Kamu profilok mindig voltak és sajnos mindig lesznek. Ahogy haladunk a korral sokkal kifinomultabbak a botok és így az algoritmus nem mindig veszi észre őket. 

Ebben a cikkben megismerkedünk pár trükkel, hogyan leplezzük le az ilyen profilokat és mit tegyünk velük.

INSTAGRAM KAMU PROFILOK ÉS PORNÓ BOTOK

Ah, az Instagram story „tetszik” gombja… A funkció tavaly február óta működik, és amennyire megörültem ennek a kis szivecskének, úgy hamar átment a lelkesedésem. 

Egyszerű módja annak, hogy a sztorikban kifejezzük tetszésünket, de úgy tűnik, hogy a közeli barátok és követők nem az egyetlenek, akik használják ezt az ártatlan funkciót. 

Te is kaptál már értesítést a jessica.rose56782-től, hogy kedvelte a sztoridat? 

A Reddit-en számtalan ember próbálja kitalálni ennek a jelenségnek a hátterét. Többen azt állítják, hogy néhány weboldal lehetővé teszi mások sztorijának megtekintését botok segítségével. Tehát amikor a botok megjelennek a történetnézetek között, van esély arra, hogy egy névtelen személy nézi a tartalmat egy harmadik fél weboldaláról.

Szerencsére a Buzzfeed News riporterei képesek voltak megcáfolni ezt a teóriát. Miután több ilyen weboldalt is kipróbáltak, hogy megnézzék és kedveljék kollégáik Instagram-történeteit, azt találták, hogy a Reddit magyarázata nem állja meg a helyét. 👏🏼

Akkor kik ezek a botok és mit akarnak? 

A pornó botok egy speciális típusú internetes botok – automatizált online fiókok, amelyeket szoftverek irányítanak, nem valós emberek. Emberek képeit – általában nőkét – használják és hamis pornó oldalakra vezető linkek vannak a profiljukon. A linkek valójában olyan weboldalakra vezetnek, amelyek letölthetnek vírust az eszközödre.

Úgy tűnik, hogy az Instagram tisztában van a problémával, és mindent megtesz annak megoldása érdekében:

„Továbbra is befektetünk az anti-spam technológiába, és 40 000 fős biztonsági csapatunkba, akik a spamet és más káros tartalmakat próbálják távol tartani platformjainkról” 

– mondta egy Meta szóvivő a Buzzfeed News-nak.

Továbbra is idegesítő értesítéseket kapunk kétes profiloktól. Mondjuk meg őszintén, hogy eléggé bosszantó és még hasznunk sincs belőle. A botoktól származó kedvelések nem mindig jelennek meg az analitikában. 

Úgy tűnik az Instagram kiszűri őket valamelyest, de nem képes megállítani az értesítéseket!? 🙄

Egy módszer, amivel meg lehet állítani a botokat, hogy a fiókodat priváttá teszed – persze ez nem mindenkinek felel.

Másik lehetőség, hogy kibővíted a “close friends” listádat, így pontosan tudod kinek jelenik meg a sztorid. 

Nyilván egyik sem ideális megoldás, viszont jelenleg nincs sok lehetőségünk, amíg az Instagram nem oldja meg a bot-problémát. 

TIKTOK HAMIS OLDALAK 

A TikTok népszerűsége az üzleti vállalkozások számára ideális lehetőséget kínál a hírnevük terjesztésére.

A közösségi irányelvek végrehajtásáról szóló legutóbbi jelentésében a TikTok felfedte, hogy 2022 áprilisa és júniusa között 33,6 millió hamis fiókot távolítottak el.

Leggyakoribb TikTok átverések:

1. Felnőtt tartalom – azt hiszem ezt bővebben nem kell részletezni, hogy miről van szó, hiszen szinte mindenki találkozott már ilyen profillal. A lényege, hogy az átverő fiókok más oldalakra irányítják a követőket, végül kártyaadatok vagy egyéb információk megadására kérik a követőket a „prémium” tartalom megszerzéséhez. 🔞

2. Hamis hírességek – lemásolják a híresség profilját egy az egyben, néha tényleg nehezen lehet megmondani, hogy melyik az igazi, ha csak a tartalmat nézzük. Viszont könnyen le lehet leplezni az ilyen profilokat, még pedig egy kis kék pipácskát kell keresnünk, ami a hitelesség jelvénye.  

Ha nincs sehol ilyen pipa akkor érdemes a Google barátunkhoz fordulni, és rákeresni az adott személyre, hogy milyen közösségi hálókon van jelen. 

3. Kedvelések és követők árulása – olyan embereket céloznak meg, akik növelni szeretnék rajongói bázisukat. Lájkokat és követőket kínálnak a felhasználóknak bizonyos összegért. Ha ilyen csomagot meg is vennénk, akkor vagy egyáltalán nem kapunk semmilyen követőket, vagy csak valamilyen botoktól. 

4. Márka utánzás – hamis termékek és szolgáltatások árulása, ezáltal könnyen hozzájutnak személyes információkhoz, ill. kártyaadatokhoz, ha online rendelésről van szó.

Tipp: Vannak olyan botok, amelyeknek a nevében benne van a “TikToker” szócska. Állítólag ha ezeket botokat kitörlöd a követőid közül akkor javulhat az elérés a TikTok videókon. 

Én még régebben kipróbáltam és akkor bejött, hogy mennyire működőképes jelenleg azt sajnos nem tudom, mivel az algoritmus folyton változik. Mindenképpen ajánlom és ha nem is lesz magasabb a nézettség, legalább megszabadulsz felesleges botoktól. 😉

FACEBOOK KAMU PROFILOK

A jó öreg Facebookon hihetetlen mennyiségű kamu profil van. A legelterjedtebbek közé tartoznak:

  • Hamis egészségügyi / katasztrófavédelmi adománygyűjtés – sajnos vannak akik tényleg rászorulnak ilyen támogatásra és ha úgy döntesz, hogy segíteni szeretnél valamilyen szervezetnek vagy személynek, győződj meg róla, hogy valós helyre küldöd az adományt.
  • Giveaway csalások – Ingyenes iPhone? Persze, mielőtt a nyereményjáték linkjére kattintanál, ellenőrizd le, hogy igazán valódi. Legtöbbször személyes adatokat kérnek el az emberektől pl. kártyaszámot, vagy linkre kattintva a háttérben vírus töltődik le. 
  • Facebook-kvíz csalások – A barátod most tudta meg, hogy milyen karakter lenne a szuperhős filmben, és most alig várod, hogy megtudd a tiédet? Ne hagyd, hogy a kíváncsiság eluralkodjon rajtad. Míg ártalmatlan kis játéknak tűnhet, közben mindenféle információt meg tudnak rólad a kérdések által.
  • Klónozott fiókok – már az ismerőseidre sem számíthatsz. A barátnőd újra bejelölt Facebbokon és azt állítja, hogy elfelejtette jelszavát vagy letiltották? Legjobb személyesen vagy más platformon keresztül érdeklődni, hogy igaz az állítás vagy csak kamu.
  • Hamis munka lehetőségek – egyre többen választják az „home office” lehetőséget, a csalók így olyan munkalehetőségeket ajánlanak, amelyek már túl jók, hogy igazak legyenek. Általában először pénzt kell küldeni vagy termékeket vásárolni, ami ún. “kezdőtőke”. Valójában személyes adatokat gyűjtenek a felhasználóktól (néha bankszámlakivonatokat, nyilvántartásokat és biztosítási számokat), majd a Dark Weben a eladják annak, aki a legtöbbet kínálja. 💀

Hogyan kerüljük el a Facebook, ill. akármilyen más csalásokat? 

  • Ne kattints semmilyen gyanús linkre –  ide tartoznak a rövid linkek vagy a szenzációs hangzású videók.
  • Ha értesítést kapsz arról, hogy fiókodat törölték vagy feltörték, böngészőn keresztül jelentkezz be és ne az üzenetben vagy e-mailben található hivatkozásra kattints.
  • Rendszeresen tekintsd át fiókod adatvédelmi beállításait, és módosítsd azokat.
  • Azt hiszem említenem sem kell, de mégis: egy erős és egyedi jelszó + kétfaktoros hitelesítés.
  • Ha furcsa vagy szokatlan üzenetet kapsz ismerőseidtől, vedd fel velük a kapcsolatot más platformon, hogy megbizonyosodjon az üzenet valódiságáról.
  • Soha, de SOHA ne oszd meg személyes adatait.
  • Töröld az ismeretlen személyektől származó baráti kéréseket és üzeneteket.

Végszó

Az ilyen kamu profilokat és botokat sajnos nem lehet véglegesen leállítani, viszont amit tehetünk, hogy letiltjuk és jelentjük őket. Nem ideális megoldás, mert ez nem állítja meg a következő botokat, viszont egyenlőre többet nem tudunk tenni.  

Ui.: A cikket szétszedtem 3 részre a platformok szerint, de fontos figyelembe venni, hogy ez nem csak ezeken a platformokon fordulhat elő. Ha az egyiken megjelent előbb vagy utóbb másikon is ott lesz hasonló ha csak nem ugyanolyan formában. 

Mindenképpen legyél elővigyázatos, és ne kattints kétes linkekre és üzenetekre. Ami meg a botokat és kamu profilokat érinti, mindenképpen jelentsd és tiltsd is le őket.

Források:
https://www.buzzfeednews.com/article/ikrd/instagram-sex-bots-story-replies
https://payback-ltd.com/blogs/6-common-tiktok-scams-to-be-aware-of-in-2021/
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11788735/Instagram-users-say-porn-bots-liking-Stories.html


Szabó Lili
Lili
Élvezem az életem és alkotok ✨