Restart

Mivel lassan, de biztosan érezhető, hogy a rémálom véget ér, eszünkbe jutott, hogy bizonyára többeteknek jól jönne pár tanács, amely a vállalkozásotok újraindítását illeti. Valószínűleg nap mint nap felteszitek a kérdést a következő problémákkal kapcsolatban. Hogyan alkalmazkodjunk a változásokhoz? Hogyan győzzük mindezt anyagilag? Vajon lesz elég vásárlónk? Olvasd hát el a következő néhány tanácsot és lépést, mire érdemes fókuszálni! Ne hagyd, hogy a félelmeid miatt fel kelljen adnod az álmaid!

Ítéld meg az anyagi károkat!

Első lépésként a COVID-19 mizéria után állapítsd meg, milyen mértékben avatkozott bele és befolyásolta vállalkozásodat a helyzet!

Ha az utóbbi időben nem aktualizáltad az anyagiakat – például a nyereséget és a veszteséget, vagy a pénzügyi áramlások áttekintését, most hasznos lenne megcsinálni. Ezután össze lehet hasonlítani a korábbi számokkal és felmérni, milyen mértékben vezetett a pandémia a vállalkozásod visszaeséséhez.

Az eladást, nyereséget és a pénzmozgást érintő számokon kívül más szempontból is gyűjtsd össze a vállalkozásra vonatkozó behatásokat! Ha például el kellett engedni néhány, vagy minden alkalmazottat, vedd számításba a tervezeted megújítását! Ha csökkentetted a marketingre és reklámra szánt költségvetést, vagy ha néhány vásárlód inkább átment a konkurenciához, mindezt pénzügyi szemszögből is tudatosítanod kell!

Dolgozz ki időharmonogramot a vállalkozás megújításához!

Lehet több olyan plusz feladattal is szembesülsz, amire szükség lesz ahhoz, hogy feltápászkodj a COVID-19 után. Mindent egyszerre csinálni azonban nem biztos, hogy hatékony. Éppen ezért készíts időbeosztást, amely fontossági sorrend alapján veszi sorba a feladatokat!

Elsődleges cél lehet például a finanszírozás bebiztosítása a vállalkozás számára. Ha ezt megcsinálod, meghatározhatod az alkalmazottak újrafelvételének/visszahívásának ütemezését is, valamint a készlet feltöltését, végül pedig kinyithatod azon kapukat, melyeket be kellett csukni a pandémia következményeként.

Ha elvégzed az egyes lépéseket az újjászületéshez, ne feledd a következő pontokat követni! Különösen fontos, hogy biztosítsd a cég finanszírozását, ha nem akarod vesztegetni az időt olyan aktivitásokra, melyek a befektetésekből nem hoznak árbevételt. A megújulást a COVID-19 utáni kezdeti fázisban heti szintű kontroll alatt kell tartanod, hogy lásd, mi működik és mi nem! Később aztán áttérhetsz az anyagiak havi szintű ellenőrzésére, amikor már stabilizálódik a helyzet.

Nézd át az üzleti tervet!

Az üzleti modelled a pandémia előtt valószínűleg tökéletesen működött volna, de most már világos, hogy változtatásokra lesz szükség.

Mérlegelni kell, hogyan tud alkalmazkodni a cég az új normákhoz! Például, ha eddig az üzlethelyiségre alapoztál, érdemes elgondolkodni a digitális terjeszkedésen, hogy nagyobb számú embernek megfelelj, hiszen sokan lesznek, akik ezentúl is szívesebben vásárolnak majd otthonról.

Szintén hasznos kielemezni, hogy hogyan befolyásolta a pandémia az adott iparágat, amiben vállalkozol. A konkurencia áttekintésének és magának az ipar egészének a jelenlegi trendeknek megfelelően szentelj figyelmet és összepontosíts új módszerek kiaknázására! Legyél képes megtalálni a réseket és a szükségleteket, melyeket a céged teljesíthet! Ami eddig el lett hanyagolva, döntő fontosságúvá válhat a jövő vásárlói bázisának elérésében és bővítésében. Ha átnézed az üzleti tervet és az üzleti modellt, vedd át az erősségeket és gyengeségeket is! Ezután nézd meg, mi az, ami azelőtt működött, mi az, ami most nem fog beválni, és fedezd fel, mit lehetne módosítani és javítani, hogy versenyképes maradj! Végezetül pedig ne felejtsd átértékelni az üzleti célokat, hogy reális szemszögből biztosítsd a jelenlegi körülményeknek megfelelően.

Biztonságos garanciát nyújts a vásárlóknak, melyek megújítják a bizalmat!

Mivel sok ember érezte meg a bezártságot, jobban ügyelnek majd az egészségre és növelik a biztonsággal kapcsolatos elvásáraikat is. A társaságoknak olyan termékeket és szolgálatásokat kell nyújtaniuk, melyek megfelelnek a legszigorúbb egészségügyi elírásoknak és biztonsági feltételeknek. Két lehetőség között mérlegelhetsz:

Határozd meg a biztonságos vásárlási feltételeket az ügyfelek számára! Ázsiában olyan új eljárásokat vezettek be, mint a testhőmérséklet mérése az üzletbe történő belépéskor, a vizes-alkoholos gél kínálata a kiskereskedelmi üzleteknél és a tömegközlekedési eszközökön, érintés nélküli fizetési és kézbesítési mód. Közelkeleten az Emirates légitársaság bevezette a hőmérséklet ellenőrzést minden egyes utas esetében, akik Dubajban lépnek a fedélzetre, és megkérik őket arra is, hogy a repülés során maszkot viseljenek. Érdemes aktívan kommunikálni azon bevezetett óvintézkedésekről, melyek nem észrevehetőek az ügyfelek számára az irodában, a gyártó- vagy raktárhelyiségekben. Ez lehet információ a teljes folyamatról, az emberek kezelésének minimalizásáról, a tesztfázisokról a teljes szállítói láncban, az elemek kikövetkeztethetőségéről, vagy a legmagasabb higiéniai normák szigorú érvényesítéséről az infrastruktúrában és a szállítói lánccal történő mindennemű kapcsolódásnál.

Erősítsd meg az online jelenléted!

Még a pandémia idején is fontos ügyelni arra, hogy elég látható légy az online környezetben. Most, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, a munkát 150%-ra kell emelni!

Görgesd végig a webshopot, és nézd meg, nincs-e szükség valamilyen változásra, amely javíthatja az eladást! Mindent megtalálnak a látogatók probléma nélkül? A készlet elég áttekinthető? Ez minden nagyon fontos. Ha esetleg nincs e-shopod, itt az idő mérlegelni, hogy érdemes lenne egybe befektetni, hiszen biztosan találsz több olyan embert is, akik még jóideig inkább online fognak vásárolni.

Ne feledkezz el az online felületekről sem, ahol kitűnően láthatová teheted magad! A Facebook és az Instagram nem elhanyagolandó! Még ha nem is kifejezetten eladásra szolgálnak, itt is kommunikálhatsz a követőiddel, akik között természetesen potenciális vevőkör lapulhat. Ajánlj számukra értékes tartalmat és biztosan megjegyzik azt! Ugyanúgy fontos a Google kampány is, amely helyesen beállítva éppen a megfelelő embereket vonza majd az eshopodba.

Ezen jótanácsokkal és javaslatokkal biztosan megkönnyíted a visszatérésedet az üzleti világba. Ne bízd a véletlenre és tervezz meg minden fontos lépést, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhess a régi kerékvágásba! Ha szükséged lenne segítségre az utolsó ponthoz, fordulj hozzánk bizalommal! Az online környezetben biztosan a helyes irányba terelünk Téged!?
Ha többet szeretnél tudni, kattints ide: ?
https://www.wado.sk/hu/

Csudai Korny
Csudai Korny
social media manager, grafikus
Azon kívül, hogy gyakran töltöm meg a közösségi oldalakat (lehet épp a tiédet is) tartalommal, igyekszem a mi kis csapatunkba jó kedvet és sok sok nevetést varázsolni. ?