Gyorsan csináltassak e-shopot vagy elég, ha van weboldalam? Egyáltalán költsek online marketingre ebben az időszakban?

Számtalan kérdés foglalkoztatja most a cégvezetőket, többek között az is, hogy mit kezdjenek az online felület kínálta lehetőségekkel – hirdessenek, vagy csendben várják, míg minden visszaáll a régi kerékvágásba. 

Most minden döntés meghatározó lehet a vállalkozásod jövője szempontjából, ezért mielőtt döntesz, gondolkodj el ezen a 3 dolgon:

1. Meg tudom oldani, hogy az eddigi offline üzletem/szolgáltatásom működhessen online környezetben? 

Mielőtt rávágnád a NEM választ, kicsit gondolkodj el rajta. Nem szokványos helyzetben nem szokványos nézőpontokból is meg kell vizsgálni a lehetőségeket. Például az egyik ügyfelünk – aki gyermekek részére nyújt  képességfejlesztő képzéseket (Artis Centrum) – a kezdeti ijedtség után 3 nap alatt megszervezte az online képzéseit Skype-on keresztül. Amit egy hónapja még lehetetlennek tartottak, az most működik! 

Az Artis Centrum sikeresen elindította online képzéseit

2. Már van weboldalam/e-shopom. Mit kezdjek vele? 

Először is elemezd a jelenlegi helyzetet! Ha már van működő e-shopod, vagy megfelelő értékesítési funkciókkal ellátott weboldalad, az most egyértelműen előnyt jelent. Ez a jó hír. Viszont mielőtt döntést hozol a marketing tevékenysége leállításáról vagy erősítéséről, mindenképpen érdemes megválaszolnod a következő kérdéseket:

  1. Keresik a mostani helyzetben az emberek a termékemet/szolgáltatásomat?
  2. Vásárolnak?
  3. Van elég raktárkészletem az igények kielégítésére?
  4. El tudom juttatni a vevőimnek a termékemet/szolgáltatásomat?

Ha az első 2 kérdésre a válaszod NEM, akkor a klasszikus értelemben vett marketinget most el kell felejtened. Helyette a célközönségeddel (eddigi vásárlóiddal) történő kommunikációra kellene fókuszálnod. Írjon szakmai cikkeket, oszd meg Facebookon, küldd el e-mailben. FONTOS: semmiképp se maradjon csendben! Az élet nem állt meg, csak épp lelassult!

Amennyiben a 3. és 4. kérdésre NEM a válasza, úgy keresd meg a módját annak, hogyan használd ki a vásárlói érdeklődést. Ilyenkor érdemes megnézni, mit csinál a konkurencia, megszólítani online kereskedelemben jártas szakembereket, új logisztikai megoldások felé nyitni. Lehetőségek vannak, csak fel kell kutatnod őket.

Amennyiben a fenti 4 kérdésre IGEN a válasz, érdemes a fizetett marketing megoldásokat folytatni, vagy épp újakba kezdeni. Meggondolandó az erre fordított költségkeret növelése is. Számos elemzésben olvastunk róla és ügyfeleinknél is tapasztaltuk, hogy most a kisebb konkurencia miatt olcsóbbak a hirdetések (kivéve, a szájmaszkok hirdetését). Amire figyelned kell, az a megtérülés. Ajánlott azokra a termékekre és célcsoportokra összpontosítanod, ahol a legjobb eredményeket tudod elérni.

3. Elemezd az adataid, döntéseid ez alapján hozd meg!

Ismerve a jelenlegi helyzetet, sajnos még mindig sok olyan weboldal van, ahol nincs mérve vagy hiányosan van mérve a látogatók viselkedése. Tedd össze a kezed és imádkozz, hogy a Te weboldaladon legyen mérőkód! Ha van, akkor jöhet az elemzés. Ha nincs, akkor a weboldal készítőjét most rögtön hívja fel, hogy oldja meg és pótolja a hiányosságot!

Google Analytics – kötelező eszköz minden weboldal tulajdonosnak!

A leggyakrabban használt Google Analytics rendszeréből számtalan hasznos információt olvashatsz ki. Ezek az adatok segítenek a következő lépéseid meghatározásában . Olyan információk birtokába juthatsz, mint:

  • hány ember látogatta meg a weboldaladat meghatározott időszakban?
  • a látogatók száma növekedett vagy csökkent az előző időszakhoz képest?
  • melyik aloldalakat látogatták meg weboldaladon, mennyi időt töltöttek ott?
  • honnan érkeztek ezek az emberek (földrajzilag, forrás médium szerint)?

Ezek az adatok mind segítenek megérteni a célközönsége viselkedését, ez alapján pedig jobb üzleti döntéseket hozhatsz. FONTOS viszont, hogy az adatokat jól értelmezd. Például egy utazási társaságnál a megnövekedett űrlap kitöltések száma nem az érdeklődés növekedését jelzi –  legtöbben valószínűleg az utazások lemondására használják azokat a jelen helyzetben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress fel online marketing szakembert, aki segít tájékozódni az adatok erdejében. 

Ennek a három pontnak a megválaszolása nem fogja varázsütésre megoldani a vállalkozásod problémáit, de segít abban, hogy a gondolkodásodat a megoldás irányába terelje. Ne félj segítséget kérni, a korrekt marketing szakembernek/cégnek is érdeke, hogy minél többen megismerjék az ő tudását. Amennyiben tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel, nekik is segítséget nyújthat. Kérdés esetén keress minket bizalommal!

Marcinkó Adrián
Marcinkó Adrián
vezető és digitális szakember
Grafikus és webfejlesztő, aztán jött az online marketing és projektmenedzsment, jelenleg pedig a WADO csapatát vezetőjeként élvezem a munkám.