Készíts rövid videókat, rögzíts podcastokat, és helyezz el interaktív elemeket webhelyre

Rövid videók és pontosabb adatok. A két legfontosabb trend, amely idén uralni fogja a digitális marketinget. Vond be őket marketingstratégiádba.

Az emberek szeretik a rövid videókat

A TikTok folyamatosan erősödik, a felhasználók száma pedig hónapról hónapra nő, még a szlovák piacon is. A Facebook, az Instagram és a YouTube továbbra is őrzi dominanciáját.

A TikTok azonban fokozatosan elkezdi meghatározni a trendet a videók megjelenésében. A marketingesek rendszeresen jönnek ide inspirációért. Az Instagram az utóbbi időben a Reels formátumot is éppen azért tökéletesítette, mert az egyre népszerűbb. A rövid videókat a YouTube is előnyben részesíti, és a legnézettebbek közé tartoznak. Tekintsd meg, hogy milyen érvek szólnak a videómarketing mellett.

A rövid videók divattá válnak idén. Mint ilyen, a videótartalom nagyban segíti a felhasználókkal való interakciót.

A videótartalom növekedni fog, és egyre népszerűbb lesz

A 2022-es marketingtrendekhez hasonlóan a márkák több költségvetést fordítanak a YouTube, TikTok és Instagram platformokra.

A videók népszerűsége rohamosan növekszik, ezért éljünk a lehetőséggel, és mielőbb kezdjük el készíteni őket. Ebben az évben a videótartalomnak szerepelnie kell a tervben.

Akár influencerekkel dolgozol, akár saját videókat kezdesz készíteni, ne feledd, hogy a videóknak rövidnek és lényegre törőnek kell lenniük.

Fordulj influencerekhez, akik videótartalmat készítenek Neked

Meríts ihletet a versenyből és az influencerekből, nézd meg, mi történik a TikTokon és az Instagramon. Próbálj ki különböző formátumokat, videóhosszakat vagy vágásokat.

Mondd el a világnak: Arra számítunk, hogy a podcastok népszerűsége növekedni fog

A szlovákok szerették a podcastokat. Elkezdtél már podcastot készíteni? Javasoljuk, hogy ne csak gondolkozz ezen, hanem hozz létre egy csatornát és készítsd el az első podcastot.

A podcast új célcsoportot hoz neked

A podcastokon keresztül olyan közönséget érhetsz el, akinek nincs ideje videókat nézni, vagy kerüli a közösségi hálózatokat. Például reklámozhatod saját podcastod a Spotify-on, és követőket szerezhetsz.

Az influenszerek is segíthetnek a podcastok népszerűsítésében. Fontos, hogy a témák érdekesek és hasznosak legyenek a célcsoportod számára. Az eredetiséget értékeljük, de ne feledkezzünk meg a minőségi kivitelezésről sem.

Türelmesen építsd fel márkád

A podcast nemcsak a márkaépítésre és az ismertség növelésére szolgál, hanem arra is, hogy különféle témákat szélesebb körben és különböző nézőpontokból kommunikálhassuk.

2023-ban véleményünk szerint a podcastok készítése olyan releváns marketingeszközzé válik, amelyhez Neked is hozzá kell nyúlnod és meg kell szerezned a versenyelőnyt.

A piac gyengüléséhez interaktív elemekre lesz szükség a weboldalakon

A weboldalak leghíresebb interaktív eleme valószínűleg az adatszámítógép. Bankok és biztosítótársaságok használják. Neked is megfelel?

Ha úgy érzed, hogy az ügyfélnek mindent közvetlenül a te webhelyeden kell kiszámítania, tegyél oda egy számológépet. Ezzel nem csak tovább marad az oldalon, hanem felkeltheti a figyelmét is.

Hogyan lehet a figyelmet a weboldalon a lehető legtovább fenntartani?

Egyéb interaktív elemek, például szavazások és rövid játékok szintén segítenek fenntartani a figyelmet . Ez egy olyan tendencia, amelyre marketingesként 2023-ban is koncentrálnunk kell, és minden területen nagyobb kényelmet kell kínálnunk weboldalunk látogatóinak.

Például egy festékeket kínáló e-shop elhelyezhet egy számológépet az oldalon, amely kiszámítja a felületre szükséges festékmennyiséget. És egyúttal hangsúlyozzák, hogy mennyit takarít meg az ügyfél, ha e számítás szerint vásárol. Sok lehetőség van, csak kreatívnak kell lenni.

A Chatbot sok kérdést megválaszol

A chatbotok a társalgási marketing részét képezik, és az előrejelzések szerint legkésőbb 2025-re az automatizált chatbotok képesek lesznek kezelni az ügyfelek kérésének több mint 90 %-át.

A mesterséges intelligencia (AI) már segíti őket a kommunikációban. A chatbot segítségével márkád közelebb kerülhet az ügyfelekhez, és személyesebb kapcsolatba kerülhetsz velük.

Mert ma a gépi tanulásnak köszönhetően a chatbotok kiváló szinten tudnak kommunikálni, és még kifinomultabb kérdésekre is valós időben válaszolnak. Ez növeli az ügyfelek elégedettségét, és ezáltal a webhely népszerűségét.

A vásárlói élmény meghatározó lesz az e-shopok számára

Az ügyfélélmény azt jelenti, hogy az ügyfeleid mennyire elégedettek átfogó szolgáltatásaiddal. A verseny e téren óriási.

Szállítási sebesség és ár

Például az e-kereskedelem erős szereplői nyomást gyakorolnak az áruk szállítási sebességére. Ha valaki abban a városban rendel árut, ahol a székhelyünk vagy fiókunk van, néhány órán belül átveheti az árut.

Ez irányú fejlesztéseket a kisebb e-boltok számára a különböző típusú, folyamatosan üzemelő postafiókok hozzák, és a vásárló a postafiókba szállítást követően tudja átvenni az árut, amikor ideje van és nem kell várnia a futárra. Ezek a szolgáltatások általában gyorsabban tudják szállítani az árut a tárolódobozokba, mint a futár a címre.

Harc az ügyfélért

Feltételezzük, hogy 2023-ban az e-kereskedelmi szegmensben jelentős szerepet fog játszani a szállítás sebessége és ára. Erős versenykörnyezetben a vásárlókért folytatott harc is az árakon keresztül zajlik majd.

A Z generáció kíváncsi a véleményedre az aktuális témákról

A Z generáció fokozatosan felnő, és kezd vásárlóereje lenni. Kedvenc márkáitól azonban azt várja, hogy határozottan állást foglaljanak az aktuális témákban.

Ezek a vélemények nagy hatással vannak döntéshozatali folyamatukra. Példaként használhatjuk a játékboltok és a főoldalon a hoaxok közzétételét. A fiatalabb célcsoport abbahagyta a vásárlást ettől az eladótól, és egy olyan kezdeményezés is született, amely arra szólította fel a beszállítókat, hogy ne támogassák áruikkal ezt az e-shopot.

A befolyásolók nagy hatással vannak a Z generációra

Az influenszerek fontosak a Z generáció számára, ezért gondolj együttműködésre velük. Ez a generáció számos társadalmi kérdésre érzékeny (LMBTQ, globális felmelegedés vagy az alkalmazottak munkakörülményei).

A felmérések szerint a Z generáció több mint fele olyan cégektől vásárol, amelyekről úgy gondolják, hogy jól bánnak az alkalmazottakkal.

Ha sikeres marketinget szeretnél elérni, és szeretnéd elérni a Z generációt, ismerd meg értékeit és hozzáállását. Ha megismered őket, előnyt szerezhetsz a versenytársakkal szemben. 

Az új dizájn az ügyfelek hajtóereje

Ha eddig haboztál a webhelyed újratervezésében, tedd meg még idén. Bármilyen furcsán is hangzik, 2023-ban üresebbeknek kell lenniük az oldalaknak. Pontosabban: legyen elegendő üres hely a tartalom és a képek között.

Ez hasonló ahhoz, amikor John Cage megkomponálta a 4’33 című dalát. A zongorista leült a zongorához, és nem játszott egy hangot sem. Hagyta kiemelni azt, ami fontos volt. A weboldal-tervezők most ugyanígy gondolkodnak. Az üres helyek a tartalmat hivatottak hangsúlyozni.

Kizárólag csak ingyenes képeket töltesz le? Felejtsd el

Ingyen letölthető képekről már írtunk korábban. Talán már észrevetted, hogy az ilyen képek nem működnek jól a hirdetésekben.

Valami hasonló történik a webhelyeken. Az oldal tartalmának, legyen szó szövegről vagy grafikáról, meg kell határoznia cégét és vállalkozását. Próbáld ki például a parallaxis oldalgörgetést vagy az animált kurzort.

Forrás: https://frontiermarketingllc.com/digital-marketing-trends-2023/

Hozz létre egy TikTok fiókot

A TikTok erőteljesen fellendült Szlovákiában is. Úgy gondoljuk, hogy hamarosan nálunk is elérhető lesz a hirdetési fiók. Ha még nincs fiókod, azonnal hozzon létre egyet, és készítsd az első bejegyzést.

Egyéb trendek röviden

Ez csak néhány fontos trend a digitális marketingben, amelyeket 2023 hoz majd. Az Instagram tartalmi változásokkal és ajánlásokkal is készül. A Facebook is jelentett be változtatásokat. 

Források:

Bianka Sillik
Bianka