Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy mely közösségi hálózatok alkalmasak különböző típusú vállalkozások számára. Mindegyiknél elmondjuk azt is, hogy az adott hálózaton milyen közönség koncentrálódik, és mi lehet ennek az oka.

Instagram

Jelenleg az összes közösségi hálózat közül a legnépszerűbb platform, amely működése jelentős mértékben a videókon és képeken alapul. Havonta körülbelül 2 milliárd ember használja szerte a világon, és a hashtageknek köszönhetően nem okoz gondot a fiókok tartalmának összekapcsolása még a föld másik oldalával se.

Közönség:

Ahhoz, hogy igazán megértsük a közösségi média demográfiai adatait, gyakran olyan számokat és statisztikákat kell nézni, amelyeket (szinte) lehetetlen becsapni. 2022-től az Instagram közönségének többségét a millenium (1986-1995-ben születettek) vagy a Z-generáció (1996-2005-ben születettek) alkotják.

A Hootsuite egyik blogja arról számol be, hogy a 16-24 év közötti globális internetfelhasználók az Instagramot részesítik előnyben más közösségi platformokkal szemben. A felhasználóknak csak körülbelül 13%-a 45 év feletti, így ha tartalmaid inkább idősebb közönségnek szólnak, akkor az Instagram nem lesz a megfelelő platform a számodra.

Érdekes azonban, hogy az 55-64 éves férfi felhasználók száma viszonylag gyorsan növekszik. Az elmúlt évben ez az arány 63,6% volt! Általánosságban elmondható, hogy az Instagramot szokatlan nemek aránya jellemzi – a férfi felhasználók teljes száma (50,7%) csak kis mértékben haladta meg a női felhasználók számát (49,3%). Ez nem feltétlenül igaz minden korosztályra; például a 35 év feletti felhasználóknál a nők többen vannak mint a férfiak.

Az Instagram további előnyei:

Az Instagram lehetőséget kínál közvetlen elektronikus értékesítésre az Üzlet fülön keresztül. Ezenkívül lehetővé teszi olyan bejegyzések hozzáadását, amelyek közvetlen vásárlási lehetőséget kínálnak. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy termékcímkéket adjanak hozzá fotóikhoz olyan linkekkel, amelyek tartalmazzák a termékleírást, az árat és a „vásárlás most” opciót, így a felhasználókat az online áruházhoz irányítják.

Az egyik vitathatatlan előny, hogy az Instagram-profiljukat építő márkák általában a profilkészítő sajátos arcát is kiemelik. Ez egy személyes platform, tele informális bejegyzésekkel, amelyek egy dolgot jelentenek – minél barátságosabbnak és személyesebbnek tűnik a márka/profil, annál valószínűbb, hogy sikeresek lesznek. Ezért tanácsos privát tartalmat is közzétenni, vagy fontolóra venni a nagy hatású influencerekhez való linkelést.

Egy megbízható influencer a következő szintre emelheti vállalatod értékesítését a digitális marketingre fordított befektetések megtérülése és a demográfiai adatokhoz való hozzáférés révén, amelyeket általában nem érnél el. A kis márkák számára előnyösebb önállóan kiemelkedni az Instagramon, míg a nagy márkák számára az influencerek bevonása nagyban segíti a digitális bázis bővítését.

Facebook

A Facebook egy régebbi közösségi média hálózat, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kapcsolatba léphessenek barátaikkal, családtagjaikkal, munkatársaikkal és másokkal, beleértve a hasonló érdeklődésű emberek csoportjait is. A platformot gyakran fejlesztik funkciók és megjelenés terén.

A felhasználók privát profilon keresztül oszthatnak meg képeket, videókat, cikkeket és véleményeket barátaikkal, de a platform népszerű az üzleti fióktulajdonosok körében is.

Közönség:

2004-es alapítása óta a Facebook több milliárd eurós platformmá nőtte ki magát, napi több tízmillió felhasználóval.

Ilyen széles körű aktív felhasználói spektrummal még sosem volt ilyen nagy a lehetőség az üzenet közvetítésére a marketing és a reklám által. 2022 harmadik negyedévének végén a Facebook közel 3 milliárd havi aktív felhasználóval rendelkezett, ami a világ legnagyobb alkalmazásává teszi. Naponta kb. 1,6 milliárd ember használja az alkalmazást.

Itt még mindig találhatsz aktívabb idősebb felhasználókat. A leggyorsabban növekvő demográfia ezen a platformon a 65 év felettiek csoportja. A potenciális közönség ezen új növekedése miatt érdemes lehet megfontolni a tartalom személyre szabását úgy, hogy az megfeleljen ennek a feltörekvő korcsoportnak.

A millenniumiak körülbelül 84%-a még mindig használja a Facebookot, az Instagrammal egyidejűleg. Az X generáció (1965 és 1980 között született) szorosan követi őket. Mindkét generáció a produktív korosztályhoz tartozik, amely alkalmas potenciális vásárlói vállalkozásának.

Facebook-előnyök:

A Facebook-oldal a márka központjaként működik, ahol a felhasználók megtudhatják, ki vagy, mit csinálsz, és milyen szolgáltatásokat nyújtasz.

Ennek köszönhetően könnyedén elérhetővé teheted ügyfeleid számára az olyan információkat, mint a nyitvatartási idő, helyszín, gyönyörű fotók, vagy létrehozhatsz akár promóciós eseményekket, melyekről az alkalmazás időben emlékezteti őket. Az összes információt tartalmazó oldal ráadásul nagyobb eséllyel jelenik meg olyan felhasználóknak, akik még nem ismernek téged.

Ha weboldalad jól kezelt, akkor közösségépítő fórumként működik, lehetővé téve az új és hűséges ügyfelekkel való kommunikációt. Ez egy hely, ahol közvetlenül kapcsolatba léphetsz az ügyfelekkel, válaszolhatsz kérdéseikre, és megoszthatod azokat az ajánlatokat, amelyek előnyösek számukra.

LinkedIn

A LinkedIn virágzó hely az üzleti vezetők számára világszerte. Ez egyfajta célállomás az álláskeresőknek, szakembereknek, vezetőknek, mentoroknak és más munkavállalóknak minden kategóriában. Ma körülbelül háromnegyed milliárd ember és vállalkozás használja világszerte.

Egyesek szerint a LinkedIn-en ugyanazt találod, mint a Facebookon és az Instagramon, csak bonyolultabb nyelven írva. A valóságban azonban a LinkedIn egy olyan digitális teret képvisel, amely elsősorban üzleti kapcsolatok hatékony kialakítására és munkád magasabb szintű bemutatására alkalmas.

Közönség:

A LinkedIn az idősebb felhasználók körében a legnépszerűbb. Az emberek 46-55 éves kor közötti korosztálya használja ezt az oldalt a legaktívabban. Ez nem túl meglepő, ha figyelembe vesszük a vezérigazgatók átlagéletkorát, amely 58 év körül van.

A legnagyobb hirdető célközönség azonban a millenniumi korosztály, akik leggyakrabban állást keresnek. Az állásinterjúk során a fiatalok többsége megnézi a LinkedIn profilját és cégbemutatóját annak a cégnek, amelyre az interjúra mennek. Ez fordítva is igaz, ezért érdemes LinkedIn-fiókot létrehozni magánszemélyeknek és kisvállalkozóknak is.

Ha figyelembe vesszük az összes LinkedIn-felhasználót világszerte, akkor a felhasználók 57%-a férfi és 43%-a nő.

A LinkedIn előnyei:

A LinkedIn évről évre egyre több hasznos funkciót biztosít minden üzleti felhasználó számára, függetlenül attól, hogy nagyvállalat, egyéni vállalkozó vagy nonprofit szervezetről van szó. Közülük a legnépszerűbbek a következők:

  • Módosíthatod a beállításokat, hogy kapcsolataidat csak azok láthassák, akik kapcsolatban állnak veled, vagy csak a számodra legyen látható.
  • Lehetővé teszi a kapcsolatok egyszerű exportálását más kapcsolatkezelő rendszerekbe. Ez a lista tartalmazza a kapcsolattartók nevét, a jelenlegi cégneveket és az e-mail címeket.
  • Segít megcélozni a tartalmat a különböző emberek számára azáltal, hogy kiszűri üzleti érdeklődésüket.
  • Lehetővé teszi más, rejtett identitású profilok megtekintését.
  • A LinkedIn lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy álláskereséseiket, bejegyzéseiket és oktatási programjaikat egy helyen tárolják.
  • A Linkedin rendelkezik egy olyan funkcióval (a telefonos applikációban működik), amely lehetővé teszi, hogy egy 10 másodperces hangfelvételen rögzítsd a neved. A felvételt követően bárki meghallgathatja a felvételt a neved melletti hangszóró ikonra koppintva, hogy megtudja, hogyan ejtik helyesen a neved/cégneved.

TikTok

Egy alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 15 másodperces, mobileszközökön vagy kamerákkal készült videókat készítsenek, nézzenek és osszanak meg. A különleges rövid videók testreszabott csatornáival, zenével és hangeffektusokkal az alkalmazás függőséget okozó minőségéről és magas szintű elkötelezettségéről híres.

Mind az amatőr, mind a professzionális alkotók hozzáadhatnak effektusokat, például szűrőket, háttérzenét és matricákat a videóikhoz, együttműködhetnek a tartalom elkészítésében, és osztott képernyős duettvideókat hozhatnak létre, még akkor is, ha különböző helyeken vannak.

Egyre gyakrabban használják ezeket a videókat úgynevezett infotainment célokra. A stabil közönséget építő befolyásolók tanácsokat és tippeket kínálnak az önreklámozás mellett. A szépség, a divat, a személyes pénzügyek és a főzés népszerű témái az információs videóknak. Ezt a formátumot egyre gyakrabban használják termékek reklámozására és értékesítésére.

Közönség:

Ma a TikTok a világ egyik legnépszerűbb alkalmazása. 150 piacon, több mint 35 nyelven érhető el. A mai napig (2018-as indulása óta) az alkalmazás több mint 3,5 milliárd egyedi letöltéssel rendelkezik:
A felhasználók 43%-a 18 és 24 év közötti.
Felhasználói átlagosan napi 46 percet töltenek a platformon.

A TikTok előnyei:

A TikTok-felhasználók száma évről évre növekszik, így egyértelmű, hogy ezen a közösségi hálózaton való közzététel elegendő lehetőséget biztosít a vállalkozás identitásának növelésére. Ami a TikTokot egyedivé teszi, az a tartalommegosztás gondtalan, hétköznapi és személyes megközelítése. Ha hatékonyan szeretnéd használni az alkalmazást, és széles közönséget szeretnél elérni, akkor a legjobb, ha alkalmazkodsz a platform hangvételéhez, és vagy humoros képet választasz a tartalomról, vagy személyesebb hangvételű tartalmat osztasz meg.

Hasonlóképpen, a TikTok lehetőségeket kínál a márkaismertség növelésére. A platformon a márkaismertség növelésének kulcsfontosságú módszere a hashtagek használata, amelyek segítségével a tartalomkészítők ráugorhatnak a népszerű trendekre, és jelentős vonzerőt szerezhetnek bejegyzéseikből.

Források:

Bianka Sillik
Bianka