Wix vs WordPress – melyik a jobb honlapkészítő platform? Ebben az összehasonlító áttekintésben megvizsgáljuk, hogy a vezető weboldal építő eszközök közül melyik a megfelelő vállalkozásod vagy projekted számára. Olvass tovább, hogy megtekinthesd mindkét platform legfontosabb előnyeit és hátrányait.

Vágjunk bele kulcskérdésekkel…

Mi az a Wix?

A Wix egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi saját webhely létrehozását anélkül, hogy ismerned kellene a kódolást . Ez egy szoftver, egy szolgáltatás, aminek nem te vagy a tulajdonosa, havi díjat fizetsz a használatáért.

A platformot 2006-ban alapították, és a cikk írásakor valamivel több mint 7 millió Wix-webhely létezik. Több mint 5000 ember dolgozik a cégnél

A Wix célja, hogy a legtöbbet megadja neked, amire szükséged lehet egy webhely felépítéséhez és karbantartásához – például egyéni domain nevet, tárhelyet, sablonokat, tartalomkezelő rendszert (CMS), webáruház eszközöket és ügyfélszolgálatot.

A Wix felhőben fut, ami azt jelenti, hogy nincs mit telepítened sehova, és nem kell aggódnod a webtárhely miatt.

A Wix a világ egyik legismertebb megoldása webhelyek készítésére.

Kétféleképpen kezdheted meg a Wix használatát:

Először is ott van a Wix Editor, amely lehetővé teszi, hogy sablont válassz, struktúrát hozz létre, majd feltöltsd a tartalmat. Alternatív megoldásként használhatod a Wix ADI módot (Artificial Design Intelligence) – ez automatikusan létrehoz egy személyre szabható webhelyet, amely képekkel, videóval és szöveggel van kiegészítve.

A rendszer megkér, hogy válassz a „Wix ADI” és a „Wix Editor” között.

A Wix ADI mesterséges intelligenciát használ a weboldalak automatikus létrehozásához. Csak megadod az alapvető információkat magadról vagy a vállalkozásodról, “ő” pedig összerak neked valamit. Ennek a folyamatnak az eredménye lehet egy nagy kapufa is, de nagyon könnyű átszerkeszteni a vázlatot.

A Wix Editor és Wix ADI verziói mellett néhány fejlesztői verzió is elérhető.

Először is van egy Velo by Wix nevű mód, amely lehetővé teszi a Wix mögötti kód nagy részének elérését. Továbbá létezik az ügynökségeknek és fejlesztőknek kitalált Editor X, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valóban reszponzív webhelyeket hozzanak létre, amit a Wix normál verziója jelenleg nem tesz lehetővé (erről hamarosan bővebben!).

Mi az a WordPress?

A WordPress-t blogolási eszközként alapította 2003-ban Matt Mullenweg és Mike Little, de azóta egy teljes értékű honlapépítő platformmá fejlődött. Jelenleg körülbelül 30 millió élő webhely épül WordPress-re.

A WordPress két különböző verzióját kell figyelembe venni:

  • Hosztolt WordPress
  • Saját üzemeltetésű WordPress

Hosztolt WordPress

A wordpress.com webhelyen elérhető WordPress olyan, mint a Wix, egy szoftver, egy szolgáltatás (SaaS) webhelyek létrehozására és karbantartására

Bár blog szolgáltatásként kezdte az életét, mára teljes értékű honlapkészítő. Rendszeres díjat kell fizetni a használatáért. (A cikk írásakor ez most évi 180 €.)

Hosztolt WordPress

Saját üzemeltetésű WordPress

A saját üzemeltetésű WordPress egy webhelyépítő- és kezelő szoftver, amelyet a wordpress.org webhelyről tölthetsz le, és telepíthetsz a webszerverre. Ez természetesen azt jelenti, hogy vásárolnod kell tárhelyet, hogy weboldaladnak legyen hol élnie. A WordPress nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy a mögötte lévő kód szabadon elérhető és könnyen módosítható.

Több mint 30 millió élő WordPress-webhely létezik

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a saját üzemeltetésű WordPress-szel épített webhelyek óriási mértékben testreszabhatók. Ez egy rendkívül rugalmas eszköz, amely a megfelelő fejlesztő kezében (vagy a megfelelő WordPress-bővítmények telepítésével) szinte bármilyen webhelytervezési projekt követelményeinek megfelelően adaptálható.

De a WordPress melyik verzióját hasonlítjuk össze a Wix-szel?

Ez a “Wix vs WordPress” összehasonlítás a Wixet a WordPress saját üzemeltetésű verziójával fogja összehasonlítani, ugyanis hasznosabb egy „all-in-one” platformot (Wix) szembeállítani valamivel, ami erősebb, de több erőfeszítést és erőforrást igényel a beállítása.

Sablonok

A Wix tervezői által készített weboldal sablonok körülbelül 20 kategóriára vannak osztva. Több mint 800 ingyenes sablon közül választhatsz, és mindegyik kiváló minőségű.
Ezzel szemben a WordPress Theme Directory több ezer ingyenes témát tartalmaz a felhasználók számára, amelyek közül választhatnak (a cikk írásakor több mint 9500).

A WordPress téma könyvtár több mint 9500 témát tartalmaz

Sablonok váltása

A Wix nem teszi lehetővé, hogy témát válts a meglévő weboldaladon. Tehát egy új Wix-sablon alkalmazásához gyakorlatilag újra kell építened a webhelyed.

Ezzel szemben a WordPress egyáltalán nem korlátozza annak lehetőségét, hogy más sablont alkalmazz webhelyed tartalmára.

Teljesítmény mobilon

A Wix azt állítja, hogy webhelyed „automatikusan csodálatosan fog kinézni bármely eszközön” – ami (hidd el) nem teljesen igaz.

Ennek az az oka, hogy a Wix nem használ reszponzív webdizájnt, ahol a weboldal automatikusan beállítja az elrendezést a megtekintett eszközhöz (mobil, asztal, asztal stb.).

Ez kiábrándító, és ellentétes a legjobb webtervezési gyakorlattal, valamint ellenkezik a Google keresőbarát mobilwebhely létrehozására vonatkozó tanácsával.

A vállalat természetesen erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy javítsa webhelyeinek teljesítményét mobileszközökön. A Wix új verziója (az Editor X) a közelmúltban elérhetővé vált BÉTA módban, és ezzel teljesen reszponzív webhelyeket hozhatsz létre (ha kiigazodsz a kódban).
Ami a WordPress-t illeti, egyáltalán nem nehéz megtalálni a teljesen reszponzív témát, tehát a mobilbarátság terén a WordPress egyértelműen a győztes.

Tartalomkezelő rendszerek és egyszerű használat

A fő különbség a WordPress és a Wix tartalomkezelése között az, hogy a Wix-szel egy front-end felületen dolgozol. Ez azt jelenti, hogy a tartalomkezelő rendszerben (CMS) végrehajtott módosításokat a képernyőn láthatod.

Wix felület – a tartalom szerkesztése valós idejű

A WordPress-ben szerkesztened kell a tartalmat a háttérben, majd meg kell tekintened, vagy közzé kell tenned a módosítások megtekintéséhez.

A WordPress nemrégiben elindított egy új szerkesztőt, a Gutenberg-et, amely lehetővé teszi az elemek áthúzását az oldalakon. A Gutenberg használatával a tartalom elrendezése, szerkesztése egyszerűbb, mint korábban.
Elég sok vizuális szerkesztő plugin és sablon készlet áll rendelkezésre, amelyek segítségével valós időben megtekintheted a tartalom változásait. (például Divi vagy Elementor).

Elementor – a legjobb WordPress oldalépítő

Blogolás

Ha webhelyed fő célja a blogírás, akkor a WordPress a jobb választás. Lehetővé teszi a bejegyzések kifinomultabb kategorizálását és címkézését, valamint a blog tartalmának rugalmasabb bemutatását.

A Wix beépített blogíró eszköze nem rossz a többi hosztolt megoldáshoz képest. Automatikus mentési funkcióval és felülvizsgálati előzményekkel rendelkezik, amit nem minden konkurens platform tud. 

Tekintettel arra, hogy a WordPress blogolási platformként kezdte életét, nem meglepő, hogy blogolási funkciói erősebbek, mint a Wix-é.

Tartalom importálása és exportálása

A WordPress segítségével a felhasználók egyszerűen importálhatnak és exportálhatnak oldalakat, bejegyzéseket és termékeket közvetlenül a CMS-be.

A Wix csak termékek importálását és exportálását teszi lehetővé (és korlátozások vonatkoznak az exportálható termékek számára és típusára ) – tehát ez határozott győzelem a WordPress számára. A Wix fejlettebb verziója, a Velo lehetővé teszi további tartalom exportálását, de ehhez technikai ismeretek szükségesek.

Többnyelvű webhelyek létrehozása

Ha webhelyed több nyelvi verziót igényel, akkor a Wix és a WordPress esetében is szerencséd van.

Más vezető hosztolt weboldal építési megoldásoktól eltérően (nevezetesen a Squarespace), a Wix megkönnyíti a webhelyek különböző verzióinak létrehozását. Egyszerűen csak bekapcsolod a Wix Multilangual funkciót, hozzáadsz egy nyelvet, majd feltöltöd weboldalad alternatív verzióit

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wix nem teszi lehetővé a webhely minden összetevőjének lefordítását, és sok kulcsfontosságú Wix-alkalmazás nem támogatja a fordítást.

A WordPress kissé eltérő módon működik – annyiban, hogy minden nyelvhez külön webhelyet kell létrehoznia (amely általában a domain egy aldomainjében vagy almappájában található, azaz a yoursite.com/hu/, yoursite.com/sk/ stb).
A WordPress-ben sok mindenhez hasonlóan több konfigurációra van szükség egy többnyelvű webhely létrehozásához, így a Wix opció ismét vonzó lehet azoknak a kezdőknek, akiknek fordítási funkcióra van szükségük. A WordPress rugalmassága (és a korlátozások hiánya arra vonatkozóan, hogy mit lehet fordítani és mit nem) végső soron a WordPress-t alkalmasabb megoldássá teszi professzionális többnyelvű webhelyek létrehozására.

Webáruház funkciók

Ha  a Wix esetében a “Business & eCommerce plans” valamelyikét választod, akkor azt fogod tapasztalni, hogy a termékek hozzáadása és a fizetési lehetőségek beállítása rendkívül egyszerű.

Ezzel szemben a WordPress nem rendelkezik a platformba beépített e-kereskedelmi funkciókkal. Ehelyett harmadik féltől származó lehetőséget kell használnod. Számos ilyen létezik, köztük az Ecwid , a Shopify, a WooCommerce és az Easy Digital Downloads

Noha a Wix használatával meglehetősen sok e-kereskedelmi durranást kapsz, egy kulcsfontosságú mulasztást azonban figyelembe kell venned: a több pénznemben történő értékesítést (amit nem tud)

A Wix kulcsfontosságú e-kereskedelmi alternatívája a Shopify.

Ha a fő célod egy e-kereskedelmi webhely létrehozása, és szívesebben használsz egy hosztolt megoldást, mint a Wix, ahelyett, hogy saját WordPress webhelyet építenél, akkor érdemes megvizsgálni a a Shopify -t.

A Wix-hez hasonlóan a Shopify is egy böngésző alapú alkalmazás, amelynek használatához nincs szükség fejlesztési készségekre, de dedikált online áruházépítőként a webáruház funkciói sokkal átfogóbbak, mint a Wix-é.

Mivel a WordPress nem kínál azonnali (out of the box) webáruházas megoldásokat, így ezek a funkciók a webhelyre telepített webáruház bővítményektől függenek. Pozitívumként ez azt jelenti, hogy lehetőséged van olyan WordPress e-kereskedelmi megoldást választani, amely 100%-ban megfelel az igényeidnek.

WordPress alapú Woocommerce webshop

Integrációk és alkalmazások

A Wixnek van egy alkalmazásboltja, az App Market, amely körülbelül 400 ingyenes és prémium alkalmazást tartalmaz. Ezek egy részét a Wix, néhányat pedig harmadik felek fejlesztettek ki.

Az App Market-en keresztül elérhető legtöbb alkalmazás havi előfizetést foglal magában, vagy egy „freemium” modellt követ (azaz az alkalmazás ingyenes verziójával korlátozott funkciókhoz férsz hozzá).

A WordPress egyértelműen a győztes az integrációk és alkalmazások terén.

Mivel a WordPress nyílt forráskódú platform, több tízezer beépülő modul áll rendelkezésére. A WordPress weboldalad széles körben módosíthatod egyéni kód használatával, ami lehetővé teszi néhány nagyon egyedi megoldás létrehozását.

Keresőoptimalizálás

Wix SEO

A Wix lehetővé teszi a kulcsfontosságú keresőoptimalizálási (SEO) feladatok elvégzését, például alternatív szöveg és metaleírások hozzáadása, oldal URL-ek szerkesztése, fejléckód metacímkék hozzáadása, strukturált adatjelölések beszúrása és 301-es átirányítások létrehozása.

Azonban (ahogy korábban is szó volt róla) a Wix nem hoz létre reszponzív webhelyeket (amit a Google előnyben részesítene).
Mivel a Wix egy hosztolt megoldás, nincs befolyása sem a szerverre (amelyen webhelye található), sem a platform alapvető kódolására. Ez megakadályozza, hogy ultragyors tárhelyszolgáltatót használj, vagy webhelyedet alaposan módosítsd annak érdekében, hogy az megfeleljen a Google új Core Web Vitals sebesség- és stabilitási követelményeinek.

WordPress SEO

Ha megfelelően van konfigurálva, a WordPress weboldal rendkívül jól teljesíthet technikai SEO szempontból, és megvan a lehetősége annak, hogy felülmúlja a Wix webhelyet.

A WordPress egyértelműen jobban teljesít a mobil SEO fronton, mint a Wix, mert a Wix-szel ellentétben a (keresőmotor-algoritmusok által előnyben részesített) teljes mértékben reszponzív WordPress oldalak létrehozása nem jelent problémát.

A WordPress pedig lehetővé teszi a Yoast telepítését , amely az egyik legjobb SEO-alkalmazás. Ez a beépülő modul felméri az oldalon végzett keresőoptimalizálási erőfeszítések minőségét, és könnyen követhető javaslatokat tesz a javításokra.

A WordPress emellett lehetővé teszi az Accelerated Mobile Pages (AMP) szélesebb körű használatát. Ez egy olyan technológia, amely a webhely szupergyors mobil verzióját kínálja a felhasználóknak (és amely SEO-előnyöket is jelenthet).

Bármilyen tárhelyet választhatsz egy WordPress weboldalhoz, ami azt jelenti, hogy kihasználhatod a Google és más keresőmotorok által kedvelt szupergyors oldalbetöltési sebességet.

Wix vs WordPress: következtetés

Végső soron a saját üzemeltetésű WordPress tagadhatatlanul erősebb, rugalmasabb és jobban megalapozott platform, mint a Wix. Számos témát és bővítményt kínál, felhasználói bázisa pedig eltörpül a Wix-éhez képest. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig ez a megfelelő platform választás minden webdesign projekthez. Egyes felhasználók számára (különösen azok számára, akiknek nincs semmilyen technikai készségük, vagy nincs pénzük fejlesztő bérlésére) az olyan hosztolt megoldás, mint a Wix , jobb lehet, legalábbis kezdetben…

(aztán rájössz, hogy mégiscsak szükséged van szakemberek segítségére ?)

  • A Wix jó választás azok számára, akik kis költségvetéssel rendelkeznek, vagy nem rendelkeznek előzetes webhely-építési ismeretekkel.
  • A WordPress jobb megoldás, ha egyedibb vagy kifinomultabb weboldalra van szükséged, és van költségvetésed vagy időd elkészíteni.

Amennyiben a WordPress mellett döntesz, megéri tapasztalt fejlesztővel vagy ügynökséggel együttműködnöd ahelyett, hogy mindent magad csinálnál. (Szóval, ha segítségre van szükséged ezen a téren, fordulj hozzánk!)

Segítségünkkel egy kifinomultabb, optimalizáltabb webhelyed lehet, és nem kell aggódnod a biztonság vagy a karbantartás miatt sem.

Köszönöm a figyelmet!

Forrás:

winningwp.com/wix-vs-wordpress-which-is-best/
forbes.com/advisor/business/software/wix-vs-wordpress/
stylefactoryproductions.com/blog/wix-vs-wordpress
neilpatel.com/blog/wordpress-vs-wix/

Tibor Skulec
Tibor Skulec
Tibor
I'm not a robot. I'm a graphic designer from Absurdistan. (아싸 Archer)