka és a branding több olyan sajátosságot is magába foglal, amiből a teljes folyamat, valamint az önálló márka összetevődik. Nem elég csupán egyet választani közülük, muszáj az összes, most következő pontra ügyelnünk, hogy minden rendben menjen, és aminek köszönhetően végül elérhetjük a kitűzött célunkat.

Kik valójában a vevők?

A vevők nem azok az emberek, akik a termékeidet megveszik, ők azok, akik használják is őket. A fogyasztó csak egyszer veszi meg az árut. A vevő ezzel szemben vissza is tér. A vevőnek te jutsz elsősorban az eszébe és nem a konkurenciád. Ha viszont már így gondolkodnak rólad, nagyon sok tényező múlik rajtad. Többet kell nyújtanod mint egy termék, ami felett elgondolkodnak vásárláskor. És ez a több, a te márkád legyen!

Pozícionálás – a márka elhelyezése

A márkád elhelyezése olyasvalami, amiről már ugyan a kezdetekkor döntést hozol, a piaci jelzések alapján viszont minduntalan igazodnod is kell egyrészt a vásárlókhoz, akik a termékeidet megveszik, másrészt a kulturális változásokhoz is, tehát ahogyan a márkád beépül az ő világukba.
A márka elhelyezése magába foglalja azt is, kire szeretnéd azt rászabni (milyen pszichografikus piaci szegmenst kívánsz általa uralni), milyen érzéseket szeretnél kiváltani a vásárlókból (milyen asszociációkat kívánsz kialakítani a márkád és aközött, amit akarnak vagy amire szükségük van) és hogyan is jutsz el ezekhez az emberekhez (milyen lesz a marketing stratégiád és a márkád tudatossága).

Identitás – hovatartozás

A sikeres márkahovatartozás közli a lehető legtöbb információt az adott márkáról a másodperc töredéke alatt. A logód, a betűid, amelyeket kiválasztasz, a képek és azok reklámtartalma a marketing kampányod során, plusz minden egyéb alkotóelem, melyek a nyilvánosság felé fordulnak a márkád identitását mutatják be. Nagyon fontos, hogy harmonikus összefüggés jöjjön létre a márkahovatartozás és azon termékek között, amelyeket kínálsz.

Ha absztrakt és nehezen olvasható betűket használsz, például tisztítószerek eladásához, a legnagyobb valószínűséggel a termék vitatottá válik és elriasztod vele a fogyasztókat ahelyett, hogy vevőket csinálnál belőlük. Alapos és esztétikus hozzáférést szükséges bebiztosítanod a márkaazonosságtudatod fejlődésének érdekében. Milyen a vizuális nyelv, amelyet arra használsz, hogy kommunikáld a vevőkkel, azon információkat, melyeket át akarsz adni nekik? Mégis hogyan lehet ezt belesűríteni valami olyasmibe, ami már első ránézésre érthető?
Amennyiben viszont a hozzáállásod kissé konzervatív vagy hagyományos, kockáztatod, hogy nem leszel elég megkülönböztethető a konkurens márkáktól. Ráadásul a vállalatok kategóriájában, amelyek relatíve vonzó termékeket kínálnak, elkerülhetetlen, hogy átgondolt kinézettel rendelkezz a márkahovatartozásod kifejezésének érdekében.

Személyiség

A márkád személyisége a márkahovatartozásod egyik lelki megnyilvánulása. Ha a márkád egy személy lenne, ki lenne az? Hogyan gondolkozna az adott személy? Hogyan mesélne? Milyen benyomást tenne a körülötte lévő emberekre? Milyen nyelvet használna a többiekkel való kommunikációra? Szaknyelvet vagy mindenki számára érthetőt? Kedvesen, alázatosan, vagy kicsit agresszívabban beszélne? Amíg a márkád személyisége egy anyagtalan atmoszférában él, mely körbeveszi a márkádat, ugyanúgy az emberek is szembe jönnek majd veled ezen a csatornán keresztül.

Csalogagó rálépni a személyiség és a hang fejlődésének azon útjára, mely utánozza az emberek online társalgását, pedig ez jóformán sosem bizonyul helyes választásnak a márkaépítés során.
A legjobb dolog, amit csinálhatsz, hogy elcsíped a márkád hozzárendelt értékeit, közülük is azt, amelyre a hangsúlyt fektetni szeretnéd. Ezután megragadod a konkurenciát és megfigyeled, hogyan kommunikálnak. Végül pedig mérlegelsz, hogyan tudsz tőlük különbözni!
Nem is olyan egyszerű, igaz? Minden, ami kéz a kézben jár a márkaépítéssel, előre átgondolt és megtervezett lépéseket követel, egyszóval egy jó stratégiát. Ha mindent sikerül helyesen összehangolnod, idővel megtérül a belefektetett nehéz munka. De azt se feledd, hogy a csapatunk kész segíteni és megkímélni az ezzel kapcsolatos munkától és a vele járó stressztől is, ami nem is olyan kevés ezen a szakterületen. Elég jelentkezned a wado@wado.sk e-mailcímen. 😉 Ha pedig kíváncsi vagy még több cikkre, ami a brandinget taglalja, kattints ide: Branding – Kommunikációscsatornák és a tartalom fontossága

Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?